Home / Relatie / Psychologie

Werken aan je zelfvertrouwen

by Valérie Van Kerckvoorde ,
Werken aan je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is jammer genoeg niet aangeboren. Sommigen zijn te zelfverzekerd, anderen zijn dan weer veel te onzeker. Waarom is het zo belangrijk? En hoe kun je eraan werken? Lees snel verder!

Waarom is het belangrijk?
Mensen met weinig zelfvertrouwen kraken zichzelf voortdurend af en begrijpen niet dat anderen hun kwaliteiten kunnen zien. Door een gebrek aan zelfvertrouwen nemen ze geen initiatieven en zitten ze in het slop. Ze geloven niet in wat ze doen, proberen het dus vaak niet eens, en lopen zo vele kansen mis. Onzekere mensen spelen vaak ook een rol om zich beter in hun vel te voelen. Ze bouwen een beeld van zichzelf op dat helemaal niet overeenkomt het hun persoonlijkheid. Ze hebben het moeilijk om de juiste beslissingen te nemen en om hun leven in eigen handen te nemen.
Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat we zelfstandig nadenken, vrij handelen en een authentieke relatie opbouwen met anderen.

Hoe bouw je zelfvertrouwen op?

Wie geen zelfvertrouwen heeft, moet beseffen dat hij of zij over een volledig eigen identiteit beschikt. Je moet dus duidelijk weten wie je echt bent: een uniek persoon met eigen passies, een eigen karakter, een eigen smaak en eigen gevoelens. Nadien moet je stilstaan bij je kwaliteiten en je knowhow: je organisatorische capaciteiten, je culinaire talenten, je medeleven... Er zal altijd een domein bestaan waarin je je meer op je gemak voelt. Twijfel er niet aan om je kwaliteiten neer te pennen, zo heb je een duidelijk overzicht.
Je moet opmerkingen en oordelen uit je jeugd en puberteit achter je laten liggen. Een gebrek aan zelfvertrouwen vloeit vaak voort uit negatieve commentaar uit deze periode.

De 5 sleutelwoorden voor zelfvertrouwen
1- Aanvaarding
Je moet jezelf toelaten om een mening en ideeën te hebben, en om op te treden. Negeer dit vooral niet. In het dagelijkse leven moet je dus je mening zeggen in een gesprek, zelfs als ze tegengesteld is aan wat iedereen denkt en ook als ze niet interessant lijkt. Probeer het eerst in kleine groep, in familie bijvoorbeeld, en druk nadien, wanneer je je beter voelt, je mening uit voor je vrienden. Laatste stap: geef je mening op kantoor, voor je collega's tijdens een vergadering.

2- Bevestiging
Bouw authentieke relaties op en probeer de werkelijkheid niet te veranderen om anderen te plezieren. Neem niet de houding van iemand anders over, want iedereen drukt zich op een andere manier uit. Een voorbeeld: koop kleren die je zelf mooi vindt, en koop ze niet om de look van je vriendin Charlotte over te nemen! Durf aan je partner te zeggen dat je de thriller die hij zo geweldig vond, helemaal geen goede film vindt.

3- Ga uitdagingen aan
Probeer in het dagelijkse leven kleine uitdagingen aan te gaan. Het is hiervoor belangrijk om je kwaliteiten maar ook je beperkingen te kennen. Houd steeds voor ogen dat je doel haalbaar moet zijn. Evolueer geleidelijk aan en stap voor stap, en probeer de uitdagingen steeds wat moeilijker te maken. Ga nadien na wat de resultaten zijn om te bepalen wat moet veranderen. Sta ook stil bij mislukkingen. Je zult zo kunnen nagaan wat er mis was om toekomstige fouten te vermijden.

4- Autosuggestie
Herhaal 's morgens en 's avonds positieve oneliners: "ik zal er geraken", "ik heb de juiste kwaliteiten voor dit beroep", of "ik ben de beste",... Deze positieve gedachten zullen je helpen om zelfvertrouwen te krijgen en om niet alles negatief te zien. Wil je je slaagkansen verhogen, dan is het noodzakelijk om erin te geloven!

5- Trotseer beangstigende situaties
Ontvlucht niet steeds situaties waarbij je je ongemakkelijk voelt, maar ga de confrontatie aan. Als iemand naar je kijkt, richt je ogen dan niet meteen naar de grond, antwoord als iemand je aanspreekt en durf een gesprek aan te gaan met een onbekende. Ervaar nieuwe dingen en trotseer stap voor stap beangstigende situaties.

Ontdek ook:

    Valérie Van Kerckvoorde
    you might also like