Home / Lifestyle / Maatschappij

Lekkere tapas voor een zomerse tafel

by the editorial team ,
Lekkere tapas voor een zomerse tafel

De zomer! Zon, weekendjes met vrienden, eindeloos aperitieven... In dit warme weer is het leuker om gezellig samen te zitten met een lekker glaasje wijn en een tafel vol hapjes dan je loom te voelen na een overdadige maaltijd. De Spanjaarden hebben dit helemaal begrepen met hun bekende tapas! Het zijn heerlijke mini-gerechtjes, er bestaan tientallen soorten van en het is bijna een sport om er zoveel mogelijk geproefd te hebben.

Summary
  1. · Het zijn geen eenvoudige hapjes!
  2. · Een streling voor het oog
  3. · De bekendste recepten
  4. · Tortilla
  5. · Jamón con queso
  6. · Patatas « bravas »
  7. · Calamares a la romana
  8. · Ensaladilla rusa

Enkele tips en recepten om ook tapas te maken!

Het zijn geen eenvoudige hapjes!

Je denkt misschien dat tapas het Spaanse equivalent zijn van onze hapjes. Think again! Aan tapas is heel wat meer werk en ze zijn ook heel wat zwaarder dan een eenvoudig toastje met viseieren of kaasblokjes...
Tapas zijn eigenlijk een mini-versie van traditionele Spaanse gerechten: gegratineerde mosselen, gazpacho, glaasjes met groente, tartaar, vlees- of visbrochetten,enz.
De porties zijn redelijk groot en je eet tapas niet zoals je chips zou eten.

Een streling voor het oog

Het staat vast, je eet altijd eerst met je ogen. Tapas zijn geen uitzondering op deze regel: aantrekkelijke kleuren en een mooie presentatie maken ze nog smakelijker.

Je schenkt ook best aandacht aan het vaatwerk waarop je je tapas serveert. Kleurrijke ovenschoteltjes, mooie kleine lepeltjes en leuke borden geven een meerwaarde aan je gerecht.
Experimenteer ook met vormen: mini-brochetten met tandenstokers, speciale snijwijzen (gebruik aangepaste toestellen: een parisienneboor, een mandoline, uitsteekvormpjes, enz.), millefeuilles gemaakt van schijfjes groente (courgette, aubergine, tomaat, enz.) en kaas (geitenkaas bijvoorbeeld)...
Je kunt ook spelen met kleur. Groente (rood, groen, geel, oranje), verse kruiden (een mooie en frisse groene toets), specerijen (paprika, peper) en kleurrijke sauzen (tapenade, hummus, groene en rode pesto, enz.).

De bekendste recepten

Het is heel moeilijk om een kort verslag te maken van de Spaanse keuken: elke streek heeft zijn typische gerechten en culinaire specialiteiten, en dat geldt ook voor de tapas. Vis en schaaldieren, vlees en beleg, rijst, groente, pepers, look, paprika... er zijn oneindig veel mogelijkheden en varianten!
We hebben de meest klassieke tapasrecepten voor jou op een rijtje gezet.

Tortilla

Ingrediënten:
4 eieren, 500 gr aardappelen, olie, zout.

Bereiding:
Snijd de aardappelen in schijfjes. Stort ze in een hoge pan, overgiet met olijfolie en laat zonder deksel bakken. Wanneer de aardappelen gaar zijn, meng je ze rustig met de geklutste eieren. Je laat het geheel op een zacht vuurtje bakken in een koekenpan in een beetje olijfolie. Als de onderkant goudbruin gebakken is, plaats je de tortilla rustig op een bord, giet je weer wat olijfolie in de pan en bak je de andere kant. Tortilla eet je koud of warm en in kleine stukjes.

Jamón con queso

Ingrediënten:
250 gr Serranoham, 200 gr Torta del Casar (een schapenkaas uit het zuiden van Spanje), 1 tomaat, 20 stukjes brood, 2 gedroogde tomaten, 10 zwarte olijven, olie en azijn.

Bereiding:
Snijd de gedroogde tomaten en de olijven in kleine stukjes. Stort in een kom, meng en voeg olie toe. Ontvel de tomaat en snijd ze in schijfjes. Versnijd de ham en de kaas in fijne plakjes. Maak een vinaigrette met de olie en de azijn. Leg op de helft van de stukjes brood een schijfje tomaat en een sneetje ham en besprenkel met de vinaigrette. Op de andere helft van het brood leg je een stukje kaas met het mengsel van gedroogde tomaten en olijven.

Patatas « bravas »

Ingrediënten:
Dit recept is heel eenvoudig om te bereiden en je hebt er nieuwe aardappelen, olijfolie, zout en een pikante saus voor nodig.

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in grote blokjes. Laat ze bakken in olijfolie en voeg zout toe. Eenmaal gebakken, laat je de blokjes uitlekken op absorberend keukenpapier. Maak nu de pikante saus: meng een paar lepels mayonaise met tomatenpuree, een soeplepel mosterd en tabasco. Dien samen op!

Calamares a la romana

Ingrediënten:
500 gr pijlinktvis, 25 cl melk, 100 gr bloem, 1 ei, 1 zakje gist, 1 citroen, peterselie, olie en 5 soeplepels water.

Bereiding:
Was de pijlinktvis, snijd hem in ringen en leg deze ringen in de melk.
In een kom meng je 50 gr bloem met de gist, het eigeel, een soeplepel olie en 5 soeplepels water. Voeg zout toe, meng met de mixer totdat je een glad beslag verkrijgt en laat 30 min rusten.
Klop het eiwit op en voeg het rustig toe aan het beslag.
Droog de inktvisringen, stort ze in de resterende bloem en nadien in het beslag.
Laat de ringen fruiten in halfwarme olijfolie, laat ze uitlekken op keukenpapier en dien op met citroen en peterselie.

Ensaladilla rusa

Ingrediënten:
Een slaatje met aardappel en groente!

Bereiding:
Snijd aardappelen in blokjes en meng met wat mayonaise. Voeg wortelen, groene bonen en doperwten toe. Je kunt ook tonijn, hardgekookte eieren, asperges, pepers, olijven, look of garnalen toevoegen. Garneer je slaatje met reepjes rode paprika.

you might also like