Home / Lifestyle / Cultuur

Oscars 2014: En de winnaars zijn...

by Marlies de Pape ,
Oscars 2014: En de winnaars zijn...© Getty

Verschillende beeldjes, lofprijzingen, teleurstellingen, tranen van vreugde, gelach, onthullingen, mooie toespraken maar ook een pizza en een legendarische selfie. Dat was de 86e Oscarceremonie!

De nominaties van deze 86e Oscarceremonie lieten weinig plaats open voor verrassingen met 3 films die elk verschillend zijn: 12 years a slave, American Bluff en Gravity, respectievelijk 9 en 10 keer (voor de laatste twee films) genomineerd. Elk van deze films heeft dan ook één of meerdere trofees meegenomen in de belangrijkste categorieën. In het begin van de avond leek het meesterwerk van Alfonso Cuaron, die niet minder dan 7 beeldjes heeft verdiend (waaronder beste regie, beste muziek, beste sound mixing en beste fotografie) topfavoriet te worden, maar uiteindelijk werd de langspeelfilm van Steve McQueen toch beter bevonden en ging de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol naar Lupita Nyong'o, die van best bewerkte scenario naar John Ridley maar bovenal kreeg 12 years a slave de Oscar voor beste film, de ultieme beloning.

Zowel bij de acteurs als bij de actrices heeft de omvang van de genomineerden de spanning ten top gedreven. Toch bleken de prognostieken juist wat betreft beste actrice. Het gaat hier om Cate Blanchett die de Oscar heeft gewonnen voor haar rol in Blue Jasmine van Woody Allen. Bij de mannen is het Matthew McConaughey die beloond wordt voor zijn ongelooflijke fysieke transformatie in Dallas Buyers Club, met de Oscar voor beste acteur. Zijn partner in de film Jared Leto, bejubeld voor één van de meest indrukwekkende rollen als transgender, kan de Oscar voor beste mannelijke bijrol mee naar huis nemen.

De grote teleurgestelden van deze ceremonie zijn waarschijnlijk Leonardo DiCaprio die opnieuw de Oscar aan zijn neus voorbij heeft zien gaan, ondanks verschillende nominaties sinds het begin van zijn carrière, maar ook het team van American Bluff waaronder Jennifer Lawrence die met lege handen naar huis gaat hoewel de film 10 keer genomineerd was.

Array
Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o en Jared Leto © Getty
Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o en Jared Leto
See album

Alle winnaars op een rijtje:

Beste film: 12 Years a Slave

Beste regie: Alfonso Cuaron, Gravity

Beste acteur: Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club

Beste actrice: Cate Blanchett, Blue Jasmine

Beste mannelijke bijrol: Jared Leto, Dallas Buyers Club

Beste vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong'o, 12 Years a Slave

Beste animatiefilm: Frozen

Beste buitenlandse film: La Grande Bellezza (Italië)

Beste documentaire: Twenty Feet From Stardom

Beste documentaire (kort): Mr Hublot van Laurent Witz en Alexandre Espigares

Beste kortfilm: Helium

Best bewerkt scenario: 12 Years a slave

Best origineel scenario: Her, Spike Jonze

Beste song: Let It Go, Frozen

Beste documentaire (kort): The Lady in Number 6: Music saved My Life

Beste kostuums: The great Gatsby

Beste montage: Gravity

Beste make-up en kapsels: Dallas Buyers Club

Beste soundtrack: Steven Price, Gravity

Beste decors: The great Gatsby

Beste geluidsmontage: Gravity

Beste sound mixing: Gravity

Beste visuele effecten: Gravity

Maar deze 86e editie, gepresenteerd door Ellen DeGeneres, zal nog voor een heel andere reden de geschiedenis ingaan. Eén bepaald cliché zullen we ons altijd blijven herinneren als de meest gedeelde selfie (ja, ja!) sinds de foto van Obama na zijn herverkiezing. De foto waarop een hele resem celebs poseren (Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Angelina Jolie, Julia Roberts, Brad Pitt en Ellen DeGeneres zelf, om er maar enkele te noemen) werd door Bradley Cooper vereeuwigd en meer dan 2 250 000 keer getweet in slechts 4 uur!

Lees ook:
> Oscars 2014 : De beste looks van de rode loper
> De Belgen en de Oscars
> Beroemde koppels met een groot leeftijdsverschil

Marlies de Pape
you might also like