Home / Beauty / Lichaam en gezicht

Tips voor stralend witte tanden

by Valérie Van Kerckvoorde ,
Tips voor stralend witte tanden

Je tanden bleken, het principe Onze tanden veranderen van kleur naargelang we ouder worden en ook onze levensstijl heeft er een invloed op. Voor een mooie en witte glimlach zijn meerdere technieken mogelijk.

Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts of je kunt ze thuis zelf bleachen. In de twee gevallen maak je de kleur van het tandglazuur en van het tandsteen bleker. Je gebruikt hiervoor een actief bestanddeel onder de vorm van een gel en op basis van waterstofperoxide (zuurstofwater) of poeder.

Dit actief bestanddeel gebruik je meer of minder geconcentreerd afhankelijk van hoeveel je je tanden wilt bleken. Het bleken kan ook versneld worden als de tandarts gebruik maakt van een lichtbron of een warmtebron.

Het is gemakkelijker om gelige tanden te bleken dan grijzige tanden. Het is ook eenvoudiger om het actief bestanddeel aan te brengen op tanden met een homogene kleur.

Het is heel belangrijk om te vermelden dat enkel natuurlijke tanden kunnen worden gebleekt. Deze techniek geeft ook mooie resultaten op ontzenuwde tanden.

Je moet weten dat je tanden bleken geen pijn doet. Het kan wel zijn dat deze techniek je tanden wat gevoeliger maakt voor een tijdje. Maar wees niet ongerust, deze vaakvoorkomende bijwerking is maar tijdelijk.

Twee technieken om je tanden te bleken

1 - Bij de tandarts

Je kunt je tanden laten bleken in de tandartsenpraktijk in één of twee sessies. Je tandarts maakt eerst een soort plastieken gebit op basis van een tandafdruk. Hierin wordt een geconcentreerde gel geplaatst die gedurende 20 tot 90 minuten zal inwerken op je tanden afhankelijk van de kleur ervan. In sommige gevallen kan de tandarts een laser of een energielamp gebruiken om het bleken te versnellen.

Als je een ambulante behandeling wilt, dan zul je ook eerst een plastieken gebit moeten laten maken. Nadien breng je thuis een minder geconcentreerde gel aan op je tanden. Je moet het gebit tussen de 15 minuten en 1 uur per dag dragen en dat voor een periode van 15 dagen. Het is ook mogelijk om eerst een bleking te laten uitvoeren in de tandartsenpraktijk en nadien een klassieke behandeling voort te zetten thuis.

- Voordeel
De resultaten blijven 4 jaar zichtbaar als de patiënt weinig rookt en weinig koffie drinkt.

- Nadeel
De prijs ligt tussen €390 en €1200, afhankelijk van het aantal sessies en de gebruikte methode.

2 - Thuis

Wegwerpgebitten: ze zijn hygiënisch en kunnen slechts één keer gebruikt worden. Over het algemeen kun je ze kopen met een individuele dosis gel.

Transparante en zelfklevende strookjes: ze zijn heel handig en bedekt met gel (veel minder geconcentreerd dan bij de tandarts). Ze volgen perfect de vorm van je gebit zodat er een gelijkmatige verdeling is van het product over je tanden.

Gel in een pennetje: met dit pennetje kun je de gel op een heel precieze manier aanbrengen. Je kunt selectief te werk gaan en enkel op een aantal tanden het product aanbrengen bijvoorbeeld. Deze behandeling mag je 1 tot 2 keer per dag gebruiken, gedurende 15 tot 30 minuten en dat tijdens 14 dagen.

- Voordeel
De prijs van een behandeling om je tanden thuis te bleken ligt tussen €15 en €60.

- Nadeel
Het resultaat van deze behandelingen is enkel effectief op tanden die verkleurd zijn door de leeftijd of door bepaalde eetgewoonten. De resultaten zijn tot 12 maanden zichtbaar.

Neem de tijd om over deze verschillende technieken te spreken met je tandarts om na te gaan wat het meeste is aangepast aan je tanden. Twijfel er ook niet aan om met hem de voor- en nadelen van elke techniek te bespreken.

Weetjes
- Het is mogelijk dat de vorm van het gebit niet volledig aangepast is aan de vorm van je kaak. In dat geval kan de behandeling je tandvlees en je tandpulpa aantasten.

- Of je het nu bij de tandarts laat doen en of je het nu thuis zelf doet, voordat je je tanden bleekt, is het noodzakelijk om eerst een orodentaal onderzoek te laten uitvoeren en je tandsteen te laten verwijderen.

- Om je tanden langdurig wit te houden, is het noodzakelijk om gezond te eten en een hygiënische levensstijl te hebben. Als je rookt, dan stop je er beter mee, omdat je betere resultaten zult verkrijgen.

- Tanden bleachen wordt niet vergoed door de ziekteverzekering. Je kunt wel een aantal aanvullende zorgverzekeringen nemen voor tandheelkundige zorg om zo een vergoeding te krijgen in bepaalde gevallen. Goed informeren is dus de boodschap!

Ontdek ook:


Valérie Van Kerckvoorde
you might also like