Home / Relatie / Huwelijk

Tafeldecoratie op je huwelijksfeest

by the editorial team ,
Tafeldecoratie op je huwelijksfeest© weheartit

Je kunt onmogelijk de tafels onversierd laten op je huwelijksdag. De tafeldecoratie is heel belangrijk en moet dus voldoende aandacht krijgen. Maar let op! Je mag de tafels nooit overladen. Tijdens het feestmaal zal er alleen maar meer en meer op komen te liggen. Het moet aangenaam blijven voor de gasten!

Summary
  1. · Het middenstuk
  2. · Tafelkaartjes
  3. · Tafelkleed en servetten
  4. · Een mooi menu

Het middenstuk

Traditioneel : Je houdt van tradities en kiest dus hoogstwaarschijnlijk voor een middenstuk met bloemen. Een gigantisch boeket dat majestueus in het midden staat of een aantal kleinere bloemstukjes per tafel kunnen jou bekoren.

Trendy: Spiegelborden met kleine kaarsen voor een mooi lichtspel en weerspiegelingen zijn meer aan jou besteed.

Origineel:
- Ronde aquariums met rode visjes (die nadien aan de kinderen worden gegeven!)
- Grote kandelaren of drijvende kaarsen in kommen gevuld met water.
- Rechthoekige, doorschijnende vazen of grote bokalen gevuld met een versiering naar keuze: rozenblaadjes, kerstballen, slingers, veelkleurige drop of suikerbonen.

Goedkoop: Je gebruikt mooie seizoensbloemen en groen dat je in de natuur vindt: dennentakken, tarwearen, maïskolven, limoenen, dennenappels, dode bladeren, appels,... Je maakt er een bloemstukje mee.

Tip: Kies geen te grote boeketten die het zicht belemmeren. Je gasten moeten elkaar nog in de ogen kunnen kijken. Zie je het toch groots en wil je een indrukwekkend middenstuk, dan kun je steeds voor hoge doorschijnende vazen gaan: je kunt erdoor kijken en ze laten het licht door.
Over het algemeen is het middenstuk indrukwekkender aan de eretafel.

Tafelkaartjes

Traditioneel: Je drukt de namen van je gasten af op kleine kaartjes (die je legt op de servetten). Je let er hierbij op dat je hetzelfde lettertype en papier gebruikt als voor de trouwbrief, de uitnodiging, de menu's,...

Natuurlijk: Je schrijft met krijt of met een goudkleurige viltpen de naam van iedere gast op gladde strandstenen, esdoornbladeren, stukjes leisteen...

Je doet moeite: Voor unieke tafelkaartjes gebruik je een foto of een karikatuur van elke gast.

Twee in één - om plaats te winnen
- Je kleeft een stoffen of papieren etiket met de naam van de gast op het rondgedraaide glas.
- Je schrijft de achternaam van je gasten met een eetbare stift op de rand van de borden.
- Je schrijft de naam van je gast op een klein cadeautje (traditioneel de bruidssuiker) en plaatst het op het servet.

Klein budget: Twee weken voor de bruiloft vraag je aan de kinderen van je naasten om het bruidspaar, jullie dus, te tekenen op een klein kaartje en je schrijft er nadien de naam van de gast op. Het is schattig, persoonlijk en heel goedkoop!

Tip: Spel de achternaam van iedere gast juist. Schrijf bijvoorbeeld ook niet enkel "Meneer Janssens", maar schrijf zijn voor- en achternaam als je hem niet goed kent of enkel zijn voornaam als hij een van je beste vrienden of naaste familie is.

Tafelkleed en servetten

Traditioneel: Witte tafelkleden en witte servetten in mooi damastkatoen. De servetten worden keurig geplooid en geplaatst op de borden of links ervan.

Trends:
- Kleur en nog eens kleur: twijfel er niet aan om verschillende kleurschakeringen te combineren.
- Je bent milieubewust en kiest vooral geen vervuilende papieren tafelkleden of servetten. Je kiest recycleerbare en bioafbreekbare producten.
- Wil je het wat moderner en robuuster, dan gebruik je geen tafellakens. Je legt de borden onmiddellijk op een mooie tafel in massief hout of je gebruikt spiegels, grote leistenen of originele placemats (in bamboe, met parels, met een foto van jullie twee,...)

Klein budget: Versier het witte tafelkleed van de traiteur met een paar satijnen lintjes in mooie kleuren.

Tip: De standaardhoogte van een tafel is 72 cm en een tafelkleed moet ten minste overal 30 cm overhangen. Gebruik een tafelbeschermer: je tafel is zo niet alleen beschermd, maar je tafelkleed valt ook mooier.

Een mooi menu

Traditioneel: één menu per persoon, afgedrukt op hetzelfde papier als de uitnodiging. Het staat rechtop en open op het bord.

Origineel:
- Een PowerPoint document en een overheadprojector en het is gespeeld! Het menu wordt geprojecteerd op de muur van de zaal. Je gasten zullen zonder enige twijfel verrast zijn.
- Het menu is afgedrukt of geborduurd op het lint rond het servet.
- Bistrogevoel: je schrijft het menu met krijt op grote leistenen en plaatst ze naast de tafels.
- Met een goudkleurige viltpen schrijf je het menu op een groot esdoornblad en leg je het op elk bord.
- Gebruik mooie fotokaders en leg er je menu's in.

Klein budget: Je voorziet twee menu's per tafel. Dat is voldoende.

Tip: Op een traditioneel menu moeten de namen van de getrouwden en de verschillende schotels staan: het voorgerecht, het tussengerecht, het hoofdgerecht en het dessert. Onderaan vermeld je de wijnen. Let op de formulering: "gepureerde aardappelen geparfumeerd met truffelolie" klinkt mooier dan "puree"!

Lees ook:
>
Huwelijk: beheer je budget
> Je bruidskapsel kiezen: onze tips!
> Bruidsjurk: welke snit voor mijn model?

you might also like