Home / Mama / Baby

10 tips om te strijden tegen griep!

by the editorial team ,
10 tips om te strijden tegen griep!

Wat is griep precies? Griep is een infectie van de luchtwegen. Het virus ervan wordt overgedragen via speeksel. Het kan gebeuren op directe wijze: er bevindt zich speeksel in de lucht door genies of hoest dat je eigen spuug besmet. Het kan ook op indirecte wijze gebeuren door contact met een besmet voorwerp (handen, fopspeen, speelgoed, knuffel, bestek,...).

Iemand die getroffen is door griep is vanaf één dag voor de verschijning van de symptomen tot vijf à zeven dagen erna besmettelijk.

Het anti-griepvaccin is misschien de beste manier om te strijden tegen griep, maar het gebruik ervan bij kinderen is zeer controversieel en betwist. Voor hen wordt het vaccin slechts in een zeer beperkt aantal gevallen gebruikt.

Hoe breng je de herfst sereen door?

Ontdek onze tips om te strijden tegen griep en om niet getroffen te worden door deze epidemie die jaarlijks in ons landje overwintert.

Beperkt contact

  • Het is aangeraden om zeer drukke plaatsen te vermijden met je kinderen. Zelfs als je door de koude of de vochtigheid bijvoorbeeld meer geneigd bent om het openbaar vervoer te gebruiken.
  • Geef zo weinig mogelijk zoenen en beperk handdrukken.

Een strikte hygiëne

  • Was je eigen handen en die van je kinderen regelmatig met water en zeep. Doe het nog grondiger dan anders. Als je niets ter beschikking hebt, doe je het met een ontsmettende, alcoholische gel.
  • Leer je kinderen om te niezen of te hoesten in hun elleboog. Het is eigenlijk dezelfde maatregel die werd voorgeschreven toen de vogelgriep is uitgebroken. Als ze hun hand voor hun mond houden, moeten ze deze meteen wassen.
  • Deel geen glazen, bestek, tandenborstels, badhanddoeken en zeker geen zakdoeken. Bij voorkeur gebruik je zelfs papieren zakdoeken.

Een geoptimaliseerde woning

  • Studies hebben aangetoond dat de lucht in onze woningen meer vervuild is dan buitenlucht. Vergeet dus zeker niet voldoende te verluchten en dat minstens gedurende 10 minuten om de lucht te hernieuwen.
  • Maak het niet overdreven warm thuis. Te grote temperatuursschommelingen (van warm naar koud) zorgen ervoor dat je neusslijmvlies gevoeliger wordt voor pathogenen.

Een sterker lichaam

  • Wil je je lichaam sterker maken, dan heb je, zowel als volwassene als als kind, voldoende vitaminen nodig. Zeg dus ja tegen winterkost, raclette of andere lekkernijen, maar ook tegen gezonde voeding en rauwe ingrediënten. Kiwi's, citrusvruchten, kolen, wortelen en tomaten zijn je beste vrienden tijdens de winter! Geef ook voorkeur aan voedingsmiddelen die veel zink bevatten en die je beschermen tegen infecties: linzen, groene groente, witte bonen,...
  • Stimuleer je immuunsysteem met homeopathie. Vraag raad aan je apotheker.
  • Sluit je zeker niet op! Doe regelmatig aan sport en lichamelijke activiteiten. Het zorgt ervoor dat je afvalstoffen elimineert en je jezelf klaarmaakt om te strijden tegen griep en andere ziekten.

Enkele extra tips

  • Draag een masker. Het is bij ons misschien nog ongebruikelijk om een masker te dragen, maar studies hebben aangetoond dat het masker het besmettingsrisico met tien vermindert. Het is zeker aangeraden als je in contact komt met mensen die zeer gevoelig zijn zoals zuigelingen, kinderen en mensen op leeftijd.

Misvatting
In tegenstelling tot wat velen denken, zijn je kinderen niet beter beschermd tegen de griep als je ze zeer warm kleedt of bedekt. Het is zelfs beter om ze niet overdreven warm te kleden. Het belangrijkste is dat ze hun handen grondig wassen wanneer ze terugkomen van school of van bij hun vriendjes.

Ontdek ook:

you might also like