Home / Lifestyle / Werk

Onderhandelen over je salaris

by the editorial team ,
Onderhandelen over je salaris

Je hebt een sollicitatiegesprek in de wacht gesleept? Ontdek onze tips om perfect voorbereid te zijn voor wanneer er over je salaris wordt onderhandeld.

Summary
  1. · Doe vooraf opzoekingen over het bedrijf
  2. · Zoek informatie op over je betrekking
  3. · Evalueer je eigen bekwaamheid
  4. · Begin het gesprek niet met je loonsverwachtingen

Doe vooraf opzoekingen over het bedrijf

Met deze informatie zul je beter kunnen evalueren wat het bedrijf je kan geven. Probeer na te gaan wat de omzet is van de onderneming, welke groei het heeft gekend, welk salaris wordt uitbetaald door directe concurrenten en ook wat de salarisschijf is waar jij onder valt (kun je vinden in de collectieve arbeidsovereenkomst).

Array

Zoek informatie op over je betrekking

Hoe meer je weet over de functie die je wordt aangeboden (de verschillende taken, het werkritme, je verantwoordelijkheden,...), hoe beter je het loon dat je wilt, kunt rechtvaardigen.
Ga ook na hoeveel iemand met jouw soort functie normaal zou mogen verdienen (lees het bijvoorbeeld in de specifieke pers, jobaanbiedingen,...).

Evalueer je eigen bekwaamheid

Je ervaring, je bekwaamheden et je verantwoordelijkheden zijn allemaal parameters die je van de ene in de andere salarisschijf kunnen doen belanden. Het is daarom van groot belang om te weten hoeveel deze parameters waard zijn, alvorens dat je over je salaris begint te onderhandelen.
Als je eenmaal over je loonsverwachtingen begint te spreken, kun je ook aanhalen wat je vorige salaris was (13e maand en premies inbegrepen). Over het algemeen wordt gezegd dat als iemand van bedrijf verandert, hij of zij een loonsverhoging van minstens 10% mag verwachten.

Begin het gesprek niet met je loonsverwachtingen

Tijdens het eerste deel van het gesprek spreek je over je eigen ervaring en je bekwaamheden om de werkgever een positieve indruk van jou te geven.
Normaal gezien wordt de vraag over het salaris eerst door de rekruteerder aangehaald. Als hij je vraagt naar je loonsverwachtingen, haal je een loonschijf aan en zeg je duidelijk wat voor jou het laagst mogelijk aanvaardbare loon is. Als de rekruteerder weigert te onderhandelen over je salaris (wat vaak voorkomt), probeer je andere voordelen te bespreken (premies, promoties,...).


Ontdek ook:

you might also like