Home / Mama / Conceptie

Ben je in de twintig? Draag zorg voor je vruchtbaarheid en bereid je voor op een zwangerschap

by Marlies de Pape ,
Ben je in de twintig? Draag zorg voor je vruchtbaarheid en bereid je voor op een zwangerschap© Think stock

In een wereld die constant overloopt van werkstress en financiële rampspoed, kun je het je niet veroorloven om ook nog eens te moeten panikeren over je vruchtbaarheid, vooral wanneer je je eigenlijk nog niet druk hoeft te maken over je biologische klok. Nochtans kan het zeker geen kwaad om je lichaam klaar te stomen voor een zwangerschap en de voorbereidingen niet tot het laatste moment te laten. Als je in de twintig bent, dan zijn dit tips om zorg te dragen voor je vruchtbaarheid.

Summary
 1. · Pieken
 2. · Conceptiedilemma's
 3. · De effecten van stress
 4. · To do lijstje
 5. · De gezondheid van onze mannen
 6. · Blijf kalm en maak een kindje
 7. · Ga langs bij je dokter
 8. · De perfecte timing

Misschien wil je nu zwanger worden of gewoon je kansen zo hoog mogelijk houden om later zwanger te worden. Wanneer je er eindelijk klaar voor zal zijn, kan het een heus verschil maken als je oplet wanneer je in de twintig bent.

Puur lichamelijk, is dit het beste decennium om zwanger te worden en een kind te dragen en we hebben vruchtbaarheidsexperte Emma Cannon om het te bewijzen!

We stellen allemaal graag uit tot op het laatste moment, maar als het over een baby gaat, dan kan de tijd een groot verschil maken. Dus als je net het derde decennium van je leven begint, of al bijna bij de dertig bent, dit is alles wat je moet weten om je vruchtbaarheidskansen zo hoog mogelijk in te schatten.

Pieken

Experten zijn het erover eens dat de beste periode om zwanger te worden, is als je in de twintig bent. Als het ooit van een leien dakje zal gaan, dan is het nu.

Emma Canon, auteur van Total Fertility (Pan MacMillan) zegt: "De vruchtbaarheid van een vrouw bereikt zijn hoogtepunt wanneer ze in de 20 is. Je hebt gemiddeld 300.000 eitjes in de puberteit en slechts een 300 zullen volledig rijpen en vrijgegeven worden tijdens de menstruatie. De kwaliteit van je eitjes neemt af met de leeftijd door vele factoren, en niet van de minst belangrijke zijn je levensstijl, ziektes, bemiddeling, blootstelling aan gifstoffen en stress."

Conceptiedilemma's

Zijn mijn eitjes normaal? Hoe lang zou het moeten duren eer ik zwanger ben? Is zijn sperma gezond? Dit zijn maar enkele van de vragen die elke aanstaande moeder zich regelmatig stelt. Natuurlijk is het normaal dat je je zorgen maakt en dat je je afvraagt of je alles doet wat nodig is zodat er zich een gezonde baby in je baarmoeder kan nestelen, maar de enige manier om zwanger te worden, is gewoonweg ontspannen en de feiten weten.

"Als je in de 20 bent, heb je zo'n 30% kans om elke maand zwanger te worden, in de 30 nog maar 20% en in de 40 maar 5%. Natuurlijk hangt het er ook van af van hoe gezond het sperma is en er mogen geen problemen zijn met je baarmoeder."

De effecten van stress

Je twintiger-jaren zijn de drukste van je leven, je hebt een carrière, duizend-en-één sociale verplichtingen en gaat vaak uit. Daarbovenop gaat nog een baby komen. Maar wees gerust, je bent niet gek.

"Naarmate je ouder wordt, krijgt stress meer invloed op je libido, maar ik denk dat, wanneer je in de 20 bent, het vooral gaat om plezier en het leven ontdekken.", aldus Emma.

