Home / Mode / Trends

Wat draag je op een sollicitatiegesprek? De stijlregels die je moet kennen

by Marlies de Pape ,
Wat draag je op een sollicitatiegesprek? De stijlregels die je moet kennen© 20th Century Fox

Niet enkel moet je zorgen dat je een antwoord hebt op alle vragen die je gesteld zouden kunnen worden, maar je outfit moet ook perfect zijn voor het gesprek. Maar met de juiste look, zul je zelfvertrouwen uitstralen. Weet je nog niet wat te dragen? Volg de gids om de perfecte kleren uit te kiezen voor je belangrijke afspraak.

Heb je een gesprek gekregen bij je droombedrijf, maar heb je absoluut geen idee wat aan te trekken? Ontdek hier hoe je er professioneel kunt uitzien, zonder te overdrijven.
Je kleden voor een sollicitatiegesprek kan stresserend zijn, maar we zijn er om je te helpen. Je hebt al genoeg zorgen aan je hoofd. Houd enkele richtlijnen in je achterhoofd en je kansen schieten zo de hoogte in! Een eerste indruk is namelijk heel belangrijk. Als je er goed uitziet, voel je je ook goed en dat kan het verschil maken.

Knoopjes dicht

Array

Verberg je decolleté en hou het zedig. Het is niet het goede moment voor afleidingen, dames, dit is het moment om je persoonlijkheid en ervaring te laten stralen. Zorg ervoor dat je bloes niet doorzichtig is en je behabandjes niet zichtbaar zijn. Middelbare school-jurkjes zijn een goede keuze, volg de regels dus!

Lengte doet ertoe

Een interview is niet de gelegenheid om de ster uit te hangen, dus zorg dat je benen (en kruis) gepast weggemuffeld zijn. Laat minirokjes in de kast hangen en investeer eerder in een kokerrok voor je nieuwe professionele look. Halflange rokken zijn ook ideaal: ze zijn niet enkel hip, maar ook uiterst gepast voor het werk. Wees je altijd bewust van je zoom, of je nu een rok of jurk draagt. Een gemakkelijke vuistregel: wanneer je je armen naast je laat hangen, moet je zoom minstens het langste punt van je vingers bereiken.

Een chique broek

Een mooie broek is een must in de kleerkast van elke vrouw. En voor een interview haal je best alles uit de kast. Kies voor een klassieke, wijduitlopende broek in een lichte stof. Combineer met hakken en een gekleurd bloesje voor een frisse, maar professionele look.

Hou het klassiek

Hou het op eenvoudige kleuren. Als je toch wilt opvallen, kies dan een fel kledingstuk. Het is niet het moment een fashion statement te maken. Je wilt eruitzien als iemand die zich concentreert op zijn werk en je wilt niet dat je outfit afleidt van waartoe je in staat bent. Zwart is altijd een goede gok, maar wees zeker niet bang voor andere tinten zoals donkerblauw, nude of grijs als basiskleuren, en dan het geheel wat op te fleuren met gekleurde schoenen of een leuke halsketting.

Met een blazer zit je nooit fout

Een blazer is het geknipte kledingstuk om er in een wip professioneel en uitgedost uit te zien. Blazers zijn verkrijgbaar in vrijwel elke kleur en ideaal voor een frisse en chique look.
Wil je je outfit nog wat pimpen? Doe net als Olivia Pope uit de topserie Scandal, en geef je outfit een moderne toets door voor een kleur te kiezen.

Haal je strijkijzer boven

Een gekreukte outfit geeft onmiddellijk een slordige indruk. Besteed de avond voor je gesprek 20 minuutjes aan het strijken van je outfit. Een andere goede tip: hang je kleren in de badkamer terwijl je je douche neemt. Door de damp verdwijnen alle kreukjes als sneeuw voor de zon. Wees extra voorzichtig als je lichte stoffen zoals zijde of satijn strijkt. Dek je kleding af met een laken of handdoek voor je gaat strijken, zodat je geen vlekken krijgt.

Passende kleren

Waarom zou je je geld verspillen aan kleren waar je toch niet in past? Merken maken hun kleren niet voor een bepaalde lichaamsvorm, dus is het uiterst belangrijk om je kleren te laten aanpassen door een kleermaker. Of je nu een broek moet laten verkorten of de taille moet laten innemen, zorg dat je kleding je perfect past zodat je er niet uitziet als je de kleren van je moeder hebt geleend.

Een natuurlijke look

Dit is misschien vanzelfsprekend, maar zorg dat je tot in de puntjes verzorgd bent op de dag van je gesprek. Neem een lange douche, besteed aandacht aan je handen en nagels en kies voor een eenvoudig, mooi kapsel dat liefst je haar uit je gezicht houdt. Als je opdaagt met nat haar en een ondraaglijke lijfgeur, had je evengoed thuis kunnen blijven. Kies ook voor een natuurlijke en lichte make-up, tenzij je natuurlijk voor travestiet solliciteert

Geen hakken van 10 cm

Waarom zou je je het leven moeilijk maken? Het enigste nog erger dan een slecht gesprek, is op je gezicht vallen wanneer je wegloopt. Reserveer je naaldhakken voor een speciale gelegenheid en draag schoenen waar je in kan lopen. Ga na wat de dress code is in het bedrijf waar je solliciteert. Veel grote bedrijven eisen gesloten schoenen. Met de schoenen die je aandoet als je uitgaat, zal het lijken alsof je te veel je best wilt doen, en er is niets ergers dan te veel opgekleed te zijn (na vallen dan...). Snappie?

Kleed je voor de job

Het is heel belangrijk om het bedrijf waar je solliciteert te analyseren en de sfeer te begrijpen. Veel mensen beseffen niet dat de dresscode afhangt van de job. Als je op gesprek gaat bij een modebedrijf, kun je best wat hipper gaan dan als je bibliothecaris wilt worden. Analyseer wat het bedrijf doet en wat de doelstellingen zijn wanneer je je outfit samenstelt. Je wilt eruitzien alsof je al in het bedrijf past.

Wees jezelf

Maar ongeacht de functie en het bedrijf, zorg altijd dat je eigen persoonlijkheid blijkt uit je outfit.
Voeg een uniek accessoire toe of knoop je favoriete sjaal om je laptop-tas zodat ze je op een positieve manier herinneren. Draag juwelen die een betekenis hebben voor jou om het gesprek vlot te laten lopen en het ijs te breken met je toekomstige collega's. Je moet er stijlvol uitzien, als iemand met veel zelfvertrouwen. Laat je ervaring en vaardigheden de rest maar doen!

Laat je inspireren door deze celebs:

Olivia Palermo © Getty
Olivia Palermo
See album
Marlies de Pape
you might also like