>
>
>
Interieurinrichting

Interieurinrichting


© Décoration intérieur
© Décoration intérieur

Laat je home sweet home niet langer over aan zijn lot!

Vandaag de dag is er geen gebrek meer aan televisie-uitzendingen, tips van professionele interieurontwerpers, interieurboetieks en andere om je te helpen je huis een persoonlijke touch te geven met een uiterst trendy interieurinrichting.

Binnenhuisinrichting is zelfs een favoriete hobby van de Fransen, net als tuinieren, creatieve vrijheidtijdsbestedingen of doe-het-zelven. Fransen houden zich bezig met inrichting, daar zal niet gauw een eind aan komen. En wij gaan je alles vertellen over de juiste inrichting!

Kleuren voor interieurinrichting

© Les couleurs en décoraion intérieur
© Les couleurs en décoraion intérieur
Het vinden van de goede kleur voor de muren van de kamer, van je salon, van je keuken... het is niet zo voor de hand liggend en toch zo essentieel. Als er al een middel is om een vertrek te verlevendigen of ‘zen te maken’ dan is dat wel kleur.

Ja, je doet meer dan alleen inrichten. Met het aanbrengen van kleur op de muren geef je een vertrek ongemerkt een eigen identiteit. Primaire kleuren en contrasten geven een gevoel van reliëf aan de ruimte, terwijl de altijd elegante zachte en heldere tinten (vooral wit) doeltreffend blijken wanneer je bijvoorbeeld probeert het zo licht mogelijk te maken. Handig nietwaar? Behalve over praktische aspecten beschikken kleuren ook over symboliek en zelfs kracht. Aan bijvoorbeeld violet wordt een soort sensuele en stimulerende kracht toegekend, terwijl rood staat voor gedurfd, intiem en troostgevend. Blauw staat erom bekend aan te zetten tot nadenken, ontspanning en zelfs meditatie...

Vermijden van de verkeerde combinaties
Voor het verkrijgen van het gewenste effect zonder te vloeken, is het raadzaam iets meer van verven af te weten. Geen paniek, het op elkaar afstemmen van kleuren zonder hoofdbrekens is heel eenvoudig: met een chromatische cirkel (representatie en organisatie van de kleurencirkel) is het een fluitje van een cent. Kies een kleur en gebruik als contrastkleur alleen verwante tinten, of speel het contrast uit door de camaieu af te zetten tegen een complementaire kleur (over het algemeen gesproken de kleur - op de cirkel - tegenover de door jou gekozen kleur).

Vergeet niet, voordat je je overgeeft aan de pret met verf en roller, eraan te denken wat je wil voelen als je binnenkomt in een of ander vertrek. Dat is bepalend voor de keuze van je kleuren.

Een mooie inrichting voor elk vertrek

© Décorer un salon
© Décorer un salon
Als je elk vertrek in de woning karakter wilt geven, dan is dat wel omdat elk vertrek verschillend is. Keuken, salon, slaapkamer, studeerkamer, elk heeft zijn eigen nut en zo ook zijn eigen identiteit.

Neem bijvoorbeeld de badkamer, een vertrek dat je niet kunt vermijden alvorens je naar buiten gaat. We stellen de badkamer bovendien bijzonder op prijs als plaats voor cocooning thuis. Dat het overgrote deel van de badkamers in Frankrijk niet groter is dan 8 m² wil nog niet zeggen dat de inrichting verwaarloosd moet worden! Beter nog, je kunt hier je creativiteit de losse teugel laten en er een plezierige of ontspannende ruimte van maken, vol slimme accessoires, die de illusie wekt van een ruimte die de mooiste spa's waardig is.  Hetzelfde geldt voor de slaapkamer, een van de ruimtes die een grote rol spelen in je privéleven. Of je nu minimalistisch, weelderig, avontuurlijk of romantisch bent... laat je gaan. De inrichting van je slaapkamer moet op jou lijken.