Probeer ervan te genieten en draag zorg voor je lichaam en je geest. Volgens Emma is werk geen probleem zolang je maar gezond eet, en niet vaak drinkt of rookt.

To do lijstje

Omdat we gek zijn op lijstjes, heeft Emma er speciaal voor ons een opgesteld met zeven punten om je kansen te verhogen zo snel zwanger te worden:

 • Begrijp je menstruatiecyclus want het is het enige uiterlijke teken van je vruchtbaarheid en kan je veel informatie geven over hoe vruchtbaar je bent.
 • Eet gezond en vermijd suiker.
 • Rook niet.
 • Drink niet te vaaak.
 • Raadpleeg je gynaecoloog als je problemen hebt met je menstruatie.
 • Zorg dat je geen SOA's hebt.
 • ​Probeer eens acupunctuur of een altenatieve therapie om je welzijn te verhogen.

De gezondheid van onze mannen

Hoe vaak men ook blijft stilstaan bij de vrouw en haar eitjes, niemand kan ontkennen dat er twee mensen zijn, en dus is de kwaliteit van het sperma net zo belangrijk.

Ook de kleine zwemmertjes hebben een goede dosis liefde nodig legt Emma uit: "Ook mannelijke vruchtbaarheid kan afnemen, maar op een andere manier want spermacellen worden voortdurend opnieuw aangemaakt. Toch kan de kwaliteit en kwantiteit afnemen door blootstelling aan omgevingsfactoren. Roken, medicatie, drinken en hitte kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op de gezondheid van sperma."

Als je zoveel mogelijk kans wilt hebben om zwanger te raken, dan moet je met zijn tweeën inspanningen leveren. Help elkaar om goed geïnformeerde beslissingen te nemen en gezonder te leven zodat je met een gerust hart door het hele proces komt, wat alleen maar ten goede komt voor wat er in de slaapkamer moet gebeuren.

Blijf kalm en maak een kindje

Geniet van de intieme momenten met je partner en vermijd onnodige druk om tussen de lakens te duiken. Dat is volgens Emma de beste manier om zwanger te worden.

"Ik zie veel vrouwen die een goede job hebben, gelukkig getrouwd zijn en dan een baby willen. Maak je niet te druk en geniet van het proces. Zolang je gezond bent, heb dan gewoon seks op de normale manier en begin niet te snel met ovulatietest enzovoort (waardoor koppels volgens mij, minder seks hebben)."

volg Emma's advies dus op: "Wees kalm en blijf er niet te lang bij stilstaan." Meng plezier niet met zaken!

Ga langs bij je dokter

Normaal gezien zou je na een jaar regelmatig seks, genoeg kansen moeten gehad hebben om zwanger te zijn. Maar als het toch nog niet is gelukt, geef dan niet op en straf elkaar niet. Als je geen problemen hebt met je menstruatiecyclus, raadpleeg dan je dokter en laat je controleren.

Als je eerst zelf nog wat wilt proberen, kan je een ovulatietest kopen die je vruchtbare dagen aanduidt. De meeste tests geven twee dagen aan wanneer je vruchtbaar bent, maar andere zijn nog specifieker en duiden al je vruchtbare dagen aan.

De perfecte timing

Een baby krijgen als je in de 20 bent, kan misschien perfect zijn op biologisch vlak, maar als je moeder wordt tijdens je dertiger jaren, zal je te maken hebben met andere voordelen en nadelen. Volg je instincten, als jij en je partner er beide klaar voor zijn, gezond zijn en een hechte relatie hebben, dan is de tijd rijp, ongeacht je leeftijd.

Als je er nog niet klaar voor bent, is het belangrijk om je vruchtbaarheid te behouden met een gezonde levensstijl. Emma herinnert ons eraan dat onze vruchtbaarheid kostbaar is en behouden moet worden.

De manier om van je vruchtbaarheid te genieten als je in de 20 bent? Blijf kalm en duik vaak onder de lakens!

Marlies de Pape
you might also like