Home / Conditie / Gezondheid

10 mythes over vegetariërs doorprikt

by Marlies de Pape ,
10 mythes over vegetariërs doorprikt© Getty

Vegetariërs krijgen te maken met heel wat vooroordelen en halve waarheden. Maar daar komt snel verandering in. Als je denkt dat vegetariërs geen energie hebben, enkel quinoa eten en platzak zijn, heb je het volledig fout. Wij geven tekst en uitleg.

Summary
  1. · "Alle vegetariërs zijn gezond"
  2. · "Een vegetarisch dieet is saai
  3. · "Je hebt een gebrek aan proteïnen"
  4. · "Vegetariërs mogen niet zoveel sporten"
  5. · "Je gaat sowieso afvallen"
  6. · "Vegetariërs moeten meer eten om genoeg energie te hebben"
  7. · "Vegetarians missen belangrijke gezondheidsvoordelen"
  8. · "Het duurt langer om vegetarisch te koken"
  9. · "Het is duurder"
  10. · "Het is moeilijk om over te schakelen naar een vegetarisch dieet"

We zaten samen met voedingsdeskundigen Yvonne Bishop-Weston en Stephanie Jeffs die ons alles vertelden over de vegetarische levensstijl. De waarheid kan je verrassen!

Array

1. "Alle vegetariërs zijn gezond"

Het is niet omdat je geen vlees meer eet, dat je sowieso gezond gaat eten. Het is even gemakkelijk om het zicht te verliezen over wat je eet of teveel te eten! Vegetariërs eten nog altijd taart en koekjes (om maar iets te noemen), dus kunnen ze nog altijd te veel gaan eten van caloriebommetjes.
Neem het maar aan van Stephanie: "Vegetariërs moeten er voor zorgen dat ze evenwichtig en gezond eten en voldoende mineralen, vitaminen, gezonde vetten, vezels en proteïnen eten. Vlees inruilen voor meer snoepjes, is een slechte manier. Maar het is niet omdat je vegetarisch bent, dat je ongezond eet! Veel vegetariërs volgen een voedzaam dieet, maar er bestaan inderdaad ook vegetarische junkies..."

2. "Een vegetarisch dieet is saai

Schaam je! Vegetariërs mogen heel wat eten, in alle vormen. Het is misschien raar voor vleeseters, omdat we vlees vaak beschouwen als het hoofdbestanddeel van onze maaltijd. Maar felgekleurde groenten en fruit spelen voor vegetariërs een belangrijke rol op hun bord. Helemaal niet saai!
"Nieuwe vegetarische ingrediënten uitproberen, kan je smaakpapillen helemaal doen opleven! Ruil zware vleesgerechten eens in voor spannende plantaardige gerechtjes om je kookkunsten wat verder te drijven. De meeste restaurants hebben wel enkele vegetarische of veganistische gerechten op het menu staan, en anders vraag je het maar. Ze zullen blij zijn met de uitdaging!"

3. "Je hebt een gebrek aan proteïnen"

Fout. Onze voedingsdeskundige Yvonne vraagt ons wanneer we laatst nog van iemand gehoord hebben die ziek was door een tekort aan proteïnen? Te veel vet, te veel suiker, te weinig vezels, te weinig vitaminen en mineralen, te weinig essentiële vetzuren en te weinig groenten, te veel proteïnen (zoals het Atkins Dieet), maar te weinig NIET.
"Zelfs bodybuilders die extra proteïnen nodig hebben, zijn nog beter af met plantaardige proteïnen met essentiële vetzuren om spieren op te bouwen dan met dierlijke vetten die hartziektes, diabetes en kanker kunnen veroorzaken."

4. "Vegetariërs mogen niet zoveel sporten"

Zie jij vegetariërs als zwak en in slechte conditie? Dit is gewoonweg niet het geval.
"Vegetariërs hebben zelfs meer energie om te sporten, omdat hun lichaam niet moet werken om zware vleesgerechten te verteren! Zolang je genoeg calorieën inneemt, is er geen enkele reden waarom vegetariërs niet evenveel kunnen sporten als carnivoren. Er zijn veel bekende atleten zoals Martina Navratilova en Carl Lewis die geen vlees eten.", zegt Stephanie.
Spieren, doorzettingsvermogen en kracht krijg je door te sporten, niet door vlees te eten. We hebben voedingsstoffen en proteïnen nodig, maar de bron maakt niet uit.