De keuken mag niet achterblijven. In de loop der tijd is deze ruimte geïntegreerd in de woning en net als de rest een vertrek geworden om in te leven. Reden te meer om van deze plaats een ruimte te willen maken die zowel harmonieus is als gezellig en functioneel.

Een mooie inrichting voor elk vertrek

© Le B.A-ba de la décoration d'intérieur
© Le B.A-ba de la décoration d'intérieur
"Mijn inrichting ligt me na aan het hart, ik voel me er goed bij. Ik ontvang graag vrienden thuis. Het is een gezellige plek waarin ik mezelf herken, zelfs zodanig dat een beetje opruimen niet overbodig zou zijn", aldus Marina die sinds kort helemaal weg is van inrichten. Net als zij hebben veel Fransen de smaak te pakken gekregen van ‘eigengemaakt’: home staging, creatieve vrijetijdsbestedingen, doe-het-zelven... De Fransen, en dan vooral de Franse vrouwen, dorsten ernaar dingen aan te leren en die zelf te kunnen doen.

> Inrichting en doe-het-zelf binnen ieders bereik
De onderneming Lilibricole heeft voor vrouwen een grote keuze aan workshops die hen in staat stelt, om het even hun leeftijd en niveau, hun kennis en doe-het-zelftechniek uit te breiden of te bestendigen:
plaatsen van zwevend parket, een wandrekje, muren stileren, een mengkraan vervangen...
Tony Lemâle gaat wat hem betreft verder. Al sinds een tijdje geeft deze interieurcoach in zijn bureau opleidingen in inrichting en architectuur, waarbij hij zich richt tot zowel professionals als particulieren. De studenten, die zich gedurende 1, 2 of 3 dagen geheel onderdompelen in de wereld van de inrichting, vertrekken met voldoende kennis om hun eigen projecten te kunnen uitvoeren of zelfs een nieuwe carrière te kunnen beginnen. 

Meubilair, accessoires... design, maar niet te duu

© Du mobilier design sans se ruiner
© Du mobilier design sans se ruiner
Laten we nu overgaan naar het meubilair. Je hebt al begrepen dat de Fransen van nu af aan hun huis zien als een onderkomen dat getuigt van hun smaak en dat hun persoonlijkheid weerspiegelt. Wat ze willen? Ontsnappen aan de uniformiteit, zichzelf bevestigen, kortom vrij zijn om te kunnen kiezen. Een recent onderzoek van Opinion Way voor de Franse site Usine à Design heeft de interesse voor design bewezen: we zien het als een synoniem voor mooi en functioneel, maar vaak te kostbaar voor ons budget.

Om tegemoet te kunnen komen aan onze wensen overspoelen particuliere verkopen, veilingverkopen en sites voor ‘discount’ meubilair het web. Bepaalde web
sites (L'usine à design, Miliboo.com, Woodeos...) bieden hun klanten de mogelijkheid om zelf hun meubilair aan te passen: modellen, kleuren, afmetingen, afwerking... door een paar keer te klikken kan de internetgebruiker een uniek vertrek creëren zonder teveel geld uit te geven.  En de designers bedenken minder ‘luxe’ en meer betaalbaar meubilair en accessoires, oftewel gewoon minder duur. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat bij design.
Vintage, art deco, futuristisch of tweedehands, meubilair is zogezegd iets dat ieder van ons na aan het hart ligt. Men wil zich erin herkennen, trendy is minder belangrijk, men wil alleen dingen die ‘in onze ogen mooi’ zijn.
 
Artikel Orakel
Je artikel van de dag
Laatst op wewomen… 05/01/2018
Tips & tricks
Je feesttafel versieren
De ideale wijn bij het juiste gerecht
De techniek van verven ‘met veegeffect’
De juiste kleur vinden voor bij mij thuis
Alle praktische tips Lifestyle
 

Volg ons...

... in je mailbox
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op wewomen.
  OK
... op sociale netwerken