Home / Lifestyle / Cultuur

7 dingen die je absoluut niet mag missen in Brazilië

by Marlies de Pape ,
7 dingen die je absoluut niet mag missen in Brazilië© Amenapih - SS 2014

Hoe cliché de liedjes, voetbal, samba en korte shortjes in Brazilië wel mogen zijn, zo mag je reis niet verlopen! Om je verblijf in Brazilië niet op een slechte telenovela te doen lijken, kan je hier een lijst raadplegen met zeven dingen die je absoluut moet zien of doen om het land anders te beleven.

Summary
  1. · Volg sambales
  2. · Caipirinha drinken, ja maar... puur!
  3. · Huur een Braziliaanse vriend
  4. · Je laten doordrenken door de architectuur van Oscar Niemeyer
  5. · Aan de kilo eten
  6. · Ontdek één van de tien mooiste stranden ter wereld
  7. · Açaï eten

Volg sambales

Samba is de nationale sport in Brazilië, ver voor voetbal. De Brazilianen dansen veel, voortdurend en vooral, zeer goed. Zodanig zelfs dat je je snel stijf zal voelen. Men denkt dat samba ontstaan is in de favela's van Rio in het begin van de 20e eeuw. Men is niet zeker over de origine van de naam maar het zou verschillende Afrikaanse betekenissen kunnen hebben zoals "navel tegen navel" of "levenslustig en turbulent zijn". Je begrijpt al snel hoe het eraan toegaat. Elk jaar nemen de sambascholen van Rio - die echte instellingen zijn - het tegen elkaar op tijdens carnaval om de titel van beste school weg te kapen.
In afwachting van carnaval kan je alvast een les voor toeristen volgen en 's avonds oefenen in de bars van de bruisende wijk Lapa, in Rio.

Caipirinha drinken, ja maar... puur!

Als je de gewoonte hebt om je weekends goed in te zetten met "aardbei"-caipirinha's of nog erger, "caipiroska's" (met wodka), zet die slechte gewoontes dan maar ineens uit je hoofd. In Brazilië is caipirinha bijna heilig. De cocktail die uitgevonden zou zijn door de boeren, naar wie het drankje genoemd is, mag enkel bestaan uit cachaça (alcohol van rietsuiker), limoen, ijs en rietsuiker. Niets anders. Het bewijs: het recept is door de wet beschermd als nationaal erfgoed - een beetje zoals Belgisch bier.
Als je dus volledig wilt opgaan in de omgeving, geen fantasietjes! Vraag gewoonweg een caipi terwijl je wacht op je maaltijd (en aangezien niemand in Brazilië gehaast is, zou je wel eens lang kunnen wachten. Ze houden ervan de aperitief te rekken).

Huur een Braziliaanse vriend

Als je in elk restaurant dat je bezoekt, systematisch naast een Europeaan zit die hetzelfde als jij bestelt, dan moet je dringend je Capitool reisgids in je hotel laten en andere oplossingen zoeken. En wie kent de stad beter dan de locals? Dat is precies wat Alicia met haar site "Rent a local Friend" voorstelt. De Braziliaanse van Sao Paulo die in Europa heeft gestudeerd, is met haar site begonnen in Rio maar heeft zich snel uitgebreid in heel Brazilië en nu zelfs bijna tot de hele wereld. Het principe: je kiest een stad, je filtert op interessegebied (gastronomie, design, sport, natuur, geschiedenis...) en je kiest je vriend. Een hele dag lang zal de inwoner je met plezier zijn stad doen verkennen, zijn favoriete hoekjes tonen en je meetronen naar adresjes die nog onbekend zijn voor toeristen...
Rentalocalfriend

Je laten doordrenken door de architectuur van Oscar Niemeyer

Vergeet Gisèle Bundchen, Dilma Roussef en Ronaldo. De echte held van Brazilië is: Oscar Niemeyer. De architect afkomstig uit Rio heeft het uitzicht van het huidige Brazilië volledig herschapen met zijn visionaire, verfijnde constructies geïnspireerd op vrouwelijke vormen. In de jaren '50 nam hij deel aan de oprichting, bijna op maat, van de nieuwe administratieve hoofdstad Brasilia die hij volledig vormgaf. Je hoort het goed, een volledige stad door hem ontworpen!
Wissel dus als je tijd hebt de stranden zeker eens in voor Brasilia, een architecturaal juweel waar de hele wereld jaloers op is. Het is ook een manier om de recente geschiedenis van het land beter te begrijpen, verscheurd tussen militaire dictatuur, vrijheid en economische heropleving.

Aan de kilo eten

Waar eten Brazilianen tijdens hun lunchpauze? In restaurants aan de kilo! Deze populaire traditie in Zuid-Amerika werd uitgebreid voor de hele bevolking in Brazilië, waar ze ook wonen en ongeacht hun sociale klasse. De zelfbedieningsrestaurants bieden een zeer grote keuze van verschillende gerechten aan. Je neemt zoveel je wilt, je bord wordt gewogen en je betaalt per gewicht. Oorspronkelijk was het een familiale keuken. Brazilianen die normaal niet vaak buitenhuis lunchen, konden zo de kwaliteit van hun huiselijke voeding terugvinden.
Vandaag is het concept enorm geëvolueerd. In Rio kan je biologische, gastronomische en fusion kilorestaurants vinden. Veel beter dan een broodje kaas en ham. Maar let toch op voor de afrekening...

Ontdek één van de tien mooiste stranden ter wereld

Van de tien mooiste stranden in de wereld, bevindt er zich één hier, bijna voor je ogen: het zou dus zonde zijn om er niet van te genieten. "Bijna" zeggen we, want eigenlijk moet je het strand van Lopez Mendes verdienen.
Om het eiland te ontdekken, moet je eerst naar Ilha Grande gaan, op 150 km van Rio en twee uur oversteek. Het ongerepte eiland (geen wegen, geen auto's, geen verdelers) was lange tijd een gevangenis voor de meest gevaarlijke criminelen van het land en daarna een leprakolonie. Het eiland had dus een slechte reputatie wat de toeristen lang heeft weerhouden en daardoor is de natuur behouden gebleven. Als je aankomt, zal je een drie uur durende tocht door de jungle moeten maken om uiteindelijk aan te komen op het witte strand, surfparadijs en een verborgen parel. Schepen zal je niet zien aan de horizon (het is verboden er te varen). Een paradijs kortom.

Açaï eten

Brazilië beschikt over één van de grootste reserves van fruit en planten ter wereld: het Amazonewoud. En de Brazilianen buiten als de beste de rijkdommen van de jungle uit, voor hun schoonheid, gezondheid of op gastronomisch vlak. De laatste mode: de açai bes. De kleine rode bes zit barstensvol antioxidanten, aminozuren, vetzuren, ijzer, vezels, vitaminen enzovoort en zou veroudering tegengaan en bepaalde ziektes voorkomen. In Europa kan je ze in de vorm van tabletten krijgen, maar in Brazilië wordt er ijs van gemaakt en de mensen zijn er dol op tijdens het vieruurtje. In Rio eet iedereen ijsjes van açai op de stranden van Copacabana of Ipanema. Amerikaanse onderzoekers zijn zelfs zodanig gefascineerd dat ze de samenstelling van de besjes bestuderen om ze na te maken en het eerste "gezonde" roomijs op de markt te brengen.
Onontkoombaar dus, tussen twee caipi's en een sambales.

Meer op wewomen.be:
5 adembenemende reizen die je niet snel zal vergeten
Reizen in stijl met Natalie Joos
5 citytripsteden in de kijker

Marlies de Pape
you might also like