5. "Je gaat sowieso afvallen"

Leuke logica, maar jammer genoeg niet waar. Alles hangt af van de keuzes die je maakt.
Als je frieten met wit brood, pasta, pizza en soja-ijs eet en dat alles wegspoelt met liters cola, kunnen we je niet verzekeren dat je gaat afvallen. Maar als je meer groenten en bonen eet, dan zul je waarschijnlijk wel wat vermageren als je overgewicht hebt.
Of je nu vegetariër bent of niet, als je het verkeerde voedsel eet, ga je verdikken (wat ook nadelig kan zijn voor je gezondheid).
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje!

6. "Vegetariërs moeten meer eten om genoeg energie te hebben"

Stephanie legt uit dat "zolang vegetariërs een heel scala voedsel eten waaronder calorierijke noten, zaden, proteïnen en gezonde vetten, ze geen problemen zouden mogen hebben met lage energiewaardes!"
In andere woorden, er zitten heel wat vitaminen en mineralen in een vegetarisch dieet, maar als je de verkeerde keuzes maakt (junk food dus), kan je tekorten hebben aan belangrijke vitaminen, vooral vitamine B12. Als je denkt dat je een tekort hebt, kan je supplementen nemen.
Als je een energieboost wilt, neem dan als vieruurtje een banaan met amandelboter. Vegetarisch op zijn best!

7. "Vegetarians missen belangrijke gezondheidsvoordelen"

Opnieuw fout! Studies hebben zelfs aangetoond dat dierlijke proteïnen nierziekte, diabetes, kanker en osteoporose kunnen veroorzaken. Dit komt deels doordat vlees veel cholesterol bevat en slechte vetten.
Een vegetarische levensstijl, heeft heel wat voordelen voor je gezondheid. "Het belangrijkste voordeel is dat vegetariërs in het algemeen meer fruit en groenten eten. En je kan alle belangrijke voedingsstoffen uit planten krijgen.", zegt Yvonne. "Zelfs als je tekorten hebt door je traditionele voedingspatroon en je evenwicht zoekt, kun je essentiële vetzuren halen uit algen, vitamine D3, B12 en ijzer uit planten en uitstekende zuivelvrije probiotica om je verteringsproces te genezen.

8. "Het duurt langer om vegetarisch te koken"

Vegetariër zijn, is enkel moeilijk als je het moeilijk maakt. Het is eigenlijk zelfs een van de gemakkelijkste en snelste manieren om te eten!
"Fast food van moeder natuur als vieruurtje (fruit, noten, groenten), geweldige salades (waarvoor je enkel een mes nodig hebt), goddelijke smoothies en verse fruitsapjes of geroosterde aardappelen in de oven, eens je de kunst onder de knie hebt, is er niets aan!"
En dat betekent minder lang in de keuken staan en minder afwas!

9. "Het is duurder"

Het is niet omdat je vegetarisch eet, dat alles biologisch moet zijn. Als je groenten en fruit op de markt koopt, komt dit heel voordelig uit.
Vermijd gewoon bereide gerechten. "Probeer zelf thuis enkele vegetarische gerechten en vul je diepvries daarmee zodat je altijd snel iets gezonds te eten hebt.", aldus Stephanie.
Bovendien zijn groenten VEEL goedkoper dan vlees. Vooral biologisch vlees van goede kwaliteit is vrij duur, dus je spaart als je vegetarisch eet!

10. "Het is moeilijk om over te schakelen naar een vegetarisch dieet"

Het is geen goed idee om van de ene dag op de andere je hele voedingspatroon overhoop te gooien. Het is nooit gemakkelijk om grote veranderingen door te voeren, maar daarom is het niet onmogelijk! Doe het langzaamaan...
Voer bijvoorbeeld donderdag veggiedag in, of vervang vlees door bijvoorbeeld linzen in een curry, of avocado in plaats van ham in een salade. Vervang andere stukjes vlees door tofu of neem een kijkje in de veggie afdeling van je supermarkt.
Smoothies zijn een ideale manier om groenten in te verwerken die je normaal niet lust.

Marlies de Pape
you might also like