Home / Beauty / Lichaam en gezicht

De lichamelijke veranderingen van vrouwen van 1954 tot 2014

by Marlies de Pape ,
De lichamelijke veranderingen van vrouwen van 1954 tot 2014© Getty

De lichaamsvorm van vrouwen was de laatste vijftig jaar onderhevig aan heel wat verandering. Dat blijkt uit een rapport van de UK National Sizing Survey, uitgegeven door de Daily Mail. Je zou denken, door de heersende schoonheidsidealen, dat we er magerder op zijn geworden, maar niets is minder waar. Dames, we zijn groter en dikker!

En wij die dachten dat vlezige vrouwen niet meer bestonden! We zitten er blijkbaar volledig naast. De Daily Mail bewijst dat, ondanks de idealen opgelegd door de modewereld, waarbij magerheid de norm zou moeten zijn in de 21e eeuw, we deze beweging niet volgen. Integendeel, in vergelijking met de vrouwen in de jaren 50, zijn we groter en zwaarder. Een rapport van de UK National Sizing Survey, uitgegeven door de Britse mediakanalen, legt ons uit dat de Engelse vrouwen de laatste jaren zijn verdikt. Ze zouden gemiddeld drie kilo meer wegen. We zien dezelfde evolutie bij de schoenmaten (van een maatje 36 naar een 39), de grootte (van 1m57 naar 1m62) en de cupmaat (van een 95B, naar een 100E - zou hier rekening gehouden worden met plastische chirurgie?). Volgens de studie was de gemiddelde kledingmaat in 1954 een 40 en nu een 44. Vreemd niet?

Hoe kunnen we die verandering verklaren?

Array

Om te beginnen zijn de Britse vrouwen (en bij uitbreiding, wij en alle Europeanen, aangezien we ongeveer dezelfde levensstijl hebben), beter gevoed in de buik van hun moeder. Vergeet niet dat de rantsoenering van etenswaren door de Tweede Wereldoorlog, in 1954 pas op zijn einde liep. Ze aten dus minder dan wij vandaag, en hun maaltijden waren gezonder. Voeding was toen nog niet geïndustrialiseerd en iedereen at huisgemaakte maaltijden gemaakt van natuurlijke producten. En het gaat nog verder. De meeste vrouwen werkten toen niet, maar ze verbrandden wel meer calorieën dan wij (en nochtans lopen we elke dag achter de metro). De huisvrouwen deden vaak de boodschappen (niet iedereen had toen al een koelkast), ze zorgden voor de kinderen, deden alle huishoudelijke klusjes en kookten. Bovendien hadden de meesten geen auto en verplaatsten zich dus altijd te voet. Zo verbruikten ze gemiddeld 1800 calorieën per dag, terwijl wij vandaag maar aan 556 komen. En dat is geen goed nieuws (begrijp hieruit dat je dringend moet gaan sporten!). We kunnen onszelf ook wel geruststellen, want we zijn groter geworden. En enkele centimeters meer, betekent vanzelfsprekend enkele kilo's meer. En trouwens, een ECHTE vrouw heeft rondingen. De cijfers houden ook rekening met extreme gevallen zoals anorexia en obesitas. Je kan de studie dus relativeren. Ondanks alles, zijn we blij dat de meeste vrouwen zich niet aangetrokken voelen tot de graatmagere modellen die we in tijdschriften zien opduiken. We zijn zoals we zijn. Natuurlijk moeten we wel op onze voeding letten, en niet zomaar alles eten. Maar af en toe, mag je jezelf wel eens een pleziertje gunnen.

Volg ons op facebook!

Marlies de Pape
you might also like