Home / Relatie / Seks

De lente is in het land en ons libido stijgt

by Marlies de Pape ,
De lente is in het land en ons libido stijgt© Oredia

"In mei leggen alle vogeltjes een ei", maar hoe zit het met ons libido? Wel dames, weet dat we ook extra opgewonden zijn met de aankondiging van de mooie dagen.

De lente symboliseert de wedergeboorte van de natuur... maar niet enkel dat! Die eerste zonnige dagen maken ons onmiddellijk blij en geven ook een boost aan ons libido, zoals een Noorse studie aantoonde. Vrouwen hebben het minst zin in seks in december, maar vanaf maart stijgt ons libido opnieuw en bereikt een toppunt in mei. Mannen bereiken hun toppunt in augustus, maar dat weerhoudt hen er natuurlijk niet van om te stoeien in de lente.

Er zijn verschillende factoren die dit verklaren. Eerst en vooral, als we niet goed gehumeurd zijn, zoals het geval is in de winter, is ons libido ook niet in topvorm. Vervolgens "worden de hormonen die de vrouwelijke lust bepalen, beïnvloed door de intensiteit en de hoeveelheid licht terwijl het mannelijk testosteron min of meer gelijk blijft", verklaart seksuologe Bente Træen.

Bovendien kleden we ons in de lente wat lichter en krijgen we zin om te verleiden, een ander markeerpunt voor de stijging van ons libido. Door ons sexy te kleden, laten we onze hormonen de vrije loop. "Als je je kleren uitdoet, krijg je het warm. Je laat meer geuren en feromonen vrij, die sterke signalen afgeven. Al die aanwijzingen, die de aanwezigheid en beschikbaarheid van de seksuele partner signaleren, hebben een invloed op het niveau van dopamine waardoor we ons gaan concentreren op die seksuele doelwitten.", legt Lucy Vincent uit.

Uiteindelijk laat de lente ons toe om met de routine te breken, onderstreept seksuologe Nicole Desjardin. De avonden duren langer en dus gaan we meer rondwandelen op straat, een terrasje doen, en zo meer om ons heen kijken, mensen ontmoeten, vriendschappen ontwikkelen of elkaar opnieuw gaan verleiden als je iemand hebt.

Meer op wewomen.be:
31 jaar, de ideale leeftijd om tussen de lakens te duiken
Seksualiteit: wat vrouwen echt willen
64 weetjes over seks: vreemd, grappig, ongewoon

Marlies de Pape
you might also like