Home / Lifestyle / Cultuur

De Belgen en de Oscars

by Dorothee Gebele ,
De Belgen en de Oscars© Mediarun digital

Er werd al wekenlang gespeculeerd of België de Oscar dit jaar wel mee naar huis kon brengen met "The Broken Circle Breakdown", maar het mocht helaas niet baten. Het felbegeerde gouden beeldje ging naar de Italiaanse film The Great Beauty in de categorie Beste Niet-Engelstalige film.

Hoewel dit al de zevende nominatie is voor België, hebben we nog nooit een overwinning mee naar huis kunnen nemen.

The Broken Circle Breakdown

Hoewel de film van regisseur Felix Groeningen geen gouden beeldje in de wacht sleepte, won The Broken Circle Breakdown wel de César voor Beste Buitenlandse Film en liet daarmee toppers als Gravity, Django Unchained en jawel, ook The Great Beauty achter zich. Daarnaast gingen de Belgen niet helemaal met lege handen naar huis, want de Frans-Luxemburgse productie Mr. Hublot won wel de Oscar voor Beste Geanimeerde Kortfilm. Die werd gebaseerd op het werk van de Naamse kunstenaar Stéphane Halleux.

Array

De Oscarjurk

Bijna even spannend dan de uitreiking van de Oscars zelf, was de rode loper. Een groot en belangrijk moment voor heel wat ontwerpers, maar ook voor de acteurs en actrices zelf – omdat iedereen strijdt voor een plaatsje op de best dressed list.

De Hollywoodhetze en bijhorende glitter en glamour mogen we alweer even opbergen, maar niet voordat we je nog enkele feiten meegeven over de intussen 86e editie van deze Academy Awards.

De jongste genomineerde dit jaar was Jennifer Lawrence, die menig harten veroverde met haar stuntelige verschijning en anti-Hollywood houding. Met haar 23 jaar heeft ze al indrukwekkende verwezenlijkingen en prijzen op haar naam staan, maar misschien herinneren we haar nog het meest om haar struikelpartijen – ook dit jaar weer van de partij! Lupita Nyong’o mocht de Oscar voor Best Supporting Actress mee naar huis nemen, terwijl dit haar eerste rol op het grote scherm was. Ze is ook de eerste Afrikaanse actrice ooit die genomineerd was voor een Oscar.

Jennifer Lawrence © Getty
Jennifer Lawrence
See album

Welke jurk en ontwerper Veerle Baetens ging dragen was het best bewaarde geheim van de Oscars, maar uiteindelijk bleek de gelukkige ontwerper (en Belg) Haider Ackermann te zijn. Baetens staat bekend om eerder onconventionele modekeuzes op de rode loper, een reputatie die ze ook deze keer in stand hield.

Geen typische Hollywood glamour en al helemaal geen typische rode loper jurk. Haar keuze werd uiteindelijk gemengd onthaald en leverde haar alvast geen plaatsje op de best geklede lijst op. Misschien was de zwarte creatie toch wat te punk rock voor het Hollywood-publiek. Overdag koos ze overigens voor een lieflijke roze jurk van ontwerpster Anna Heylen.

Mediarun Digital zorgde voor een leuk overzicht van alle jurken die ooit gedragen zijn door de actrices die de Oscar voor Beste Actrice in ontvangst mochten nemen. Kan alvast als de nodige inspiratie dienen als er nog eens een Belgische actrice over de rode loper mag flaneren?

Dorothee Gebele
you might also like