Home / Relatie / Seks

Seksualiteit: bestaat de G-spot echt?

by Marlies de Pape Published on 9/09/2014 at 09:45
Seksualiteit: bestaat de G-spot echt?© Thinkstock

De G-spot: mythe of realiteit? Volgens Italiaanse onderzoekers zou deze mysterieuze zone die ons vrouwen in de zevende hemel kan brengen, wel eens veel groter kunnen zijn dan gedacht...

De beruchte G-spot (de naam verscheen in de jaren 50 met het werk van de Duitse gynaecoloog Gräfenberg) ligt al enkele jaren onder vuur. Waar ligt die zone die gelinkt is aan het vrouwelijk genot? Bestaat ze echt of is het allemaal een mythe? Een nieuwe Italiaanse studie neigt eerder naar de tweede optie, ook al is het wat complexer dan dat.

© Thinkstock

De onderzoekers bevestigen dat er wel degelijk een zone in het vrouwelijk lichaam is die verantwoordelijk is voor een orgasme, maar ze zou veel uitgebreider zijn dan een eenvoudig punt: het CUV-complex dat spieren, inwendige organen en weefsels bevat. In een studie uitgegeven door het tijdschrift Nature, hebben onderzoekers van de universiteit Tor Vergata van Rome, een nieuwe 'kaart' uitgetekend: "Als de clitoris, urinebuis en de vagina (CUV) correct gestimuleerd worden tijdens de penetratie, kan dit leiden tot een orgasme", legt Emmanuele A. Jannini uit, professor hormonenleer en seksuologie aan de universiteit en hoofdauteur van de studie.

Array

Door de vrouwelijke intieme zones van dichterbij te bekijken tijdens seksuele betrekkingen door middel van echo's en andere moderne technieken, hebben de onderzoekers "dynamische interacties tussen de vrouwelijke genitaliën" kunnen waarnemen en een "veelzijdige zone met verschillende facetten" kunnen vaststellen.
"We weten dat het veel ingewikkelder is dan een tot de verbeelding sprekende 'plek', ook al is dit niet het einde van het debat", voegt professor Jannini er nog aan toe.

De onderzoeker hoopt dat dit niet alleen verduidelijking geeft over het orgasme maar ook dat de kennis van de anatomie en fysiologie van het CUV-complex, dokters zal helpen om de genitaliën niet te beschadigen tijdens chirurgische, urologische of gynaecologische ingrepen: "De vagina is een actief weefsel dat seksueel belangrijk is en gerespecteerd moet worden."

Marlies de Pape
you might also like