Home / Lifestyle / Cultuur

Wat is de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)?

by Isabelle Bontridder ,
Wat is de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)?© Comté

Als waarborg voor kwaliteit hebben sommige producten het « Beschermde Oorsprongsbenaming » label gekregen. Dankzij de zeer strikte productievoorwaarden, algemene bekendheid en het afgebakende productiegebied geniet de Comté ook van deze benaming. Verduidelijking…

Heb je het al gemerkt: sommige producten hebben een rood-gouden afkorting op hun verpakking. Er staat: “Beschermde Oorsprongsbenaming” of “ Appellation d’Origine Protégée”. Wanneer je je boodschappen doet en je komt een van deze producten tegen, BINGO! Je mag er zeker van zijn dat alle stappen van de productie wel degelijk ondernomen zijn in het geografisch afgebakende gebied van herkomst. Het product beantwoordt aan strikte productievoorwaarden en geniet een algemene bekendheid.

BOB / AOP : definitie

Wanneer een consument een BOB-product koopt verwacht hij er wel wat van:

  • Het respect voor de bodem en de omgeving,
  • Het behoud van de biodiversiteit, vooral op vlak van flora en microflora,
  • Het artisanale verwerkingsproces.

Het respect voor de “plaatselijke, eerlijke en onveranderlijke gebruiken” is een uitdrukking die het best past bij de verplichtingen waaraan een BOB/AOP-product moet voldoen. En al sinds enkele decennia, ondanks de commerciële druk, strijdt de Comté om zijn waarden te behouden. Het lastenboek verzekert een werkelijke en maximale link naar zijn streek, om een typisch en uitmuntend product te kunnen aanbieden aan de consument. Het is daarom dat er bij iedere bewerking van de kaas veel voorzorgsmaatregelen worden genomen: beperking van de fertilisatie, beperking van de voedingssupplementen, verbieden van het inkuilen, beperking van productie per hectare, verplicht rauwe melk te gebruiken, alle conserveermiddelen en kleurstoffen worden verboden etc.

Het melkproduct moet deel uitmaken van een dubbele erkenningsprocedure voor de GOB (Gecontroleerde Benamingsprocedure): door het INAO (Nationaal Instituut voor Oorsprongsbenamingen) en daarna door de Europese Unie. De meerderheid van de BOB-producten heeft te maken met wijn. Maar andere producten genieten evenwel van deze benaming: sommige kazen, honingsoorten, pasta, boter, fruit, groenten, vlees, olijfolie.

Array

Het rood-gouden logo van de BOB/AOP

Je kan een product dat een Beschermde Oorsprongsbenaming heeft gemakkelijk herkennen: je moet gewoon het rood-gouden logo zoeken op de verpakking.

De Comté is een BOB/AOP-kaas

Een goed voorbeeld van een BOB-product is de Comtékaas.

De Comté is een kaas op basis van rauwe melk, met een gekookte en geperste korst. De kaas wordt alleen in het Jura-massief geproduceerd, een regio gekenmerkt door middelhoog gebergte dat zich uitstrekt van de Jura tot de Doubs (twee departementen in de regio van de Franche-Comté) en de Ain (departement van de Rhône-Alpen regio), met een oppervlakte van 2.300 km² (ofwel het equivalent van de provincie Luik). Enkel Franse Montbéliard en Simmental koeien mogen de melk leveren voor de vervaardiging van Comté.

Iedere dag wordt de Comté bewerkt in meer dan 150 artisanale kaasmakerijen, ook wel de “fruitières” genoemd.

Om smaak te verwerven, neemt de Comté zijn tijd. Hij ligt minimum 4 maanden in de rijpingskamer maar vaak ligt hij er langer, dit kan gaan van gemiddeld 8 maanden tot nog veel langer. De Comté wordt gekenmerkt door zijn rijkdom aan aroma’s. Het is geen kaas met een uniforme smaak. Iedere kaasbol van Comté onthult verschillende aroma’s, naargelang de regio, het seizoen, de rijpingskamer,… Hierdoor is de Comté een UNIEKE kaas.

Door het rijke gehalte aan calcium, vitamines B2 en B12 en proteïnes, is de Comté een waardevol voedingsmiddel, waardoor zijn bijdrage van groot belang is voor een evenwichtige voeding.

De Comté is de eerste Franse BOB/AOP-kaas, en ieder jaar worden er 1.600.000 kaasbollen bijgemaakt.

Isabelle Bontridder
you might also like