Home / Mama / Zwangerschap

Zwanger: mag ik een seksspeeltje gebruiken? En nog andere vragen tijdens de zwangerschap

by Marlies de Pape ,
Zwanger: mag ik een seksspeeltje gebruiken? En nog andere vragen tijdens de zwangerschap© Thinkstock

Je bent zwanger en dus spoken er natuurlijk 1001 vragen door je hoofd. Er zijn natuurlijk de basivragen: "Mag ik camembert eten? Mag ik fietsen? Mag ik op het vliegtuig?", waar je gemakkelijk het antwoord op vindt in boeken of bij je gynaecoloog, maar je hebt zeker ook andere vragen waar je minder snel mee naar buiten komt omtrent je seksleven. Nochtans hoef je je nergens om te schamen. We hebben enkele prangende vragen gesteld aan seksuoloog Gerard Leleu.

Summary
  1. · Zwanger: mag ik een seksspeeltje gebruiken?
  2. · Zwanger: mag ik glijmiddel gebruiken?
  3. · Voelt de foetus mijn orgasmes?
  4. · Zijn sommige strelingen beter voor me?
  5. · Welke standjes moet ik vermijden als ik zwanger ben?
  6. · Zwanger: mag ik aan sodomie doen?
  7. · Hoe lang na de zwangerschap zal ik weer zin hebben in seks?
  8. · Wat verandert er voor mijn partner als hij me penetreert na de bevalling?
  9. · Zal mijn seksleven anders zijn na de bevalling?

1. Zwanger: mag ik een seksspeeltje gebruiken?

Gérard Leleu: ja dat mag. Maar let wel op vanaf de 6e week. Het embryo is dan samengesteld uit heel fijne en vooral heel kwetsbare lagen van cellen. Trillingen, en vooral snelle trillingen, kunnen erge schade toebrengen aan je toekomstig kindje. Als je je seksspeeltje echt niet kan laten, ok maar dan niet op de hoogste stand...

2. Zwanger: mag ik glijmiddel gebruiken?

G.L: natuurlijk! Maar niet om het even welk glijmiddel. Vermijd producten die te koop zijn in een seksshop, ook al lijken ze betrouwbaar: ze kunnen additieven bevatten die afgeraden zijn tijdens de zwangerschap. Vermijd tijdens je zwangerschap ook crèmes met een koude- of warmte-effect. Het mag dus, maar gebruik enkel glijmiddelen die te koop zijn bij de apotheker.

3. Voelt de foetus mijn orgasmes?

G.L: ja. Wat voelt hij dan precies? Het staat vast dat je kindje je emoties voelt en via de navelstreng endorfines en andere hormonen ontvangt die vrijkomen tijdens het orgasme. We weten ook dat je baarmoeder reageert op een orgasme, en dan vooral je baarmoederhals die zeer gevoelig is... Misschien geeft je orgasme wel ongekende sensaties door aan je baby.

4. Zijn sommige strelingen beter voor me?

G.L: tijdens je zwangerschap is het mogelijk dat je libido echt een boost krijgt. In het algemeen heb je dan gewoon zin om dicht bij je partner te zijn: je wilt voelen dat hij bij jou en in jou is. Het beste voor jou is dan ook tederheid. Voor vluggertjes op de keukentafel is het misschien niet het geschikte moment.

5. Welke standjes moet ik vermijden als ik zwanger ben?

G.L: als er zich geen problemen voordoen tijdens je zwangerschap, mag je alle standjes die je wilt uitproberen. Of toch wat je lichamelijk aankan. Op het einde van je zwangerschap zal het missionarisstandje moeilijk gaan. Als je gevoelig bent, vermijd dan brutale penetratie. Het is beter als jij het tempo bepaalt. Een ideaal standje is als jij op je man gaat zitten.

See also: In de zevende hemel tijdens je zwangerschap? 15 standjes!
Zwangerschapsstandje 1: De Bevallige Brug
Zwangerschapsstandje 1: De Bevallige Brug
See album

6. Zwanger: mag ik aan sodomie doen?

G.L.: ja. Er is niets dat dit tegenspreekt. Maar vergeet niet dat het niet verplicht is: je moet er zin in hebben!

7. Hoe lang na de zwangerschap zal ik weer zin hebben in seks?

G.L: er zijn geen regels, maar het zal moeilijk zijn om je seksleven weer op te pikken voor 6 weken als je geknipt of gescheurd bent.
Aangezien je lichaam veranderd is, kan het zijn dat je je minder aantrekkelijk voelt. Het is dan aan je partner om je weer zin te geven en om je het hof te maken. Hij kan je geschenkjes geven zoals parfum of juwelen zodat je je weer mooi en begeerlijk kan voelen en daarna kan hij je strelen op een niet-seksuele manier zodat hij gewoon wordt aan je lichaam. Uiteindelijk ga je dan over naar seksuele strelingen en penetratie. Doe het vooral langzaam aan.

8. Wat verandert er voor mijn partner als hij me penetreert na de bevalling?

G.L: vaak klagen mannen dat je vagina wijder en groter is. Zo voelen ze minder. Maar dit komt vooral omdat je perineum vergroot is. Het perineum, of de genotsspier, ligt aan het begin van de vagina, en het is vooral die spier die gespannen moet zijn zodat de penis van de man strak wordt omgeven. Na de bevalling is het perineum logischerwijze uitgerokken, maar alles zal weer normaal worden eens je perineum volledig genezen is.

9. Zal mijn seksleven anders zijn na de bevalling?

G.L: ja, er zijn twee mogelijkheden. Je bent nu ook mama en het kan wel eens zijn dat je vergeet vrouw te zijn. Maar het kan ook zijn dat je nu een andere instelling hebt ten opzichte van je lichaam na je zwangerschap en je je vrijer voelt op seksueel vlak.

Meer op wewomen.be:
Vragen over de zwangerschap: de zorgen van zwangere vrouwen
Seks tijdens de zwangerschap

Volg ons op facebook!

Marlies de Pape
you might also like