Home / Lifestyle / Werk

Avondwerk en nog steeds blut? 25 typische dingen bij je eerste echte job

by Marlies de Pape Published on 7/08/2014 at 00:00
Avondwerk en nog steeds blut? 25 typische dingen bij je eerste echte job© Tumblr

Pas afgestudeerd? Laten we eerlijk zijn, het is niet gemakkelijk op zoek te gaan naar een job. Je moet doorzetten en vastberaden zijn (en ook wat geluk hebben). Maar laat je niet doen! Het is zo leuk om eindelijk op eigen benen te staan - het zou wel goed geweest zijn als iemand ons eerst had verteld hoe het er aan toegaat in het ECHTE leven.

1. Een echte job zoeken is niet hetzelfde als werk zoeken als student

Er opent zich een totaal nieuwe wereld. Je moet niet alleen de beste punten hebben, maar ook het meest ervaring, de meest gepaste buitenschoolse activiteiten en uitmuntende sollicitatiebrieven. En dan hebben we het nog niet eens over je CV dat perfect moet zijn...

Array

2. Je zal nog armer zijn dan aan de unief

Telefoonrekeningen, de huur en kredietkaarten die vaker in het rood staan dan positief. Je geld is al op nog voor je je salaris krijgt.

3. Lunch kopen wordt nooit saai

Zodra je 's morgens aankomt op kantoor, ben je al aan het denken aan de lunch - zo heb je iets om naar uit te kijken. De helft van de ochtend denk je dus aan wat je straks gaat eten. Iemand zin in Italiaans? Een lekkere lunch kan je dag goedmaken...

4. Van negen tot vijf bestaat niet

Je leven verandert compleet na de unief. Spijbelen en uitslapen tot vier uur 's middags? Vergeet het maar. Je moet nu werken van negen tot vijf, behalve dat dat eigenlijk niet echt bestaat. Het doel van je leven is nu werk en privé te combineren.

5. Je moet nog altijd rondgaan met koffie en thee

Je hebt een diploma en een voltijdse job? Dat wil niet zeggen dat je op je wenken bediend zal worden - de nieuwe is altijd het slaafje. Leer maar al lekkere koffie zetten. Niet echt ideaal, inderdaad, maar wel leuk als het niet meer jouw beurt is.

6. Dronken worden met collega's op donderdagavond

Standaard. Zo leer je je collega's het best kennen. Op café is er geen plaats voor geheimen.

7. Op sommige plaatsen moet je echt je hand opsteken...

...om naar het toilet te gaan. Yep, het bestaat - en het is net alsof je opnieuw in de lagere school zit.

8. Lunchpauze is een luxe

Geloof ons, wanneer je door e-mails moet rushen en je alles af moet hebben voor de deadline, vliegt de tijd! Als je dan toch de tijd hebt om te lunchen, reken er dan maar op je extra schuldig te voelen wanneer je terugkomt en al je collega's nog altijd voor hun scherm gekluisterd zitten.

9. Je ouders smijten je buiten

Wees eerlijk, vanaf dat je een echte job hebt, zullen je ouders je ofwel buitensmijten, ofwel huur verwachten.
Maar als je het aan ons vraagt, dan raden we je toch aan om je eigen stek te zoeken. Gewoon durven!

10. Wees enthousiast maar verwacht geen veranderingen

Er bestaat geen snelle weg naar promotie, je bent nog maar pas begonnen! Blijf je enthousiasme tonen om bij te leren en je zal er ooit wel de vruchten van plukken.

11. Je zal vaker dan je denkt afgewezen worden

Maar dat wil niet zeggen dat je nooit een job zal vinden. Je moet eerst falen om te slagen, niet? Beschouw het als een aanmoediging om de volgende keer nog beter te doen. Met een beetje geluk en volharding vind je zo je droomjob.

12. Je moet diplomatisch zijn

Genadeloos eerlijk zijn en kanten kiezen, zal je niet ten goede komen op het werk. Je moet diplomatisch zijn. Dat wil trouwens niet zeggen "schijnheilig zijn", probeer gewoon niet altijd partijdig te zijn.

13. Op hoge hakken kunnen lopen wordt een dagelijks gevecht

Leer er mee leven. Je hebt pijn, maar je hebt nu wel een excuus voor een pedicure elke maand.

14. Het avondeten gaat nooit klaar staan als je thuis komt

Dit is het echte leven. Met kant-en-klaarmaaltijden!

15. Laat werken is NIET zo erg

Leraars, schrijvers, dokters... We zwoegen allemaal. Dat betekent niet dat je nooit eens een pauze kan inlassen of een zonnige vakantie nemen (we kijken er al naar uit!).

16. Pendelen is toch niet zo leuk

Als je in een stad woont zoals Brussel, dan mag je er zeker van zijn dat je op het spitsuur geplet zal worden in de metro (heeft niemand je dat gezegd?). Saai, stinkend, lang en gewoon jakkes!

17. Je werkoutfit neemt je leven over

Wat je op zaterdagavond aan moet is niet meer belangrijk. Jouw leven draait om standaard fashion. Een modieuze, praktische werkoutfit is een must.

18. Improviseer!

Je bent net afgestudeerd en je kan de wereld aan. Nou ja, toch ongeveer, of misschien niet echt.
Niemand is er volledig klaar voor als je net van de unief komt. Maar in het begin gaat het er vooral om je weg te leren kennen en goed worden in je job (zo doe je ervaring op). Laat je gaan!

19. Make-up doe je onderweg aan

Wie heeft er nu tijd om zich 's morgens op te maken? Leer multitasken: het zal van pas komen als je graag lang in bed blijft liggen.

20. Laat je niet verblinden door geld

Anders ga je je leven HATEN. Het is wel verleidelijk, maar werk draait niet enkel om het geld. Je moet gepassioneerd zijn en er een voldaan gevoel van krijgen. Neem risico's als je nog jong bent. Dit is het moment waarop je er nog mee weg komt.

21. Belastingen zijn je een doorn in het oog

Gedaan met studentenjobs waar je nettoloon bijna even hoog is als je brutoloon. Ween*

23. Je moet weer op tijd naar bed...

Een nachtje doorsteken met vrienden en tot 's avonds laat Game of Thrones kijken? Dat is nu voorgoed verleden tijd. Als je 's morgens vroeg op moet en de hele dag hard moet werken, dan is je bed 's avonds je beste vriend. Een voltijdse job verplicht je om te slapen zoals normale mensen (wat eigenlijk geen kwaad kan)!

23. Ondanks alles, mag je jezelf als gelukkig beschouwen

Wist je dat veel mensen belanden in een job die te laag is voor hun kwalificaties? Het zijn geen gemakkelijke tijden. Wees dankbaar.

24. Neem jezelf serieus

De eerste jaren zijn bepalend voor de rest van je carrière.
Neem af en toe een drankje (je zal het nodig hebben), maar verspil je tijd niet door heel de tijd dronken te worden en plezier te maken. Wat je NU doet, bepaalt waar je in tien jaar zal staan. Hou er rekening mee.

25. Schiet jezelf nooit tekort

De meesten studeren af en denken dat ze nooit ergens gaan geraken, maar van die houding moet je af. Erken wat je tot nu toe hebt bereikt en wees trots op jezelf! Je bent beter dan je denkt!

Leuk artikel? Volg ons op facebook!

Marlies de Pape
you might also like