Home / Lifestyle / Cultuur

De vijf beste films aller tijden van het Filmfestival van Cannes

by Marlies de Pape ,
De vijf beste films aller tijden van het Filmfestival van Cannes© Getty

Filmfans verheugen zich elk jaar opnieuw op het Filmfestival van Cannes, waarschijnlijk het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. Enkel de sterren worden uitgenodigd en dus moet de rest wachten op de filmrecensies. Ondertussen rakelen we onze vijf favoriete winnaars nog eens op...

Summary
  1. · Les Diaboliques
  2. · Salt Of This Sea
  3. · Our Father (Abouna)
  4. · Orfeu negro
  5. · Deux de la Vague

Het Filmfestival van Cannes geeft ons inzicht in het beste filmtalent. Opkomende acteurs en regisseurs waarvan we straks alle films zullen bekijken, Cannes verzamelt voor ons alle coole films van het jaar. Als je een echte filmamateur bent, dan ben je al geobsedeerd door deze films, zoniet, dan is onze top vijf een goed begin om je kennis over Cannes-films bij te spijkeren.
Zit je goed? En... actie!

1. Les Diaboliques

Array

Waar gaat het over? Michel Delassalle is een gemene directeur van een jongensschool en heerst er met ijzeren vuist. Jammer genoeg voor hem besluiten zijn vrouw en minnares hem te vermoorden. Nadat ze hun plan hebben uitgevoerd, verdwijnt zijn lichaam echter op mysterieuze wijze en dan wordt het pas echt raar...

Waarom we er gek op zijn: de dubbele plot laat je tot op het einde raden naar de afloop. De hele film wil je eigenlijk misleiden en laat je in het duister. Wie houdt nu niet van een goed horror-mysterie?

2. Salt Of This Sea

Waar gaat het over? Soraya besluit te verhuizen van New York naar Palestina, vanwaar haar familie vluchtte in 1948. Wanneer ze aankomt, gaat ze op zoek naar de lang vergeten spaarcenten van haar grootvader, maar na de weigering van de bank, neemt ze het recht in eigen handen...

Waarom we er gek op zijn: een droevige film waar je volledig in opgaat en die vragen over geschiedenis en mensenrechten stelt. Zeker de moeite waard.

3. Our Father (Abouna)

Waar gaat het over? Op een ochtend worden twee broers wakker en beseffen dat hun vader weg is. Ze zijn volledig van slag door zijn vertrek en besluiten op zoek te gaan naar hem. De 8- en 15-jarige broers worden steeds rebelser.

Waarom we er gek op zijn: de onschuld van de jongens en het inzicht in een kindertijd in Afrika zorgen voor een cinematografisch hoogstandje. Toch is het zeker geen dramatische film waar je droevig van wordt, maar zeer inspirerend daarentegen.

4. Orfeu negro

Waar gaat het over? Eurydice verlaat haar dorp nadat ze gestalkt en lastig gevallen werd door een vreemdeling en gaat bij haar nicht in Rio wonen. Daar ontmoet ze Orfeu, een trambestuurder, en ze worden op slag verliefd op elkaar. De nicht van Eurydice zorgt ervoor dat ze samen kunnen dansen, maar om de verloofde van Orfeu, Mira, niet jaloers te maken, moet ze een masker dragen. Al snel wordt haar echte identiteit echter duidelijk...

Waarom we er gek op zijn: fantastische muziek die de film helemaal tot zijn recht laat komen - gewoonweg een prachtige film om naar te kijken. Het is trouwens de favoriete film van de moeder van Barack Obama.

5. Deux de la Vague

Waar gaat het over? De verfilming van de levensechte vriendschap tussen de Franse regisseurs Jean-Luc Godard en François Truffaut tijdens de Nouvelle Vague.

Waarom we er gek op zijn: het is dramatisch, droevig en een basisfilm voor wie fan is van de Nouvelle Vague.

Wat is jouw favoriete film die bekroond werd in Cannes? Laat het ons weten op facebook of twitter!

Meer op wewomen.be:
De looks gespot op de rode loper in Cannes
Emilie Dequenne deelt haar ervaringen over Pas Son Genre
5 films die je zin geven om het mooiste uit je kast te halen

Marlies de Pape
you might also like