Home / Mama / Conceptie

Verhoog je kansen om zwanger te worden

by the editorial team ,
Verhoog je kansen om zwanger te worden

Je hebt een beslissing genomen: je wilt een kind krijgen! Lees snel verder en ontdek onze tips om je kansen te verhogen en sneller zwanger te worden.

Summary
  1. · Je stopt met de pil en wat dan?
  2. · De dag van je ovulatie kennen
  3. · Seks om de drie dagen
  4. · Leg een kussen onder je poep
  5. · Eet gezond
  6. · Het juiste seizoen
  7. · Wees voorzichtig met medicijnen
  8. · Ontspan!
  9. · Als het zover is!

Je stopt met de pil en wat dan?

Je moet weten dat als je stopt met de pil of andere anticonceptie, je niet per sé onmiddellijk opnieuw ovuleert. Panikeer dus niet meteen als je in de drie maanden nadat je met de pil stopte, je nog niet zwanger bent geworden.

Array

De dag van je ovulatie kennen

Rond je ovulatie heb je de meeste kans om zwanger te worden. De ovulatie gebeurt ongeveer op de 14e dag na het begin van de menstruatie. Je kunt het exacte moment kennen door je lichaamstemperatuur te meten. Deze is namelijk hoger net nadat je geovuleerd hebt. Je meet best je temperatuur tijdens je hele cyclus, zo kun je beter nagaan wanneer je precies vruchtbaar bent.
In de apotheek kun je ook ovulatietesten kopen. Hun voordeel is dat ze een tot twee dagen van te voren aangeven wanneer je zult ovuleren, waardoor je dus kunt anticiperen. Deze testen gaan na wat de concentratie van bepaalde hormonen is in de urine en zijn voor 96% betrouwbaar.

Seks om de drie dagen

De levensduur van spermacellen bedraagt ongeveer 72 uur eenmaal ze zich in het vrouwenlichaam bevinden. Het is echter niet bewezen dat een specifiek standje het aantal spermacellen in de baarmoederhals zou verhogen.

Leg een kussen onder je poep

Dokters raden aan een laag kussen onder je achterste te leggen nadat je seks hebt gehad, om je heupen te verhogen en de natuur een handje te helpen. Door de zwaartekracht zou het sperma sneller je baarmoederhals bereiken en uiteindelijk het eitje. Blijf 20 minuten tot een half uur liggen en dan kan je weer rondlopen. Je kan ook gewoon even plat liggen, maar spring gewoon niet onmiddellijk recht.

Eet gezond

Gezond eten is goed voor de vruchtbaarheid. Caloriearme diëten doen je misschien wel vermageren, maar ze kunnen een hormonale invloed hebben en je minder vruchtbaar maken. Het is dus beter om gewoon te eten als je zwanger wilt worden. Eet je teveel suiker, dan verhoog je de aanmaak van adrenaline, een hormoon dat een invloed heeft op het progesteron. De rol van dat laatste hormoon is de baarmoederhals klaarmaken voor een eventuele zwangerschap. Koffie, alcohol en tabak hebben ook een slechte invloed op de vruchtbaarheid.

Het juiste seizoen

De vruchtbaarheid van een man is niet dezelfde doorheen het hele jaar. Een man produceert meer spermacellen aan het begin van de lente en aan het einde van de herfst. De cellen zijn ook beweeglijker aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst. Het lijkt dus dat voor mannen de herfst en het begin van de winter het beste ogenblik voor een conceptie is.

Wees voorzichtig met medicijnen

Sommige pijnstillers, zoals ontstekingremmers zonder steroïden, hebben een invloed op de prostaglandine hormonen die een rol spelen in de samentrekking van de baarmoeder. Vraag raad aan je arts om te weten of je sommige medicijnen beter vermijdt tijdens de ovulatieperiode.

Ontspan!

Stress, angst en verkeerde ideeën zijn ook oorzaken die je kansen om zwanger te worden verminderen. Geef het wat tijd als je net gestopt bent met de pil en luister naar je lichaam. Het is belangrijk je natuurlijk ritme terug te vinden. Je moet eventueel ook stilstaan bij onbewuste psychologische problemen die een conceptie kunnen verhinderen.

Als het zover is!

Proficiat! Ga langs bij de dokter om je zwangerschap te bevestigen en aarzel zeker niet om alles te vragen dat in je opkomt! En vergeet vooral niet te genieten van deze prachtige periode.

See also: In de zevende hemel tijdens je zwangerschap? 15 standjes!
Zwangerschapsstandje 1: De Bevallige Brug
Zwangerschapsstandje 1: De Bevallige Brug
See album
you might also like