Home / Relatie / Psychologie

Lichaamstaal: het geheim van non-verbale communicatie

by Valérie Van Kerckvoorde ,
Lichaamstaal: het geheim van non-verbale communicatie

Volstaan een warme en sensuele stem en een rijke en gevarieerde woordenschat om een publiek te entertainen? Natuurlijk niet! Volgens onderzoek van Albert Mehrabian, bekend van de 7%-38%-55%-regel, gebeurt 55% van de communicatie via lichaamstaal. Lees dus snel verder en ontdek wat non-verbale communicatie inhoudt, welke signalen je met je lichaam kunt geven en hoe je ze moet interpreteren.

Goede eerste indruk
> Het gezicht: Na de ogen, is je gezicht het meest expressieve lichaamsdeel. Als je blij bent om iemand te zien, stuur je een positieve boodschap door te glimlachen. Je moet niet overdrijven of ook niet lachen met je mond geopend, want dat zou wel eens als geforceerd kunnen overkomen. Houd je mond dus gewoon dicht.

> De ogen: Je maakt een oprecht en direct visueel contact. Als je het te nadrukkelijk en te lang doet, dan kan je gesprekspartner het interpreteren als een bedreiging of als superioriteit. Als je de andere zijn ogen ontvlucht of kijkt naar de grond daarentegen, kan hij het opvatten als een teken van onderwerping, van zwakheid of zelfs geniepigheid.

> De handdruk: Dit is een delicate handeling die je best doet wanneer je je gesprekspartner in de ogen kijkt. Wij verkiezen een dynamische, stevige en korte handdruk. Zo toon je aan dat je oprecht en efficiënt bent en dat je karakter hebt. Je vermijdt best een slappe handdruk, want die betekent voor 66% van de mensen dat je geen karakter hebt. Klamme handen, ten slotte, verraden dat je angstig en nerveus bent! Als je je erkenning of medeleven wilt betuigen, dan maak je het contact langer.

> De ideale houding: Je gaat mooi recht zitten, je kruist je armen en benen niet (dat wijst op geslotenheid, en zelfs op afkeer) en je gaat tegenover je gesprekspartner zitten. Als je schuin gaat zitten toon je dat je je niet op je gemak voelt. Je kunt je handen op je knieën plaatsen, maar laat je handpalmen niet zien. Dit verraadt onderwerping en onmacht. Je balt best ook niet je vuist, want dit is een teken van agressiviteit.
Je respecteert ten slotte het territorium van je gesprekspartner, en gaat dus niet te dichtbij zitten of plaatst je handen of onderarmen niet op zijn of haar bureau. Een afstand van 60 centimeter is ideaal.

Het verleidingsspel
We herhalen het nog eens, gebaren kunnen veel meer zeggen dan mooie woorden. Sta dus op de uitkijk!

> Het spiegeleffect:
Hoe beter mensen overeenkomen of hoe intiemer ze willen worden, hoe meer ze de bewegingen van de andere zullen overnemen. Je betrapt jezelf er bijvoorbeeld op je benen te kruisen, in je oog te wrijven of zelfs in je haar te zitten als je gesprekspartner hetzelfde doet! Als je je naar hem buigt en hij doet hetzelfde, dan is dat een heel goed teken! Gaat hij echter naar achteren en neemt hij wat meer afstand, dan zegt hij daarmee dat hij zijn interesse in jou en in jullie gesprek verliest.

> Een liefdesdans:
Specialisten hebben opgemerkt dat mannen en vrouwen, net zoals dieren, bepaalde gebaren maken die duidelijk aantonen dat ze verder willen gaan dan alleen maar praten. Een vrouw is er zich misschien niet altijd van bewust dat, als ze met een man spreekt, ze haar armen dicht bij hem houdt en naar voren buigt om haar decolleté te benadrukken of dat ze haar topje goedlegt om haar boezem wat meer te ontbloten. Een man stuurt hetzelfde signaal als hij zit met zijn benen wijd open zit, zijn duimen in zijn broekzakken houdt of ontspannen vuisten heeft!

> Je hoofd bewegen:
Om je interesse te tonen en een gesprek vlot te laten verlopen, moet je er niet aan twijfelen om je gezicht regelmatig lichtjes te schudden. Als je je hoofd een beetje schuin houdt, leg je medeleven en interesse aan de dag.

De leugendetector
Het is mogelijk om een leugenaar te ontmaskeren! Je moet onderstaande aanwijzingen wel in hun geheel nemen. Eén enkel gebaar is niet voldoende om iemand als een leugenaar te bestempelen.

> Jezelf aanraken: Tenzij je te maken hebt met een professionele en schaamteloze leugenaar, heeft iemand die iets verbergt bijna nooit een gerust geweten. Hij zal de neiging hebben om tijdens een gesprek zijn gezicht veel vaker dan gewoonlijk aan te raken of zijn hand voor zijn mond te houden, alsof hij zichzelf zou willen tegenhouden om te spreken. Ook zal hij zijn neus aanraken (om te vermijden dat hij zou groeien zoals die van Pinokkio misschien?), door zijn haar gaan of op een nerveuze manier over zijn kin wrijven.

> Niet kunnen stilzitten: Een leugenaar springt van het ene been op het andere, wiegelt, kruist zijn benen voortdurend en zet ze dan weer naast elkaar, beweegt zijn voet aan een vast ritme,... Er is niet veel twijfel mogelijk...

> Met de handen spelen: Een leugenaar verbergt zijn handen achter zijn rug, schuift ze in zijn broekzakken of speelt met zijn sleutels of pen... Volgens Gordon Wainwright, een expert in communicatie, komt het vaak voor dat leugenaars hun handen en handpalmen tonen. In dit geval heeft het niet met onmacht te maken, maar doen leugenaars het om sympathie op te wekken bij hun gesprekspartner.

Lees ook:


Valérie Van Kerckvoorde
you might also like