Home / Mama / Zwangerschap

De 20 meest vervelende kwalen tijdens je zwangerschap

by Marlies de Pape ,
De 20 meest vervelende kwalen tijdens je zwangerschap© What to expect when you're expecting Metropolitan FilmExport

Natuurlijk, een kindje verwachten is een fantastische ervaring... Maar, we mogen niet liegen, zwangerschap heeft ook enkele minder leuke kantjes en er zijn heel wat kwaaltjes die ons leven die negen maanden lang komen verstoren. Laten we eerlijk zijn, zwangerschap brengt heel wat zorgen met zich mee die je het leven echt zuur maken. Wat vind jij het ergst?

1- Misselijkheid en braken: afschuwelijk! Het één volgt kort na het andere en kunnen je dag verbrodden al voor je bent opgestaan.

2- Elke morgen weer die frustratie wanneer we beseffen dat er niet veel kleren meer overblijven waar we nog in passen.

3- Mensen verdiepen zich heel subtiel in hun gsm of hun boek in het openbaar vervoer, zodat ze die dikke buik net voor hen maar niet moeten zien en dat uitstekende achterwerk dat zich zo graag wil neerzetten.

4- Die schattige - maar licht pijnlijke - baby die graag de allernieuwste danspasjes probeert in het midden van de nacht, maar koppig weigert om te bewegen wanneer de aanstaande papa zijn hand op de buik van mama legt. "Ik zweer het schat, hij bewoog".

5- Die angst die heel je zwangerschap blijft aanhouden. Ze verdwijnt normaal gezien wanneer je op consultatie bent bij je gynaecoloog, maar komt weer terug van zodra je de deur achter je dicht trekt. Een zwangere vrouw is paranoïde voor alles en altijd.

6- Mensen die je buik willen aanraken "omdat het geluk brengt", terwijl je ze niet kent... Dezelfde mensen die hun plaats in de rij in de supermarkt niet zouden hebben afgestaan aan die mooie bolle buik.

7- Je plaatst al je hoop tevergeefs in crèmes, oliën, gels, serums en massagegels tegen striemen... Inderdaad, tevergeefs.

8- Het dilemma voor enkele voedingsmiddelen (liefst die waar je gek op bent): sushi, foie gras, carpaccio, oesters, camembert met rauwe melk... Je hoort vanalles en nog wat over deze ingrediënten en het is moeilijk te weten wie je mag vertrouwen. Het enige dat je zeker weet, is dat je enorm veel zin hebt om ze op te eten, maar dat je bang bent dat ze niet goed zijn voor die baby in je buik. Afschuwelijk dilemma!

1001 kwaaltjes voor één groot geluk © A.Castelon - Studiolamarelle
1001 kwaaltjes voor één groot geluk
See album

9- Haartjes die overal groeien en die je onmogelijk kan uittrekken. De reden? Die nieuwe vorm van je buik. Je benen epileren wordt een droom... en je bikinilijn? Dat is gewoonweg een utopie.

10- Draaien en nog eens draaien om DE positie te vinden waarin je min of meer comfortabel kan slapen... Tot babylief beslist om een dubbele salto uit te voeren en daarbij landt op je blaas, fatale combinatie.

11- Je hebt de indruk dat je blaas de grootte van een knikker heeft aangenomen. Je moet filmavondjes en autoreizen constant onderbreken, maar ook elke nacht moet je veel te vaak opstaan om naar toilet te gaan (vooral als baby weer eens zijn gymnastiekoefeningen aan het doen is).

12- … En bovendien is je onderbroek al één keer op twee nat, nog voor je het toilet bereikt. Bij elke lach, nies of bruuske beweging voel je het lopen.
Tip voor later: neem een afspraak om de spieren in je perineum weer stevig te krijgen.

13- Je bent lichamelijk en mentaal heel de tijd moe. Bovendien staan je zenuwen voortdurend op springen. Niet leuk...
Spoiler alert: de bevalling maakt het jammer genoeg niet beter.

14- Bloed laten trekken en maandelijkse urine-analyse, maar ook een suikertest (eindelijk een echte reden om over te geven).

15- Praten we ook over de vreugdes van zure oprispingen en constipatie?

16- De angst voor de weegschaal bij elke controle. Het is wetenschappelijk bewezen: de weegschaal houdt niet van je, en als je "het" cijfer aan de misnoegde blik van je gynaecoloog toont, voel je je alsof je weer 6 jaar bent en stout bent geweest.

17- Eens het zomer is, geraak je in geen enkel paar schoenen meer. Zelfs geen slippers.

18- Dat gevoel van nutteloosheid en de verplichting om hulp te vragen bij:

  • verhuis,
  • de babykamer schilderen,
  • een pak water dragen,
  • je veters strikken,
  • alles wat op de grond ligt, oprapen,
  • opstaan na een pick-nick,
  • je kousen aandoen,
  • je onderbroek optrekken (ja ja)...

De lijst is jammer genoeg niet volledig.

19- Dat sexy en glamoureus loopje van een waggelende eend. Als Donald de aanstaande papa is, is het niet zo erg, maar anders...

20- Heupjicht. Net zo leuk als een mes dat laag in je rug steekt. Op de ergste dagen zorgt deze pijn er zelfs voor dat je de trap al zittend beklimt. In luie modus...
Tip voor later: kijk uit naar een huis met één verdieping.

Bonus - Het ergste? Waarschijnlijk die vreselijke bevallingsverhalen moeten aanhoren van zij die het al hebben meegemaakt en je de les laten spellen als je zegt dat zwanger zijn ook niet alles is. Je kan kiezen tussen: "Jij moet niet klagen hoor, bij mij was het veel erger" en "Jij moet niet klagen, je hebt geluk dat je nog zwanger bent"...
En ook al hou je al enorm veel van je kindje, niemand zal je verhinderen te zeggen dat zwanger zijn, soms echt vervelend is.

Meer op wewomen.be:
Tekenen die me doen denken dat mijn man nog steeds 8 jaar is
33 dingen voor baby's die niet zouden mogen bestaan
10 zenuwslopende dingen die je vanzelfsprekend overkomen als je het huishouden doet

Marlies de Pape
you might also like