Home / Beauty / Make-up

10 handigheidjes voor een mooie make-up

by Dorothee Gebele ,
10 handigheidjes voor een mooie make-up© Fanny Broissand

De afgelopen dagen waren we in de gelegenheid twee make-uplessen bij te wonen. Een bij MAC, waar de make-upartiest ons zijn technieken liet zien op een model, en de ander bij Bobbi Brown waar uw toegewijde redactrice zich mooi liet maken.

Als je de professionals bezig ziet, begrijp je wat bij het aanbrengen het belangrijkst is of wat de meest succesvolle kleurcombinaties zijn.

Alhoewel ik me beweeg in de wereld van beauty en mode, waar alle vrouwen altijd tot in de puntjes verzorgd zijn, moet ik toch bekennen dat mijn make-uproutine niet veel voorstelt. Mascara, blush, en dat is het dan. Voor het uitgaan een beetje lippenstift, maar zelden meer. Waarom? Omdat ik daarmee tijd kan winnen en ik het hoe dan ook toch niet goed doe.

Wanneer een make-upartiest eyeliner bij je aanbrengt, is de lijn perfect, het oog geaccentueerd. Het is chique en subtiel tegelijkertijd. Mijn “eigenhandige, nauwgezette en perfect gecoördineerde” versie vertoont eerder de neiging tot uitlopen. Dan maar liever niet dus.

Met dat idee kwam ik aan op beide sessies, vol compleet naïeve vragen.

Het contrast tussen de twee merken was duidelijk merkbaar. Bij MAC is de make-up kleurig, artistiek en vurig. Tijdens de cursus volgden we een winterse lijn. De artiest moest namelijk de look recreëren van de heldin van de laatste tekenfilm van Disney, The Snow Queen. Heb je die al gezien? Wij nog niet, maar dat gaat niet lang meer duren: paarskleuren, blozende wangen alsof je net bent wezen joggen en sproeten. Kortom, een bijzonder fris aandoende look die perfect past bij de eindejaarssfeer.

Kijkend naar het assortiment van voorgestelde producten, kun je alleen maar tot de conclusie komen dat bij MAC de verbeelding de enige beperking is. Hun lippenstift heeft altijd sprankelende kleuren, van helemaal mat tot metallic - met glitter, ideaal voor vrouwen met karakter die graag worden gezien of voor extravagante feestelijke gelegenheden.

MAC - De sneeuwkoningin © Fanny Broissand
MAC - De sneeuwkoningin
See album
Array

Bij Bobbi Brown daarentegen is het motto verhoging van de natuurlijke schoonheid. Ik weet het, je zult zeggen dat dat als een marketingslogan klinkt. Maar als de make-upartiest eenmaal bezig is, wordt het maar al te duidelijk.

Bij de Old Hollywood Collection ligt het accent op de mond, tomaatrood, terwijl voor de ogen verschillende tinten beige worden gebruikt. Eenmaal opgemaakt, zie je er chique maar natuurlijk uit.
Na de cursus ging ik naar een diner en niemand van mijn vrienden heeft gezegd "Biecht eens op, jij bent zeker net een uur bezig geweest met je klaar te maken?” Integendeel, de complimenten vielen eerder in de categorie "Wat zie je er goed uit, je straalt helemaal”. Iets wat je graag hoort.

Als je op het laatste moment dus nog op zoek bent naar een kerstcadeau, dan weet je nu waar je naar uit moet kijken... Een echte aanrader is het oogschaduwpalet Old Hollywood, met kleurnuances van ivoor tot licht kastanje. Enkele zelfs met glitter, feestelijk waneer je maar wilt!

Bobbi Brown - Old Hollywood © Fanny Broissand
Bobbi Brown - Old Hollywood
See album

Hier volgen de 10 belangrijkste handigheidjes voor een mooie make-up:

- Het belangrijkst is de teint. Een perzikhuidje en een blos op de wangen. Meer heb je niet nodig. Als je er niet van houdt lang in de badkamer bezig te zijn, concentreer je dan uitsluitend op je huid en sla de rest over.

- Voor lippenstift die blijft zitten, is het aan te bevelen die aan te brengen met een lippenseel. Begin in het midden van de mond en strijk geleidelijk uit. Je hebt minder lippenstift nodig en het blijft langer zitten. Als je gebruik maakt van een potlood voor de lipcontour, dan moet die worden aangebracht na de lippenstift en niet ervoor.

- Gebruik altijd een penseel. Het is dé oplossing voor een transparante huid. Als je de foundation met je vingers aanbrengt, loop je risico op ophopingen of oranje vlekken. Probeer het eens met een kleine hoeveelheid van het product op je hand. Vervolgens breng je het met een penseel royaal aan op je gezicht. Je zult merken dat je huid de kleur op natuurlijke wijze absorbeert.

- Voor het "gewoon mooi”-effect zijn soms meerdere producten nodig. Alleen foundation? Een uniforme teint gegarandeerd, helemaal natuurlijk. Voeg een tikje roze toe op de jukbeenderen en klaar is kees.

- Wanneer je losse poeder aanbrengt met behulp van een grove penseel, vergeet dan niet het overtollige voorzichtig kloppend te verwijderen. Op die manier heb je precies de juiste hoeveelheid poeder op je huid, niet meer en niet minder. Breng die uitsluitend aan op de T-zone, die over het algemeen gesproken iets vetter is. Niets op de wangen, dat droogt teveel uit. Heb je echter iets voor kringen of een corrector gebruikt onder je ogen, dan kun je dat met een heel klein beetje poeder fixeren.

- Heb je een oogschaduwpalet en gebruik je dagelijks maar één kleur? Leer combineren, het resultaat wordt er alleen maar subtieler door. De lichtste kleur wordt aangebracht onder de wenkbrauw, de middelste kleur op het ooglid, en de donkerste kleur heel fijntjes in de ooghoek. En klaar is uw delicate kleurenpalet.

- Voor het aanbrengen van eyeliner gebruik je de wimpers als uitgangspunt. Probeer niet per se een lijn te trekken vanuit het midden naar buiten. Ga te werk met korte, achtereenvolgende streekjes van het penseel, alsof je een paar stippen met elkaar verbindt.

- Wil je blush? Blush moet aangebracht worden bovenop de jukbeenderen, vanuit het midden naar buiten toe, met een draaiende beweging van het penseel. Op die manier loopt de de kleur van je huid over in de blos op je wangen.

- Laat je adviseren. Echt waar. Maar al te vaak worden producten in de gauwigheid gekocht, waarbij gekeken wordt naar een foto of wordt uitgegaan van de veronderstelling "ja, donkerbeige, dat zal dat wel zijn”. Neem de tijd om ernaar te vragen. De huid verandert, je loopt het risico een zomerkleur met een winterkleur te combineren. Het is de moeite waard een minuut of 10 te besteden aan uitproberen, om erachter te komen wat je teint is, in plaats van je telkens weer te vergissen en te lopen mopperen over het eindresultaat.

- Droge of gevoelige huid? Verwijder je make-up met olie. De huid voelt gevuld en gevoed aan. Je make-up is hierna een stuk gemakkelijker aan te brengen.

Meer informatie?

MAC
Diverse boetieks in Brussel, waaronder Nieuwstraat, Antoine Dansaertstraat en Steenweg op Charleroi; in Antwerpen kan je terecht in de shoppingwijk de Wilde Zee (Pro Store - Schrijnwerkersstraat) en in het shoppingcentrum Wijnegem; in Gent moet je op de Brabantdam zijn

Bobbi Brown
Auguste Ortsstraat 11A
1000 Brussel

Dorothee Gebele
you might also like