Home / Relatie / Psychologie

Loert een scheiding om de hoek als je man het huishouden doet?

by Marlies de Pape ,
Loert een scheiding om de hoek als je man het huishouden doet?© Thinkstock

Volgens een Noorse studie ligt het risico op een scheiding veel hoger bij koppels waar de huishoudelijke taken gelijk verdeeld zijn, dan bij koppels waar de vrouw zich over het hele huis ontfermt.

Brengt de verdeling van de huishoudelijke taken, huwelijken in gevaar? Volgens een studie van het Instituut van onderzoek in de sociale wetenschappen, Nova, verhoogt het risico op een scheiding naargelang een man zich meer bezighoudt met het huishouden. Onderzoekers stelden vast dat koppels die de huishoudelijke taken gelijk verdelen, 50 keer meer scheiden dan koppels waar de vrouw het merendeel van het huishouden op zich neemt.

We stellen je direct gerust, als je je zorgen maakt omdat je man graag stofzuigt, de boodschappen doet of kookt. De auteurs van de studie hebben geen verband aan het licht gebracht tussen de verdeling van de huishoudelijke klusjes en een scheiding. De vaststelling wordt verklaard door het feit dat vrouwen minder afhankelijk zijn van hun partner, op financieel vlak, en dus minder terughoudend zijn om uiteen te gaan als ze zich niet volledig kunnen ontplooien in een relatie.

Onafhankelijke vrouwen

"Bij moderne koppels hebben ook vrouwen vaak een hoog opleidingsniveau en goed betaalde job. Ze hebben het dus minder moeilijk in het geval van een scheiding en kunnen hier sneller om vragen", legt Thomas Hansen, medeauteur van de studie, uit.

"Misschien wordt het soms als positief gezien dat de rollen op een voorspelbare manier verdeeld zijn (...) en de één zich niet bemoeit met de bezigheden van de ander. Zo'n systeem leidt minder snel tot geruzie terwijl je sneller zal kibbelen als beide partners dezelfde rol hebben en iemand het gevoel heeft dat de ander niet genoeg doet.", voegt hij eraan toe.

52 % van de mannen is bereid om meer te doen in huis

Niets belet meneer er dus van om ook de handen uit de mouwen te steken in huis of op de kinderen te passen. Volgens een enquête van Ipsos voor Sarenza, die in maart werd uitgegeven, bleek trouwens dat 52% van de mannen bereid is om meer klusjes te doen zoals de vuilbakken buiten zetten, de boodschappen doen, stofzuigen, koken of de vaat doen. Nu nog de daad bij het woord voegen!

Meer op wewomen.be:
10 zenuwslopende dingen die je vanzelfsprekend overkomen als je het huishouden doet
Papa bij de kinderen: de nieuwe huisman?
Halt aan uitstelgedrag!

Marlies de Pape
you might also like