Home / Mama / Baby

Tips van experten en getuigenissen van ouders over kinderen in de opvang

by Marlies de Pape ,
Tips van experten en getuigenissen van ouders over kinderen in de opvang© Thinkstock

Je inspanningen hebben eindelijk succes opgeleverd en je hebt een plaats in de opvang kunnen bemachtigen. Natuurlijk ben je blij, maar er duiken toch ook angstgevoelens op. Je kleintje verlaat het nest. Zoals elke moeder, ben je bang om je kind achter te laten, wat volkomen normaal is. Maar geen paniek! Dankzij de tips van Myriam Poulat, directrice van een opvang, leer je hoe je de scheiding zoveel mogelijk kan verzachten en je kind zich succesvol kan aanpassen.

Summary
  1. · Terug naar de opvang: de voorbereiding
  2. · Je kleine spruit voorbereiden
  3. · Verwaarloos de aanpassingsperiode niet
  4. · En als hij weent wanneer je weggaat?
  5. · Nog meer

Terug naar de opvang: de voorbereiding

Het eerste wat je moet doen is het personeel contacteren en ontmoeten. Normaal gezien worden er opendeurdagen georganiseerd tegen het einde van het schooljaar om de ouders te verwelkomen. Een eerste bezoek zou je al moeten geruststellen. Aarzel zeker niet om vragen te stellen. Het team zal er alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen, je vertrouwen te winnen en op al je vragen te antwoorden. Deze stap is enorm belangrijk, want zo kan je wennen aan het idee van je kind gescheiden te zijn en bereid je je voor op het nieuwe schooljaar. Een individuele afspraak met de directie van de opvang zou al je angsten moeten wegnemen.

Array

Je kleine spruit voorbereiden

Praat met je kind en leg uit wat er gaat gebeuren. Maar dring er ook niet te veel op aan. Als je kind aanvoelt dat je bang bent, loop je meer kans op een pijnlijke scheiding. Hoe meer je zelf ontspannen bent, hoe beter je kind het zal beleven. Praat met hem over de vriendjes die hij zal leren kennen en de nieuwe speeltjes die hij daar zal krijgen. Hou het onderwerp vooral heel luchtig en probeer hem gerust te stellen.

"Ik kreeg een tip van het team dat zich over mijn dochter ontfermde de eerste keer dat ze naar de opvang ging. Ze hadden me gezegd om een fopspeen of een knuffel mee te geven. Ik heb haar een sjaal mee gegeven met mijn geur.", vertelt Laure ons. Om je kleintje niet te veel uit zijn evenwicht te brengen, laat je hem best zijn favoriete knuffel, een kledingstuk met je parfum erop of een spelletje dat hij graag heeft. Dit vertrouwde voorwerp zal hem helpen om de overgang te maken tussen zijn thuis en de opvang.

Verwaarloos de aanpassingsperiode niet

Een geleidelijke scheiding is essentieel voor je kindje. Ga in het begin met hem mee en blijf een tijdje bij hem totdat hij aan de omgeving gewend is. Het zal een week tot twee weken duren tot hij de nieuwe omgeving volledig gewoon is geworden. Ga steeds wat sneller weg tot de opvoedsters beslissen dat hij de opvang gewend is geworden.

Je moet goed beseffen dat er geen ultiem schema is voor iedereen. Het hangt van elk kind af hoe snel het zich aanpast en ook van je beschikbaarheid. Als je kleintje het moeilijk heeft, zal het automatisch langer duren.

En als hij weent wanneer je weggaat?

Blijf niet te lang hangen, ook niet als je kind tranen met tuiten huilt. Laat het afscheid niet aanslepen, om de schade te beperken, want daardoor wordt hij alleen maar banger. Het is echter wel uiterst belangrijk dat je afscheid neemt. "Je kind moet beseffen dat je weggaat. Als je stiekem weggaat, zal je het omgekeerde effect bereiken en zal je kind nog angstiger worden.", legt Myriam Poulat uit. Stel hem gerust en leg uit dat je gaat terugkomen. Vergeet niet dat je kind het erger zal vinden als je ongerust overkomt.

Goed om te weten:
Het is niet omdat je baby in paniek schiet wanneer je weggaat, dat hij heel de dag gaat huilen en op je wachten aan de deur. Eens hij gekalmeerd is, zullen de opvoedsters hem voorstellen aan zijn nieuwe vriendjes en spelletjes spelen. Je kindje kan er zich dan volledig op richten zijn nieuwe speelruimte te ontdekken.

Nog meer

Maak een tas klaar met noodzakelijke spullen. Een fopspeen, een knuffel, pampers en... extra kleren. Je kleine spruit mag er toch extra mooi uitzien voor het nieuwe schooljaar! Kies maar uit: de look van een klein topmodel of een outfit voor een stoere bengel, wij geven je enkele tips.

See also: Outfits voor school
Outfit voor het nieuwe schooljaar - Cyrillus © Cyrillus HW 2014
Outfit voor het nieuwe schooljaar - Cyrillus
See album
Marlies de Pape
you might also like