Home / Beauty / Lichaam en gezicht

8 beautytips die we van Braziliaanse vrouwen pikten

by Marlies de Pape ,
8 beautytips die we van Braziliaanse vrouwen pikten© instagram.com/adrianalima

Natuurlijke schoonheid, een zachte gebruinde huid, een droomlichaam en een weelderige haardos... De Braziliaanse vrouwen hebben alles. Ze beschikken over uitzonderlijke technieken en ingrediënten. Hier gaan we niet in op de plastische chirurgie en buitensporige make-up die de clichés voeden, maar focussen we op beauty knowhow rechtstreeks uit Brazilië die we maar al te graag ook hier willen invoeren.

Summary
  1. · Hun zachte huid
  2. · Hun weelderige haardos
  3. · Hun baden
  4. · Hun witte tanden
  5. · Hun manicure
  6. · Hun make-up
  7. · Hun wondermiddeltjes
  8. · Hun parfum
  9. · Beautyshopping "do Brasil"

1- Hun zachte huid

Braziliaanse vrouwen zijn niet enkel mooi gebruind door de zon, ze hebben ook een zeer zachte huid. Hun must have is een olie bestaande uit drie oliesoorten van een verschillende dichtheid (waardoor er drie lagen zijn) die uit palmolie getrokken zijn. Eens je de olie gemengd hebt en na je douche op een natte huid aanbrengt en dan afspoelt, krijg je een licht hydraterend laagje op je huid met een exotisch parfum voor de hele dag. Te koop bij Natura Brasil.

2- Hun weelderige haardos

De meeste Brazilianen hebben volumineus en krullend haar. En aangezien de meeste graag lang haar hebben, is de sleutelterm net als voor de huid: hydrateren! En dat intensief en regelmatig. Waarmee? Maskers met karitéboter of jojoba-olie die je aanbrengt voor de shampoo. Kortom, zachte verzorgingsmiddelen dus.
En voor nog mooier haar hebben de Brazilianen zelfs hun eigen stijlingstechniek, de Braziliaanse ontkrulling, waardoor je krullen lossen en kroeshaar weggewerkt wordt gedurende vier tot zes maanden zonder het haar te beschadigen.

3- Hun baden

In Brazilië is het een heel ritueel om je bad of douche te nemen. Vroeger was deze cultus verbonden aan de tradities van de Afro-Braziliaanse religies, aan het welzijn en het mystieke, aan de banho van de Indianen en de aromatische planten en werd het beschouwd als een manier om je ziel te zuiveren en "slechte geesten" te verdrijven. Vandaag kiezen Braziliaanse vrouwen de geur in functie van hun humeur en hebben ze een product voor alle behoeftes: een peeling zeep, olie en parfum. Onder de douche verzorgen ze hun huid, hydrateren ze, verzachten ze en zorgen ze heel de dag lekker ruiken.

4- Hun witte tanden

Een andere Braziliaanse obsessie: mond- en tandhygiëne. En voor sneeuwwitte tanden wrijven ze enkele minuten met een stukje steenkool over hun tanden, dat gewikkeld is in een fijn stuk stof of katoen. Zeer zeker vreemd, maar toch doeltreffend.

5- Hun manicure

Onberispelijke nagels zijn een must. De meeste Braziliaanse vrouwen - ongeveer acht op tien - laten één keer in de week een manicure doen. Ze hebben zelfs hun eigen techniek uitgevonden, de Braziliaanse manicure die verschilt van de andere technieken op drie vlakken: smetteloze hygiëne (alle instrumenten worden ontsmet en gesteriliseerd), een uiterst gespecialiseerde en volledige opleiding (met speciale technieken zoals veel nagellak die daarna opgekuist wordt) en de snelheid (een complete manicure in 25 minuten).

6- Hun make-up

Ontdoe je van clichés: buiten carnaval zal je in Brazilië vooral natuurlijke schoonheid zien. De nude kaart wordt uitgespeeld en eenvoud is de sleutelterm. Ze kiezen voor een mooie teint lichtjes gekleurd, een vleugje poeder, een beetje blush en een snelle veeg mascara.
Hun geheim voor zachte, volle en stralende lippen, is een balsem op basis van een extract van de orleaanboom, een natuurlijke kleurstof die de Indianen vroeger gebruikten om hun lichaam te verven (als bescherming tegen de zon en muggen). Heel mystiek.

7- Hun wondermiddeltjes

Het Amazonewoud zit barstensvol vruchten, noten en planten met ongelooflijke eigenschappen, vol van vitaminen en natuurlijke antioxidanten. Deze lijst kan zeker nog aangevuld worden:

Om te voeden
De castanha-do-parà, of paranoot, werd gebruikt door de oorspronkelijke stammen omdat ze bomvol seleen zit (een erkend antioxidant) en vetzuren die je vitaminen en proteïnen verschaffen. De olie is zeer gewild voor zijn verzachtende, voedende en hydraterende eigenschappen die essentieel zijn voor droge huid en haar.
Krappa olie is niet enkel ontstekingsremmend (ideaal tegen insectenbeten, acne, irritaties...), maar werkt ook verzachtend, voedend en verkwikkend. Sommigen gebruiken het zelfs om hun cellulitis te verminderen en vethoopjes te bestrijden.
Om droog en beschadigd haar te voeden is murumuru boter aangewezen.

Om te beschermen of te herstellen
Cupuazú, een verwant van cacao, kan als boter gebruikt worden en werkt verzorgend en herstellend voor de huid, net als de olie van maracujà (het gele zusje van de passievrucht). Orleaanboom staat gekend voor zijn hoog gehalte aan bèta-caroteen (100 tot 500 keer hoger dan in wortel), vitamine A en oligo-elementen. Zo wordt je lichaam aangemoedigd melanine aan te maken, waardoor je sneller gaat bruinen en je huid beschermd is tegen UV-stralen. Je bent gehydrateerd en minder gevoelig. De plantaardige olie van de mauritiuspalm absorbeert een groot deel van de UV-stralen en zorgt ervoor dat je bruine kleurtje langer blijft.

8- Hun parfum

Last but not least: hun parfum. Altijd goed ruiken is belangrijk, maar dat doen ze niet met onze Europese geurtjes die veel te kunstmatig zijn. Ze zeggen echter volmondig ja aan tropische, warme, houtachtige, bloemige, harsachtige of fruitachtige geuren. Vrouwen zijn gek op frisse bloemige en zoete luchtjes terwijl de mannen liever houtachtige, muskusachtige parfums ruiken.

Beautyshopping "do Brasil"

Gelimiteerd gamma van L'occitane au Brésil © L'Occitane
Gelimiteerd gamma van L'occitane au Brésil
See album

Meer op wewomen.be:
7 dingen die je absoluut niet mag missen in Brazilië
Beautytips uit alle hoeken van de wereld

Marlies de Pape
you might also like