Home / Lifestyle / Cultuur

Sexy foto's van vrouwen in bikini. En het is niet wat je denkt...

by Marlies de Pape ,
Sexy foto's van vrouwen in bikini. En het is niet wat je denkt...© pinjavalja.com

De badpakkenindustrie puilt uit van kleine strings, piepkleine topjes en stofjes die amper je tepels bedekken. Deze badpakken zijn ontworpen voor een specifiek lichaamstype: slank, groot en modelachtig. Nu zijn verschillende Finse ontwerpers samengekomen om sexy bikini's te ontwerpen voor een ander soort vrouw: de vrouw die borstkanker heeft overleefd.

Als je lichaam aantrekkelijk is volgens de geldende schoonheidsidealen, dan wordt naaktheid algemeen aanvaard op het strand. Maar Monokini 2.0, een foto- en modeproject dat ere wil brengen aan de veranderde lichamen van vrouwen die een borst hebben moeten laten amputeren, verandert de badpakkenmode voor deze vrouwen die borstkanker overleefd hebben.

Sirpa, het model hieronder, was de eerste vrouw die poseerde voor de Finse fotograaf Pinja Valja.

Enkele van de ontwerpers hadden Sirpa ontmoet op de Finste Borstkanker Vereniging waar ze op het idee kwamen. Elina Halttunen is de artistieke directeur van Monokini 2.0. Ze heeft ook één borst laten amputeren en perfectioneerde het concept van een badpak dat de unieke schoonheid van vrouwen met één borst trots toont. Het resultaat is mooi, krachtig en inspirerend.

De bedoeling van het ontwerperscollectief is zeer duidelijk. Ze hopen dat het project "vrouwen die een mastectomie hebben ondergaan, zal helpen een positief zelfbeeld te behouden, door te tonen dat ze volledig, mooi en sexy kunnen zijn met maar één borst of zelfs zonder."

Toen andere vrouwen de foto van Sirpa zagen, namen ze contact op met de ontwerpers om ook deel uit te maken van het project en zo kwam het uiteindelijk tot stand! Ze krijgen niet enkele prachtige foto's die benadrukken dat ze vertrouwen hebben in hun lichaam, maar zullen de badpakken ook dragen op verschillende modeshows.

Elina, genezen van borstkanker, Monokini © pinjavalja.com
Elina, genezen van borstkanker, Monokini
See album

Elina, een van de modellen, is enorm dankbaar om deel te mogen uitmaken van Monokini 2.0.

"Ik wil me niet verbergen, ik wil nog steeds zwemmen, ik wil geen uitgebreide operaties voor plastische chirurgie en ik wil me niet verplicht voelen om een ongemakkelijke prothese op het strand te dragen. Ik wil me net zo vrij en actief voelen als voor ik kanker kreeg, en Monokini 2.0 geeft me de kans om dat te doen."

De foto's zullen tentoongesteld worden in Finland, Zweden en Noorwegen. Om bij te dragen aan het project en meer te weten te komen, kan je naar de site van Monokini 2.0 gaan en je steun betuigen door bij te dragen aan de Kickstarter campagne die op 30 mei van start is gegaan.

Marlies de Pape
you might also like