Home / Lifestyle / Maatschappij

Culinair: 10 tips voor een tafel om van te smullen

by Marlies de Pape ,
Culinair: 10 tips voor een tafel om van te smullen© Sarah Blieux

Iedereen houdt er wel van om zijn vrienden uit te nodigen en gezellig te tafelen en daarom geven we enkele tips mee voor een prachtige tafeldecoratie.

En natuurlijk kan niemand tippen aan een professional. Dus hebben we een afspraak gemaakt met Sarah Blieux, fotografe en culinair styliste, die haar tips en tricks met ons heeft gedeeld om dagelijks toe te passen.

Op één van de foto's zie je zelfs een zeer smakelijk uitziende eclair met tonkabonen. Je zal zien dat hij perfect aansluit bij de tips hieronder en er verdomd lekker uitziet.

Bovendien krijg je nog enkele extra beelden van het werk van Sarah Blieux, dat je kan terugvinden op haar site of op haar blog, waar ze haar favoriete recepten deelt (wel enkel beschikbaar in het Frans).

Shooting en cours © Fanny Broissand
Shooting en cours
See album

1- Eenvoud ten top
​Bij twijfel is het altijd goed om te kiezen voor wit servies met klassieke lijnen. Zo kan je niet missen!

2 - Spelen met accessoires
Als je een leuke toets wil toevoegen aan je tafel, gebruik mooie servetten die een extra dimensie kunnen geven aan je gerechten.

3 - Gebruik drie kleuren
En hou het daar ook bij! Overdaad schaadt, serveer dus geen soesjes met een paarse crème op groene borden versierd met blauwe, gouden en roze glittertjes.
Hou het sober en als je toch twijfelt, denk "less is more".

4 - Denk aan motieven
Je kan natuurlijk altijd kiezen voor een excentriek servies, met bloemen of stippen, maar zorg ervoor dat je niet te veel verschillende motieven gebruikt zodanig dat het niet te zwaar wordt.

5 - Waar heb je zin in?
Wat wil je delen? Heb je zin in een landelijke Britse thee? Een chic & choc cocktail? Naargelang het effect dat je wil bereiken, kan je je schalen aanpassen. Voor een tussendoortje in het park mag je Liberty kopjes gebruiken en een zomerse aperitief dien je op in ijsgekoelde margarita-glazen, maar niet omgekeerd.

Sorbet chocolat - tonka - fleur de sel © Sarah Blieux
Sorbet chocolat - tonka - fleur de sel
See album

6 - Perfectioneer je salades
Leuke tip: meng alle ingrediënten in een schaal voordat je gaat afwerken. Als je ingrediënt per ingrediënt in je opdienschotel doet, zal je sla nooit echt evenwichtig zijn. Doe alles samen en krijg de ideale mengeling. Voeg de vinaigrette op het allerlaatst toe zodat de salade fris blijft en je sla niet rot.

7 - Draai je pasta
Niets zo leuk als een nestje spaghetti, met de vork gedraaid om de eetlust op te wekken. Als je opdient in diepe borden, zal je gerecht nog beter tot zijn recht komen.
Meng de saus niet door je pasta en serveer met verse kruiden of krullen parmesaan.
Als je pesto maakt, mix die dan niet te fijn, je moet proberen de diepte en het karakter te bewaren!

8 - Investeer in glazen
Je moet nu geen vijftig soorten glazen gaan kopen, maar vier moet je er toch in huis hebben: een wijnglas, een waterglas, een champagneglas en een heel slank of juist heel bol glas dat met zijn atypische vorm ideaal zal zijn voor cocktails.

9 - Wees consistent
Opnieuw dicteren logica en eenvoud de wet. Kleed je tafel niet aan met Aziatische decoratie als je een Spaans gerecht opdient. Elke versiering moet een link hebben met je maaltijd, voel je dus niet verplicht om je tafel vol te zetten.

10 - Voor desserten geldt: overdaad schaadt niet!
Om je dessertbord te versieren, kan je met een lepel een mooie streep trekken met saus (kies je eerder voor een fruitcoulis of voor banketbakkersroom?). Serveer petitfours op kleine opdienschalen die mooi samengaan.
Geen excuses meer om de zoetigheden over te slaan!

Meer op wewomen:
Trend gespot: de homeparty
Tafeldecoratie op je huwelijksfeest

Marlies de Pape
you might also like