Home / Relatie / Seks

De pil, gevaarlijk voor je libido?

by Marlies de Pape ,
De pil, gevaarlijk voor je libido?© Thinkstock

Als je de pil neemt, dan heb je misschien wel al gemerkt dat ze je humeur of je seksueel leven kan beïnvloeden. Een recente studie toont aan dat de pil en je libido nauw verbonden zijn.

Hoe beïnvloedt de pil het seksuele leven van koppels? Op deze vraag probeerde een Brits team van universitaire onderzoekers een antwoord te formuleren. Ze hebben 365 koppels ondervraagd over hun relatie, hoe tevreden ze zijn over hun seksueel leven en de anticonceptie die ze gebruiken. Ze zijn ervan overtuigd dat "de verandering van hormonale anticonceptie invloed heeft op hoe tevreden ze zijn over hun seksualiteit". Als een vrouw dus verandert van anticonceptie tijdens een relatie, kan dit haar libido beïnvloeden. De onderzoekers stelden vast dat vrouwen die een andere anticonceptie gebruikten nadat ze hun partner leerden kennen, een minder goed libido hadden, dan zij die niet veranderden.

Aan wat ligt dit? Aan hormonen natuurlijk. Zoals je weet spelen oestrogenen, die natuurlijk aangemaakt worden door het vrouwelijk lichaam in de dagen voor de ovulatie, een belangrijke rol voor je libido. Ze kunnen het verhogen door in te werken op de neurotransmitters van de hersenen.
De pil, die samengesteld is door hormonen, heeft dus ook een invloed op het seksueel verlangen. Als je stopt met de pil of verandert van anticonceptie - en dus geen extra hormonen binnenkrijgt - kan je libido veranderen.

Craig Roberts, hoofdauteur van de studie, hoopt dat "de resultaten vrouwen zullen helpen om te begrijpen waarom hun seksueel verlangen verandert wanneer ze een andere anticonceptie gebruiken."

Wat denk jij over de pil? Laat het ons weten op facebook!

Marlies de Pape
you might also like