Home / Lifestyle / Maatschappij / Verbluf je vrienden met een zelfgemaakte pizza

Lifestyle

Verbluf je vrienden met een zelfgemaakte pizza

by Valérie Van Kerckvoorde Published on 5 maart 2012

Je eigen pizzadeeg maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt er maar een handvol ingrediënten voor nodig en zeg nu zelf, een zelfgemaakte pizza staat toch wel zeer mooi op tafel!

Ingrediënten voor een grote pizza:
-250 gr tarwemeel
- 1 zakje gistpoeder of 20 gr verse gist (in de supermarkt of bij je bakker)
los de gist op in een beetje lauw water
- 3 soeplepels olijfolie
- 1 afgestreken koffielepel zout
- 15 cl lauw water

Bakken aan 240°C (thermostaatstand 8) gedurende 10 tot 15 minuten

Bereiding:
- Meng de bloem en het zout met een houten lepel. Voeg er de gist aan toe, stort er het lauwe water over en roer het geheel gedurende een minuut om. Voeg de olie toe en kneed het deeg 5 minuten, totdat je een homogeen geheel hebt dat niet meer kleeft aan je kom.
- Dek af met een vaatdoek en laat het deeg in een warme ruimte rijzen (eventueel in een voorverwarmde oven aan 30°C, uitgeschakeld als je het deeg erin plaatst) totdat het verdubbeld is in volume, gedurende minstens 45 minuten.
Warm de oven voor aan 240°C. Strooi bloem over het werkoppervlak, leg er het deeg op en rol het uit tot een platte cirkel. Leg de pizzabodem op een bakplaat met bakpapier en beleg hem naar keuze.

Enkele tips:
- Een originele smaak: vervang 1/3 van het water door witte wijn en voeg oregano toe.
- Voeg smaakmakers toe: basilicum of andere kruiden, lookpoeder, mosterd,...
- Vervang 1/3 of 1/4 van de bloem door maïsgriesmeel of tarwegriesmeel. Zo geef je je deeg een korrelige textuur en maak je het knapperig.
- Voor een licht deeg: vervang de olie door kwark (bijvoorbeeld Petit Suisse van Gervais)
- Gebruik je broodmachine om het deeg te kneden en het te laten rijzen.
- Een expressrecept: vervang het water door 1 potje yoghurt en gebruik chemische gist.
- Maak een 'Pan Pizza', gebakken in een coquelon, wat een aardewerken ovenschotel is: vervang het water door melk, zo verkrijg je een andere textuur. Vet de coquelon goed in alvorens de pizza af te bakken in de oven.
- Bewaar het deeg in de koelkast afgedekt met vershoudfolie. Je kunt het ook invriezen: leg het uitgerolde deeg op bakpapier, rol het op tot een buis of maak er een blokje van en verpak het in een plastic zakje.
- Om het rijsproces te versnellen kun je een snuifje suiker toevoegen.
- Hoe meer olie in het deeg, hoe knapperiger het wordt. Voor een fijn deeg met weinig olijfolie moet je bij het uitrollen voldoende bloem gebruiken.

Het garnituur:
- Klassieke pizza: de basis van een klassieke pizza is een dikke saus op basis van tomaat, olie, suiker en kruiden. Ben je gehaast: gebruik dan tomatenpuree met een snuifje poedersuiker om het minder scherp te maken.
- Witte pizza: de basis voor een witte pizza is room, mascarpone, ricotta of een ander romig product.

De bekendste pizza's:
- Margherita: Tomatensaus, mozzarella, oregano.
- 4 seizoenen: Tomatensaus, mozzarella, ham, champignons, artisjok, olijven.
- 4 kazen: Tomatensaus of room, mozzarella en 3 andere kazen.
- Napoletana: Tomatensaus, mozzarella, ansjovis, olijven.
- Cappriciosa:Tomatensaus, mozzarella, ham en champignons.
- Witte pizza: Mozzarella en basilicum. Een alternatief: ricotta, rucola en pijnboompitten.
- Met zeevruchten: Tomatensaus, zeevruchten, look en peterselie.
- Hawaï: Tomatensaus, mozzarella, ham en ananas.

by Valérie Van Kerckvoorde

you might also like