Home / Mama / Baby

Op school: wat eten onze kinderen echt?

by Marlies de Pape ,
Op school: wat eten onze kinderen echt?

Een evenwichtige lunch is uiterst belangrijk voor kinderen. Ze hebben alle essentiële voedingsstoffen nodig om goed te werken in de klas en heel de dag geconcentreerd te zijn. De meeste scholen (zowel basisscholen als middelbare scholen) bieden warme maaltijden aan op school. Je wilt natuurlijk alleen het beste voor je kind en dus vraag je je af hoe gezond die schoolmaaltijden eigenlijk zijn. Wij proberen hier een antwoord te vormen op al je vragen.

Summary
  1. · Wat hebben ze nodig?
  2. · In de praktijk
  3. · Wat als mijn kind speciale behoeftes heeft?
  4. · Wat kost dat allemaal?

We kunnen je alvast geruststellen want de maaltijden op school worden streng gecontroleerd door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (ViGez). Uit onderzoek blijkt ook dat de scholen genoeg aandacht tonen om een evenwichtige voeding voor te schotelen aan de leerlingen en voldoende groenten op het menu zetten.
Bovendien bieden veel scholen broodjes en drank aan op het middaguur en tussendoortjes.

Wat hebben ze nodig?

Array

Om zich lichamelijk en geestelijk goed te ontwikkelen, hebben kinderen een gevarieerde en evenwichtige voeding nodig, verdeeld over 4 maaltijden:

  • 20% van hun energietoevoer 's morgens
  • 40% 's middags
  • 10% bij het tussendoortje
  • 30% 's avonds

Je merkt dat de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is en we mogen dus zeggen dat het uiterst belangrijk is dat die alle nodige voedingsstoffen bevat. Een ideale lunch bestaat uit een soep (liefst groentesoep), proteïnen (niet meer dan 100g vlees, vis of eieren), groenten (minstens 200g, gaar of rauw), koolhydraten (pasta, rijst, aardappelen), een dessert dat bestaat uit een stuk fruit of een melkproduct, en water of af en toe fruitsap.

De ideale broodjesmaaltijd bestaat uit brood (liefst volkoren), beleg, groenten en een dessert (fruit of een zuivelproduct). Het ViGez raadt aan om maximaal éénmaal per week een zoet dessert (gebak of taart) aan te bieden.

In de praktijk

De schoolkantines nemen de voedingdriehoek als referentie voor een evenwichtige maaltijd. Zo wordt er bijvoorbeeld regelmatig mager vlees en vis geserveerd. De scholen streven ernaar om dagelijks alle elementen in hun lunch te verwerken. De meeste scholen dienen maximaal een keer in de week vet vlees en frieten of kroketten op.
Met de kwaliteit van het eten zit het dus wel goed en er wordt voldoende aandacht besteed aan een evenwichtige voeding.

Op de broodjesmaaltijden wordt echter iets minder gelet: minder dan de helft van de scholen die broodjes geven, bieden ook bruin brood en rauwkost aan.
Misschien denk je er in dat geval toch beter aan om 's morgens zelf boterhammen te smeren en mee te geven aan je kleine spruiten.

Met de drank zit het dan weer wel goed: de meerderheid van de scholen hebben een drinkfonteintje of bieden gratis water aan doorheen de dag.

Qua tussendoortjes doen de basisscholen het beter dan de middelbare scholen, waar vaak een snoepautomaat staat.

Wat als mijn kind speciale behoeftes heeft?

Slechts een kleine minderheid van de scholen biedt een keuzemenu aan. Als je kind dus een bepaalde allergie heeft, een speciaal dieet volgt of vegetarisch eet, geef je best een eigen lunch mee.
De schoolkeukens kunnen moeilijk controleren of een bepaald ingrediënt (waar je kind bijvoorbeeld allergisch aan is) in hun lunch zit, en dus neem je beter geen risico's.

Wat kost dat allemaal?

De prijs van een warme maaltijd op school hangt af van de kostprijs van de ingrediënten en van de logistiek (de zaal, personeel enz.). Het Vigez toonde echter aan dat de prijs vooral afhangt van de leeftijd van de kinderen en niet zo ver uiteenloopt in de verschillende scholen.
Kleuters betalen in het algemeen zo'n 2,5 € voor een maaltijd, kinderen in de lagere school 2,5 à 3 € en in de middelbare school 3,5 à 4 €.

Marlies de Pape
you might also like