Home / Mama / Baby

Kinderen zouden slimmer worden door muziek

by Marlies de Pape ,
Kinderen zouden slimmer worden door muziek© Thinkstock

Muziek verzacht de zeden, zegt het spreekwoord, maar misschien ook nog wel veel meer! Uit een recente studie blijkt dat kinderen die een instrument bespelen, een beter mentaal vermogen ontwikkelen.

Muziek is goed voor planten, voor baby's in de buik, maar ook voor kinderen die instrumenten willen bespelen. Uit een studie gevoerd door Amerikaanse onderzoekers in de neurowetenschappen, aan de universiteit van Harvard en het Boston Children's Hospital, blijkt effectief dat muziek, en meer in het bijzonder het regelmatig bespelen van een instrument, een positieve invloed heeft op de executieve functies van de hersenen. Daardoor kunnen ze zich sneller aanpassen aan nieuwe of complexe situaties en goede beslissingen nemen dankzij een groeiende mentale flexibiliteit.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door de hersenactiviteit van een vijftiental muzikale kinderen (jongens en meisjes), die al gemiddeld 5 jaar 3 uur en een half per week aan muziek doen, te vergelijken met een twaalftal andere kinderen. Ze hadden allemaal een gelijkaardig IQ en kwamen uit dezelfde socio-economische klasse. Dankzij een MRI-scan, konden de wetenschappers intensere hersenactiviteit vaststellen bij de eerste groep kinderen, in de zones van de prefrontale cortex, ofwel het gedeelte van de hersenen dat instaat voor de executieve functies.

Ze konden ook het effect vaststellen dat muziek had op de mentale flexibiliteit van de kleine muzikanten, namelijk het aanpassingsvermogen en hun vermogen om hun geheugen te "updaten" door informatie over een bepaald onderwerp bij te werken met nieuwe informatie. In 2008 werd al een gelijkaardige studie gevoerd die tot de vaststelling kwam dat kinderen die een instrument bespeelden, betere resultaten op school behaalden. Volgens de auteurs van deze studie, is het belangrijk dat niet alleen ouders en kinderen ervoor kiezen om muziek te boefenen, maar ook dat de school muzikale opvoeding aanbiedt.

Marlies de Pape
you might also like