Home / Lifestyle / Cultuur

Festival van Cannes 2014: Winter Sleep, van Nuri Bilge Ceylan, krijgt de Gouden Palm

by Marlies de Pape ,
Festival van Cannes 2014: Winter Sleep, van Nuri Bilge Ceylan, krijgt de Gouden Palm© getty

De leden van de jury van het 67e Filmfestival van Cannes zijn het eens geworden! Winter Sleep, van Nuri Bilge Ceylan, wint de Gouden Palm 2014, de hoogste beloning voor de beste film van de officiële selectie.

De jury, voorgezeten door Jane Campion, bestond uit Carole Bouquet (actrice), Sofia Coppola (regisseuse), Leila Hatami (actrice), Do-Yeon Jeon (actrice), Willem Dafoe (acteur), Gael Garcia Bernal (acteur, producer en regisseur), Zhangke Jia (regisseur, producer en scenarist) en Nicolas Winding Refn (regisseur, scenarist en producer). Na een lange namiddag delibereren in een villa in Cannes, zoals altijd, zijn ze het eindelijk eens geworden. De keuze was zeker niet gemakkelijk, maar de beslissing was toch unaniem. In 2014 gaat de Gouden Palm dus naar Nuri Bilge Ceylan voor zijn film Winter Sleep.

Nuri Bilge Ceylan © Screenshot Youtube Canal +
Nuri Bilge Ceylan
See album

De langspeelfilm die 196 minuten duurt, vertelt het verhaal van een gepensioneerde acteur, Aydin, die een klein hotel in Centraal-Anatolië beheert met zijn jonge vrouw, Nihal, van wie hij emotioneel afstand heeft genomen, en zijn zus Necla, die nog steeds lijdt onder haar recente scheiding. Wanneer de winter aanbreekt, wordt de hele steppe ondergesneeuwd en de emoties laaien hoog op waardoor Aydin verplicht wordt te vertrekken... "Het is een grote verrassing [...] Ik weet niet wat te zeggen. Ik wil het Festival van Cannes bedanken om mijn film te hebben gesteund. Ik draag de film op aan de Turkse jeugd en aan diegenen die hun leven zijn verloren in het voorbije jaar", verklaarde de ontroerde regisseur die bijgestaan werd door zijn team.

Winter Sleep, van Nuri Bilge Ceylan, waarin verschillende Turkse acteurs meespelen zoals Haluk Bilginer en Ayberk Pekcan, zal 13 augustus uitkomen in de zalen. In afwachting kan je de trailer al bekijken.

Vorig jaar ging de Gouden Palm naar La Vie d'Adèle van Abdellatif Kechiche.

Loading...
Winter Sleep

Meer op wewomen.be:
De looks gespot op de rode loper in Cannes
De vijf beste films aller tijden van het Filmfestival van Cannes
Interview met Angelina Jolie over Maleficent

Marlies de Pape
you might also like