Home / Lifestyle / Werk

Respect afdwingen op de werkvloer

by Julie Vandingenen ,
Respect afdwingen op de werkvloer

Heb je soms het gevoel dat er niemand naar je luistert? Voel je je soms ontredderd omdat je je ideeën of rechten moet doen gelden? Respect afdwingen op de werkvloer is niet altijd gemakkelijk, maar het is noodzakelijk als je je wilt doen respecteren. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat er niet over je heen wordt gewalst op de werkvloer!

Durf jezelf uit te drukken

Je ideeën uiten of een andere mening hebben is soms niet gemakkelijk, maar het is wel belangrijk! Het is nodig om je gedachten te verdedigen, maar ook om je te doen respecteren binnen het bedrijf. Wil je geen kans missen om aan een interessant project te werken, of wil je niet langer de vervelende taken doen? Zeg dan wat je denkt, er wordt niets minder van je verwacht!

Bouw een positief beeld op

Om je te doen respecteren in het leven, en niet alleen op het werk, moet je barsten van zelfvertrouwen. Je zou theaterlessen kunnen volgen om je verlegenheid en je angst te overwinnen om in het openbaar te spreken. Als je je kunt ontspannen, heb je controle over alles, en zul je zelfzekerder lijken!

Leer "neen" te zeggen
Later op je werk blijven, je collega’s helpen, een dossier laattijdig aanvaarden, gaan lunchen met collega’s terwijl je overladen bent met werk... Je had “neen” willen zeggen maar hebt het niet gedurfd. Nochtans, als je iets weigert doe je je gezag gelden! En als je “neen” zegt, zul je niet minder gewaardeerd zijn! Integendeel. Je moet een werkkader bepalen en de grenzen respecteren voor jouw welzijn en dat van anderen. Zeg dus hoe je je voelt zonder excuses uit te vinden en leg uit waarom je iets weigert. Dit zal de situatie verduidelijken en je collega’s zullen het zeker begrijpen!

Houd je privéleven privé...

Op het werk zijn er soms collega’s die wat opdringerig kunnen zijn. Bijvoorbeeld die ene collega die systematisch naar je bureau komt nadat zij of hij een koffie is gaan halen, of diegene die altijd een excuus vindt om je nietmachine, lijmstift, pen... te lenen. De collega die altijd een miljoen problemen heeft en op je schouder komt uithuilen, of zij die je beste vriendin wilt worden en alles over je leven wilt weten! Werk en privé houd je best gescheiden; verdedig je eigen grenzen. Wees niet te vriendelijk, maar ook niet te streng: zeg bijvoorbeeld gewoon dat je geniet van hun gezelschap, maar dat je soms ook kalmte en concentratie nodig hebt.

Je werkleven

Het is belangrijk dat er niet over je heen wordt gewalst op de werkvloer en dat je je ideeën verdedigt. Er bestaan soms machtsstrijden in een team die zorgen voor moeilijke werkomstandigheden. Staat een van je medewerkers je keer op keer in de weg? Vecht hij altijd voor een dossier alsof zijn leven ervan afhangt, daagt hij je altijd uit, ziet hij je als zijn concurrente? Dan ziet hij zijn werk misschien als een wedstrijd die hij keer op keer wil winnen, of heeft hij misschien niet genoeg zelfvertrouwen. In het tweede geval moet je met je collega spreken en hem uitleggen dat hij zich niet bedreigd moet voelen: leg hem bijvoorbeeld uit dat je zijn positie in het bedrijf niet najaagt.

Manager van een team: baas of vriend?

Gezag hebben is niet altijd genoeg om respect af te dwingen op de werkvloer. Een team beheren betekent beslissingen nemen, deze beslissingen uitvoeren en gerespecteerd worden! Een van de belangrijkste dingen is communicatie. Wees duidelijk om te vermijden dat men je verkeerd begrijpt. Zet je denkbeelden uiteen: de inhoud, de uitvoering, de termijn... Als je wilt dat je collega’s je respecteren, moet je ook leren luisteren. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat er gebeurt, van de mogelijke tegenspoed en problemen, en zoek een manier om ze op te lossen! Toon aan je team dat je niet alleen hun baas bent, maar dat ze ook op jou kunnen rekenen. En moedig je team vooral aan en feliciteer de leden ervan. Dat zijn de eigenschappen van een goede manager!

Lees ook:


Julie Vandingenen
you might also like