Home / Beauty / Parfum

Welk parfum is je op het lijf geschreven?

by the editorial team ,
Welk parfum is je op het lijf geschreven?

Of het nu een bloemig of fruitig geurtje is en of het nu behoort tot de cyprus of de amber geurfamilie, parfum vergezelt je doorheen de seizoenen en staat je humeur bij. Ruik, denk na en beslis of dat geurtje bij je persoonlijkheid aansluit.

Summary
  1. · Welk geurtje kiezen?
  2. · Wat zijn de klassiekers voor elke familie?
  3. · Trends?
  4. · Wat kiezen?
  5. · Een geurtje, een stijl?
  6. · Parfum en seizoenen?

Welk geurtje kiezen?

Wees niet verbaasd als een specifiek geurtje beter ruikt bij iemand anders dan bij jou. Parfum ruikt namelijk anders op verschillende huidsoorten.
Een vette huid absorbeert geurige bestanddelen veel beter dan een droge huid bijvoorbeeld.

Om te weten of een geurtje bij je past of niet, test je het best eerst even op je hals of op je polsen. Wacht even en ruik nog eens.

Hoe kies je nu precies je luchtje? De verschillende parfums worden onderverdeeld in 7 grote geurfamilies:

- Citrus: met oliën uit de schil van citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappelen, pompelmoezen, mandarijnen en bergamotten. De eerste eaux de Colognes behoren tot deze familie.
- Bloemig: het is de belangrijkste geurfamilie en herenigt parfums op basis van bloemen zoals rozen, viooltjes, jasmijnen, lelietjes, narcissen en hyacinten.
- Varen: deze familie heeft helemaal niets te maken met de varenplant, maar hergroepeert geuren als lavendel, hout, eikenmos en cumarine.
- Cyprus: gekenmerkt door akkoorden van cistus, patchouli, bergamot en eikenmos. De naam cyprus is afgeleid van het parfum Chypre, ontwikkeld door de Franse parfumeur François Coty in 1917.
- Houtachtig: geurtjes op basis van warme toetsen zoals sandelhout en patchouli of droge toetsen zoals ceder en vetiver.
- Amber of Oosters: het zijn poederachtige geurtjes met sterke vanilletoetsen en andere kruidenaccenten.
- Leer: het is de kleinste geurfamilie. De parfums worden ontwikkeld op basis van berkenextract, rook en tabak.

In elke geurfamilie zijn er ook onderverdelingen:
- Citrus: bloemig/cyprus, gekruid, houtachtig, gearomatiseerd
- Bloemig: met 1 hoofdbloem, bloemig bos, houtachtig, houtachtig/bloemig, aldehyde
- Varen: amber/bloemig, zachte amber, gekruid, gearomatiseerd, fruitig
- Cyprus: bloemig, fruitig, groen, gearomatiseerd, leer
- Houtachtig: gearomatiseerd, gekruid, amber, gefruit, marine
- Amber: fruitig/houtachtig, gekruid, zacht, citrus, bloemig, houtachtig
- Leer: bloemig/tabak

Wat zijn de klassiekers voor elke familie?

- Citrus: Eau de Rochas, Eau de Cologne Impériale van Guerlain, Eau Sauvage van Christian Dior, Eau d’Hermès.
- Bloemig: L’Air du Temps van Nina Ricci, Anaïs Anaïs van Cacharel, N°5 van Chanel, Jardins de Bagatelle van Guerlain.
- Varen: Jicky van Guerlain, Paco Rabanne voor mannen, Azzaro voor mannen.
- Cyprus: Femme van Rochas, Mitsouko van Guerlain, Yvresse van Yves Saint Laurent, Miss Dior.
- Houtachtig: Vétiver van Guerlain, Kenzo voor mannen, Egoïste van Chanel.
- Amber: Shalimar van Gueralin, Opium van Yves Saint laurent, Poison van Dior.
- Leer: Cuir de Russie van Chanel en Tabac Blond van Caron

Trends?

Wissel vaak van luchtje af om de laatste trends te volgen! Het is ook heel populair om verschillende geurtjes te combineren en zo je persoonlijk parfum te creëren.
Poederachtige en bloemige luchtjes op basis van rozen, lavendel, jasmijnen en patchouli doen het goed. Ook snoepachtige parfums zoals Pomme d'amour van Nina Ricci en het discretere Angel van Thierry Mugler zijn populair.

Wat kiezen?

Een nieuw geurtje koop je niet alsof het een gebakje was dat je zag liggen bij de banketbakker, zelfs al wekt het dezelfde emoties op. Je moet je tijd nemen en er minstens tientallen geroken hebben, alvorens je het parfum kan kiezen dat jou op het lijf is geschreven.
Je smelt helemaal weg voor het nieuwe geurtje van dat ene merk. Je koopt het en hebt het gevoel deel uit te maken van een elite. Maar eigenlijk ben je helemaal bedwelmd door de uitstraling van het merk en niet door de geur zelf. Je volgt altijd de laatste trends en koopt alles wat nieuw is. Let op dat je niet teleurgesteld wordt en geef ook eens toe aan je echte emoties!

Een geurtje, een stijl?

Extraverte en dappere persoonlijkheden houden van frisse en bloemige luchtjes. Oosterse en doordringende geurtjes veroveren het hart van mysterieuze en sensuele vrouwen. Poederachtige parfums zijn ideaal voor emotionele en narcistische karakters of voor mama en kind. Optimistische personen en doorzetters kiezen meestal voor bloemige/fruitige geurtjes. De cyprus geurenfamilie is voor vrouwen met karakter en ambitie.

Parfum en seizoenen?

Net zoals je kleren, pas je je geurtje ook aan de verschillende seizoenen aan.Snoepachtige en fruitige parfums zijn perfect voor de herfst en poederachtige geurtjes draag je best in de winter.

Bloemige luchtjes maken je blij in de lente en frisse parfums wekken je op in de zomer. Je humeur heeft ook een invloed op je keuze.

Ter afwisseling kun je geurtjes op een harmonieuze wijze combineren. Een voorbeeld: combineer een bloemachtige geur met een Oosters bloemenluchtje en een zacht Oosters aroma of combineer een fris luchtje met een groen parfum en een fruitig/bloemig luchtje.

Je kunt ook spelen met contrasten. Begin je dag met een bloemige citrusgeur, gebruik na de middag een sterke ambergeur en start je avond met een sensuele en Oosterse geur.

Ontdek ook:
Test: Welk parfum past bij jou?

you might also like