Home / Lifestyle / Maatschappij

Mama’s zijn de gelukkigste bevolkingsgroep

by Dorothee Gebele ,
Mama’s zijn de gelukkigste bevolkingsgroep

Twijfel je nog over kinderen? Hoogstwaarschijnlijk maken ze jou gelukkiger dan je op dit moment zou vermoeden. Een grootschalige Britse studie over relaties tussen mannen en vrouwen heeft aangetoond dat moeders de gelukkigste bevolkingsgroep zijn binnen de westerse maatschappij.

Meer dan 5.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk werden door onderzoekers aan de Open University ondervraagd voor een diepgaande studie naar relaties. Het doel van het onderzoek was om het geheim te ontdekken van een lange, succesvolle relatie en de typische valkuilen te definiëren die hier vaak in voorkomen. Er werd gepolst naar factoren die geluk en ongeluk veroorzaken bij man en vrouw. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen die moeder zijn, over het algemeen het meest gelukkig zijn in het leven. Dit was zelfs het geval voor vrouwen met kinderen die niet gelukkig zijn in hun relatie.

Langdurige liefde

Wat is dan het geheim van een lange succesvolle relatie volgens het onderzoek? De resultaten wezen erop dat het succes van een relatie in de kleine gebaren ligt. Partners die appreciatie tonen voor de kleine dingen die hun wederhelft doet en dit ook laten blijken, hebben meer kans om lang samen te blijven. Grote romantische gebaren zouden niet zo belangrijk zijn.

Kinderen en geluk

Het onderzoek toonde ook een opmerkelijk resultaat aan in het verschil in geluk tussen koppels met of zonder kinderen, waar ook een sterk verschil aanwezig was tussen mannen en vrouwen.

Hoewel vrouwen met kinderen de grootste groep zijn die zichzelf als ontevreden met hun relatie omschrijven, zijn ze wel diegenen die zichzelf als het meest gelukkig omschrijven in het algemeen. Uit het resultaat van het onderzoek blijkt dat vrouwen zonder kinderen de ongelukkigste groep zijn binnen de maatschappij, maar dat zij wel diegenen zijn die het gelukkigst zijn met hun relatie. Bij mannen ligt het iets anders, hier scoren diegenen zonder kinderen beter als het op geluk aankomt in vergelijking met mannen die wel kinderen hebben.

De oorzaak hiervan ligt in het feit dat vrouwen hun focus na de geboorte sterk op hun kinderen leggen, waardoor ze minder aandacht besteden aan hun partner – wat voor een grotere ontevredenheid bij de mannen zorgt. De studie wijst aan dat vrouwen in meer dan de helft van de gevallen hun kind aanwijzen als de belangrijkste persoon in hun leven, terwijl dat voor mannen nog steeds hun partner bleek te zijn.

Ruth Sutherland, hoofd van relatiebureau Relate geeft op basis van deze studie een belangrijke tip om ervoor te zorgen dat jouw relatie goed blijft zitten op lange termijn, en met de komst van kinderen. “Dit is een erg belangrijk onderzoek omdat het aantoont dat koppels moeten blijven investeren in hun relatie. Het is geruststellend om te weten dat, zeker in deze moeilijke economische tijden, kleine gebaren van appreciatie en affectie voordeliger voor een relatie blijken te zijn dan dure cadeaus."

Bron: The Telegraph

Ontdek ook:
> 15 kindergewoontes die je knettergek kunnen maken!
> Jonge Mama? 10 tips voor meer tijd voor jezelf

Dorothee Gebele
you might also like