Home / Lifestyle / Maatschappij

Hij fotografeert behaarde vrouwen om de schoonheidsidealen aan de kaak te stellen

by Marlies de Pape ,
Hij fotografeert behaarde vrouwen om de schoonheidsidealen aan de kaak te stellen© Ben Hopper

Mooi én behaard zijn, het is mogelijk. En dat is precies de boodschap die Britse fotograaf Ben Hopper wil uitdragen met zijn werk genaamd Natural Beauty.

Je rechten opeisen door je beharing te tonen: een mode die meer en meer opkomt... Na Madonna die op haar manier deelnam aan de no make-up selfies of Veet die polemiek zaaide na een seksistisch reclamespotje, hebben we nu het unieke geval van een kunstenaar die vrouwelijke beharing aankaart en zich vragen stelt over ons schoonheidsideaal.
De fotograaf Ben Hopper, gebaseerd in Londen, heeft een groot project op poten gezet, genaamd Natural Beauty, waarvoor hij vrouwen heeft gefotografeerd die hun armen omhoog doen en hun behaarde oksels tonen. "Het begon met een grapje over hedendaagse kunst en het feit dat kunstenaars in herhaling vallen om een serieuze boodschap te verspreiden.", legt Ben Hopper uit. "Zo kwam het in me op om mooie vrouwen met behaarde oksels te fotograferen om hetzelfde effect te bereiken...".
Met zijn portretten wil de fotograaf de heersende schoonheidsidealen in vraag stellen. "Ik wilde een contrast creëren tussen de gevestigde waarden van vrouwelijke schoonheid en de onconventionele schoonheid van een vrouw met haar onder haar oksels." Daar voegt Hopper nog aan toe: "Al meer dan een eeuw overtuigt de schoonheidsindustrie ons ervan dat vrouwen zich moeten ontharen".

Natural Beauty © Ben Hopper
Natural Beauty
See album

Want ja, de fotomodellen zijn echt knap. Zeer verschillende vrouwen, elk met hun eigen charme, die ergens hun getoonde behaardheid tegenspreken.
De vraag die iedereen zich stelt: Hoe heeft Ben Hopper het klaargespeeld om vrouwen te vinden die zich zo wilden laten fotograferen? "Sommigen hebben gewoon een open geest. Anderen kende ik al van vorige werken of zijn me voorgesteld door buitenstaanders, nog anderen hebben me zelf gecontacteerd. Sommige vrouwen hebben hun okselhaar laten groeien voor de foto's, maar anderen hebben me gecontacteerd omdat ze al beharing hadden."

Ook al houdt de fotograaf zelf van behaarde vrouwen, de boodschap die hij wil overbrengen is niet per se dat vrouwen zich niet meer moeten ontharen: "Ik denk dat het een keuze is die mensen niet moeten verwerpen. Ik hou ervan dat mensen zich vragen stellen over alles".
Natural Beauty stelt dus deze heel eenvoudige vraag: is natuurlijk ook mooi? Deze ruwe beelden, die sommigen die misschien iets te veel aandacht hechten aan de schoonheidsidealen, slecht kan doen voelen, laten je tenminste nadenken.

Wat denk jij van deze foto's?

Marlies de Pape
you might also like