Home / Mama / Baby

#FreeTheNipple: Facebook laat vanaf nu foto's toe van vrouwen die borstvoeding geven

by Marlies de Pape ,
#FreeTheNipple: Facebook laat vanaf nu foto's toe van vrouwen die borstvoeding geven© Facebook Paa.la

Na de talrijke protestcampagnes, heeft Facebook eindelijk besloten om zijn algemene gebruiksvoorwaarden te versoepelen wat betreft naaktheid. Vanaf nu zijn foto's waarop vrouwen borstvoeding geven, toegelaten.

De informatie werd niet door de sociale netwerksite zelf vrijgegeven, maar door Britse media. Facebook werd al lang beschuldigd van aan censuur te doen, en heeft nu eindelijk besloten om zijn reglement te wijzigen wat betreft de publicatie van naaktfoto's. Foto's waarop vrouwen borstvoeding geven zijn niet meer verboden. Onder de vraag "Staat Facebook foto's toe waarop moeders borstvoeding geven?", luidt het antwoord vanaf nu: "Ja. Wij erkennen de schoonheid en het natuurlijke karakter van borstvoeding en wij beseffen dat het belangrijk is voor moeders hun ervaringen met anderen te kunnen delen op Facebook. De meeste foto's respecteren ons reglement."

De beslissing viel na verschillende protestcampagnes tegen de censuur op de sociale netwerksites. Maar de beweging die de meeste invloed heeft gehad, was waarschijnlijk wel #FreeTheNipple. In navolging van Miley Cyrus en Scout Willis, volgden velen de beweging die erin slaagde de reus Facebook te doen bezwijken onder de druk en zijn voorwaarden te wijzigen. De eerste die het nieuwtje mocht verspreiden was de blogster Soraya Chemaly, een feministe en militante, en pas daarna werd het in de media weergegeven.

Een kleine sprong vooruit

Array

Nu wou een andere blogster de nieuwe politiek van Facebook testen. Op haar persoonlijke pagina postte Paala Secor, die actie voert ten voordele van borstvoeding, sinds enkele dagen foto's van haar en andere vrouwen terwijl ze borstvoeding geven, met goed zichtbare tepels. Ze kreeg een interview bij de Huffington Post UK en verklaarde daarin: "Toen ik hoorde dat de beperkingen van Facebook niet meer sloegen op foto's waarop borstvoeding wordt gegeven, besloot ik één van de foto's te delen die ik met mijn zoon had getrokken en nog niet had gepost. Ik had de foto nog niet gedeeld omdat ik niet wilde dat mijn account van Facebook werd gewist, door blote tepels. Ik beschouw mezelf absoluut niet als een extremiste." De foto zorgde toch voor enkele problemen in het begin want hij werd eerst gewist door Facebook, maar uiteindelijk toch opnieuw gepost.

Foto's van borstvoeding eindelijk toegestaan op Facebook © Facebook Paa.la
Foto's van borstvoeding eindelijk toegestaan op Facebook
See album

Hoewel het initiatief bemoedigend is, kon het toch niet iedereen overtuigen over borstvoeding in publiek. Andere sociale netwerksites zoals Instagram passen nog strenge beperkingen toe voor dit soort van kiekjes, maar het zijn vooral de reacties van intenetgebruikers die de moeders overdonderen. Enkele weken geleden stond het Net in rep en roer door een Amerikaanse studente die een foto had gedeeld van zichzelf terwijl ze borstvoeding gaf aan haar baby tijdens haar diploma-uitreiking. Sommige internetgebruikers beschouwden haar gedrag zelfs als "weerzinwekkend". Het nieuwe reglement van Facebook is dus alleszins een kleine overwinning, maar de weg is nog lang.

Marlies de Pape
you might also like