Home / Mama / Bevalling

De miskraam

by Valérie Van Kerckvoorde ,
De miskraam

De miskraam is een frequent fenomeen dat ongeveer 15 tot 20% van de zwangere vrouwen treft. Het is een zeer pijnlijke ervaring voor de toekomstige mama. Wat zijn de signalen en wat zijn de oorzaken? Kun je een miskraam vermijden? En hoe kan een moeder de draad weer oppikken na een spontane abortus?

Wat gebeurt er?
Aan het begin van de zwangerschap wordt een positieve zwangerschapstest eigenlijk negatief. Enkele dagen later wordt het bevrucht eitje uitgeworpen tijdens pijnlijke bloedingen.

Signalen die duiden op een miskraam
De eerste signalen die kunnen duiden op een miskraam zijn bloedingen of pijn: krampen, overgeven, menstruatiepijnen. Je moet wel weten dat niet elke bloeding tijdens de zwangerschap synoniem staat voor een miskraam. Je vraagt best wel steeds raad aan je arts. Licht bloedverlies op onregelmatige tijdstippen kan normaal zijn en komt van de baarmoederhals of de toekomstige placenta.
Als er echter meer bloedverlies is, het regelmatig gebeurt en je ook bloedpropjes verliest, kunnen dat tekenen zijn die duiden op een miskraam.
Soms kan ook het verlies van zwangerschapssymptomen (minder opgezwollen borsten en minder misselijkheid) wijzen op een eventuele miskraam.

Wat doen?
Raadpleeg je arts zo snel mogelijk. En laat een echografie nemen.
- Als de miskraam spontaan en volledig is, moet er geen medische interventie plaatsvinden.
- Als de miskraam onvolledig is, zal je arts je tabletten met prostaglandine voorschrijven. Het is een hormoon dat weeën veroorzaakt en ervoor zorgt dat de rest wordt uitgestoten. Indien nodig zal je arts een aspiratie doen met een kleine canule verbonden aan een pomp die ervoor zorgt dat de baarmoeder wordt leeggemaakt. Hij kan ook een curettage onder volledige narcose doen en het baarmoederslijmvlies wegschrapen. Deze ingreep wordt meestal gevolgd door een korte hospitalisatie.
- Bij een laattijdige miskraam is een hospitalisatie noodzakelijk omwille van het risico op bloedingen. De uitstoting van de foetus wordt gedaan met een epidurale of onder volledige narcose.
Als de baarmoeder eenmaal helemaal leeg is, kan een nieuwe cyclus beginnen.

Risico's op een miskraam
De meeste miskramen kunnen niet worden uitgelegd en zijn het resultaat van een samenloop van biologische, infectieuze en psychologische factoren. In tegenstelling tot wat we denken, werden de gevolgen van vermoeidheid en stress nog niet bewezen.

- Vroegtijdige miskramen
Voor twee maanden en een half zwangerschap, is over het algemeen het eitje de boosdoener. De embryo die niet levensvatbaar is en een afwijking heeft in de chromosomen ofwel het lege eitje waarin de embryo niet ontwikkeld is, wordt op een natuurlijke wijze geëlimineerd. Je moet weten dat de meeste miskramen gebeuren voor een maand en een half zwangerschap en dat er geen duidelijk verklaarbare reden voor is.

- Laattijdige miskramen
Na twee maanden en een half zwangerschap spreek je over een laattijdige miskraam en zijn de oorzaken eerder mechanisch. Het zou kunnen dat de baarmoederhals open blijft en wijder wordt bij elke samentrekking, terwijl dat hij eigenlijk gesloten en gespierd zou moeten zijn. Ook bacteriële infecties zoals listeriose (te wijten aan een kiem die aanwezig is in melk en sommige kazen) kunnen een miskraam veroorzaken.
Ook misvormingen van de baarmoeder (uterus bicornis, een te kleine baarmoeder, een gesloten baarmoeder) kunnen een oorzaak zijn. Ten slotte kunnen ook leeftijd, consumptie van tabak en invasieve opsporingstesten factoren zijn die het risico op een miskraam verhogen.

Na een miskraam
Het is nu misschien moeilijker dan vroeger om om te gaan met een zwangerschap. De geneeskunde ontwikkelt zich steeds meer waardoor we het leven veel beter in de hand hebben en het ook steeds vroeger wordt opgespoord. Ook de noodzaak om in rouw te zijn, maakt een miskraam nog moeilijker. Hier moet je dan ook nog eens het schuldgevoel van vele vrouwen bijrekenen. Psychologische hulp kan noodzakelijk zijn; in sommige gevallen is één enkele consultatie zelfs voldoende. Wat er ook van moge wezen, de rol van de naaste omgeving is van ontzettend groot belang.

Weetjes
- Vanuit een medisch standpunt is de miskraam een vrij vaak voorkomende gebeurtenis die slechts in enkele gevallen het goede verloop van toekomstige zwangerschappen in gevaar brengt.
- We spreken van herhaaldelijke miskramen als twee of drie laattijdige miskramen elkaar opvolgen. Je arts zal meerdere onderzoeken doen om na te gaan wat de oorzaak van het probleem is en hij zal een aangepaste behandeling voorstellen.

Ontdek ook:


Valérie Van Kerckvoorde
you might also like