Home / Beauty / Make-up

Beauty: wat mannen echt willen of de studie die je zal overtuigen je make-up aan de kant te schuiven!

by Marlies de Pape ,
Beauty: wat mannen echt willen of de studie die je zal overtuigen je make-up aan de kant te schuiven!© Thinkstock

Dit stuk is opgedragen aan alle vrouwen die niet onopgemaakt naar buiten durven gaan; aan alle vrouwen die denken dat drie lagen beter is dan één; aan alle vrouwen die denken dat make-up een must is om aantrekkelijk te zijn en hoe meer, hoe beter. Je vergist je en dit is de studie die het bewijst!

Nu de schoonheidsafdelingen uitpuilen van producten in alle soorten en er steeds nieuwigheden bijkomen, lijkt de "no make up selfie"-trend, een selfie zonder make-up die enorm populair was op de sociale netwerksites, wel een bevrijding. De trend steunt niet alleen het goede doel aangezien hij bijdraagt aan de strijd tegen kanker, maar hij bewijst dat vrouwen zich moeten aanvaarden zoals ze zijn en dat ze mooi zijn, ook al tonen ze zich maar enkele seconden onopgemaakt, gewoon om een foto te nemen. En veel internetgebruiksters doen eraan mee!
Britse psycholoog Alex Jones stelde vast dat de commentaren waarmee de kiekjes gepaard gingen, of ze nu van mannen of vrouwen kwamen, benadrukten dat alle vrouwen zelfs "nog mooier" waren zonder make-up. En hij heeft het terecht ook wetenschappelijk bewezen: veel vrouwen vinden zichzelf mooier als ze, soms zelfs te veel, opgemaakt zijn, maar mannen zien liever natuurlijke gezichten zonder al te veel franjes.

Een groot verschil in perceptie

"Ik vroeg me af of mannen en vrouwen een andere perceptie hebben over het gebruik van make-up, zoals het geval is voor diëten of sport", aldus Jones die zijn studie beschrijft in het Journal of Experimental Psychology. Het antwoord is overduidelijk ja, en niet zo een beetje!
Hoe is hij tot dit besluit gekomen? Hij vroeg aan een groep studentes om het spel mee te spelen en nam een foto van hen, eerst zonder make-up en dan opgemaakt op de manier dat ze zich zelf het meest verleidelijk vonden. Vervolgens maakte hij een fotoreeks op van hen waarop je de evolutie kan zien van de hoeveelheid make-up die ze aanbrengen. Zo kunnen de mensen alle fases doorlopen en aangeven op welk moment ze er het mooist uitzien. Alex Jones stelde dan twee vragen aan zijn proefkonijnen: "welke gezichten vind je het aantrekkelijkst volgens je eigen smaak?" en "welke gezichten denk je dat anderen het aantrekkelijkst zullen vinden?".

De antwoorden waren verhelderend. Op de eerste vraag antwoordden de ondervraagden systematisch dat de gezichten die minder dan 40% make-up op hadden, het mooist waren. Maar vreemd genoeg dachten ze dat anderen de snoetjes met veel meer make-up aantrekkelijker zouden vinden. En nu wordt het pas echt verbazingwekkend, niemand, man of vrouw, koos voor de laatste foto, waarop de studenten het meest opgemaakt waren, niet voor de eerste vraag noch voor de tweede. Kortom, de hoeveelheid make-up die de studentes gebruikten om er aantrekkelijk uit te zien, heeft niemand kunnen verleiden.

QED

Er is dus niet simpelweg een klein perceptieverschil tussen wat mannen willen en wat vrouwen denken, maar een echte kloof! Wat nog het meest verbluffend is, is dat die vrouwen die denken dat minder make-up verleidelijker is, zich zelf meer opmaken om er mooier uit te zien. Tegenstrijdigheid...?! Dus dames, onthoud goed dat overdaad schaadt en dat mooi gelijk staat met naturel!

glamorous glamour gif

Source : luizemsthings.tumblr.com

Een surfer zonder make-up © Twitter
Een surfer zonder make-up
See album

Meer op wewomen.be:
Bedstagram of morning selfie
Hoe krijg ik een mooie en natuurlijke look?

Marlies de Pape
you might also like