Home / Beauty / Parfum

Een parfum kiezen

by Julie Vandingenen ,
Een parfum kiezen

Je parfum zegt veel over je persoonlijkheid, je karakter, je gevoelens… Om het geurtje te vinden dat écht bij jou past en je op het lijf is geschreven, moet je de geheimen van een parfum kennen…

Weten waar je van houdt
Als je een parfum kiest, moet je weten welke essences je het liefste ruikt en welke geurfamilie jou het meeste bekoort. Een parfum kan bloemig, fruitig, oosters, houtachtig... zijn. Je parfum kiezen is dus niet eenvoudig! Je keuze hangt bovendien ook af van je huid, je emoties, je herinneringen en je persoonlijkheid.

Het parfum testen
Elke huid reageert anders op parfum. Eenzelfde geurtje kan bijvoorbeeld anders ruiken op de huid van verschillende personen. De reden: je opperhuid verandert de geur van het parfum. Als je wilt weten welke geurtje het beste bij je past, moet je het testen op lichaamsdelen waar je polsslag voelbaar is, zoals je nek of pols. Wacht een halfuur een ontdek de ware geur van het parfum. Pas dan kun je ontdekken of het goed tot zijn recht komt op je huid en hoe lang de geur blijft hangen.
Parfum test je best niet op je handen en spuit je ook niet direct op juwelen. Het doet de juwelen vervagen.

Array

Het parfum begrijpen
Parfum is als architectuur. Een parfum bestaat uit 3 noten:
1) De bovennoten: de geuren die je na het aanbrengen meteen ruikt; het zijn meestal frisse geuren of citrusgeuren.
2) De hartnoten: de geuren die je na een tiental minuten ruikt, nadat de bovennoten grotendeels verdwenen zijn.
3) De basisnoten: het zijn de zwaardere geuren die je meerdere uren blijft ruiken.
Je kunt dus pas na een uur, nadat je alle noten hebt ontdekt, echt oordelen over een parfum.

Het juiste type kiezen
Eau de Toilette, Eau de Parfum, Eau de Cologne, lotion... Het is niet eenvoudig om het juiste parfumtype te kiezen. Een tip: voor het dagelijkse leven kies je best voor een eau de Toilette omdat die discreter is. Hetzelfde geldt voor lotions en poeders, omdat ze je huid niet te sterk parfumeren. Wil je echter een parfum dat langer op je huid blijft, dan kies je beter voor een Eau de Parfum of een Parfum.

Waar breng je parfum aan?
Er wordt gezegd dat je je moet parfumeren waar je zou willen dat men je kust.
Een parfum is namelijk een echt verleidingsmiddel. Als je wilt verleiden, gebruik je je parfum dan ook aan je decolleté, je hals, achter je oor, aan de binnenkant van je polsen... Je kunt ook je kleren parfumeren voor een langdurig resultaat. Let wel op: parfum moet subtiel blijven. Twee tot drie spuitjes is voldoende om een hele dag lekker te ruiken.

Parfum bewaren
Parfum houdt niet van licht, temperatuurschommelingen, warmte... Bewaar het in een droge ruimte en in de originele verpakking. Een goed bewaard parfum kun je 2 tot 5 jaar houden. Als je echter al veel parfum uit het flesje hebt gebruikt, kan de geur ervan veranderen door contact met lucht. Een nooit geopend flesje parfum kan zijn geur daarentegen jarenlang behouden. Het enige dat kan veranderen, is de kleur van de vloeistof.

Ter conclusie:
Doe 5 dingen wanneer je je parfum kiest.
1- Kies een parfum dat bij je persoonlijkheid past
2- Test het parfum
3- Kies het juiste type
4- Parfumeer je niet te veel
5- Bewaar je parfum goed

Ontdek ook:

    Julie Vandingenen
    you might also like