Home / Beauty / Lichaam en gezicht

Beauty: Hoe bereid ik me voor op de zon?

by Marlies de Pape ,
Beauty: Hoe bereid ik me voor op de zon?© Fanny Broissand

De lente is weer in het land en met die eerste zonnestraaltje hebben we al snel zin om terrasjes te doen, slurpend van een mojito, een weekendje aan de zee te vertoeven of zelfs een aantal citytrips te plannen in zonovergoten steden.

Summary
  1. · Bestaat er een bepaalde voeding of ingrediënten die je beter helpen bruinen?
  2. · Zonnig recept: Baskische piperade
  3. · Wat moet je weten om egaal te bruinen en om je gebruinde huid lang te houden?
  4. · Hoe lang stel je je ideaal bloot aan de zon om te bruinen, zonder te verbranden?
  5. · Hoe werken de voedingssupplementen van Oenobiol?
  6. · Onze toilettas voor de zon

Voor een prachtig gebruind velletje en om onze huid goed te verzorgen tijdens deze stralende periode, zijn we te rade gegaan bij dokter Béjot, oprichtster van het merk Oenobiol. Om je van top tot teen te verwennen, kan je onze favoriete producten raadplegen: zelfbruiners, zonnecrèmes, haarverzorgingsproducten die je kleur beschermen of een warrig effect geven alsof je net uit het water komt.

Lancaster © Fanny Broissand
Lancaster
See album
Array

Bestaat er een bepaalde voeding of ingrediënten die je beter helpen bruinen?

Carotenoïden zijn belangrijk om mooi te bruinen en vooral om gevoelige huidjes en zij die allergisch zijn voor de zon, te beschermen.
Ze spelen een belangrijke rol in de fotosynthese van planten om zich te beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon.
Die planten worden opgegeten door bepaalde dieren, die de bescherming op hun beurt overdragen op de mens. Dit is het geval bij wilde zalm die rijk is aan astaxanthine en andere vissen die krill of microalgen eten.
Je kan ook altijd eieren eten van kippen die met maïs gevoed zijn en die een bron van luteïne en zeaxanthine zijn.
Gekookte paprika's zijn ook rijk aan carotenoïden, evenals tomaten die je best niet rauw eet en klaarmaakt met olie voor een betere biodisponibiliteit van de pigmenten. Wortels en zoete aardappelen zijn heel belangrijke bronnen van bètacaroteen, maar ook groene groenten zoals broccoli of spinazie bevatten carotenoïden.

Zonnig recept: Baskische piperade

- 4 soeplepels olijfolie
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 rode paprika in dunne plakjes
- 1 gele paprika in dunne plakjes
- 4 rijpe tomaten, ontveld en in stukjes
- Espelettepeper of gewoon paprikapoeder

Verwarm de olie in een grote pan met een dikke bodem, voeg alle groenten en het paprikapoeder toe. Laat garen tot je een homogene massa bekomt, roer af en toe. Zeer lekker met vis of gegrild vlees.

Wat moet je weten om egaal te bruinen en om je gebruinde huid lang te houden?

Je moet vooral vermijden om je te lang en te snel aan de zon bloot te stellen. Het is beter om voorzichtig te zijn en je huid langzaamaan te laten wennen. Je voeding en een supplement rijk aan lycopenen zal je zeker helpen.

Hoe lang stel je je ideaal bloot aan de zon om te bruinen, zonder te verbranden?

Je moet je zo weinig mogelijk en heel geleidelijk blootstellen, vooral als je een zonneallergie hebt. Het is ook aangeraden om je huid te beschermen door je voeding en een supplement dat je voorbereidt op de zon en dat je één maand (of twee als je een lichte huid hebt die snel verbrandt) op voorhand begint. Een minerale zonnecreme, zoals een fond de teint, is noodzakelijk. Kies bij de apotheker een merk met een gebruikslimiet.

Hoe werken de voedingssupplementen van Oenobiol?

De carotenoïden in Oenobiol Zon Intensief, in het bijzonder het tomaatextract, worden opgeslagen in je onderhuids vetweefsel. Bij blootstelling aan de zon zullen ze vandaar gaan reageren om de huidcellen te beschermen tegen de UV-stralen. Deze carotenoïden zijn interne beschermingsfilters die lichamelijk gaan ingrijpen door de schadelijke impact van de vrije radicalen, geproduceerd door UV-stralen, te beperken. Een recente studie heeft aangetoond dat ze de sterkte van een zonneslag verminderen, het effect van collagenase terugbrengen, de productie van collageen bevorderen en het mitochondriaal DNA in de huidcellen beschermen.

Onze toilettas voor de zon

Voor een gouden huid:
L’Oréal - Sublime Bronze - Subliem zelfbruinend serum
Lancaster - Self Tan Beauty - A week in Ibiza
Oenobiol Paris - Zon Intensief

Voor een beschermde huid:
Louis Widmer - Zonnecrème met anti-ageing effect, hoge bescherming
Garnier Ambre Solaire - Baby in the Shade
L’Oréal - Sublime Sun - Perfect Bronze

Om je haar te herstellen:
Kérastase - Masque UV Défense Active

Om je te kappen:
Verzorg je haar eerst en vooral met een conditioner van Redken, breng je haar dan in vorm en kies bijvoorbeeld voor natuurlijke lichte krullen met de Texturising Hair Cream, of ga voor een warrig effect en losse haren met Scruff Me.
Redken - Color Extend Sun - After-Sun Shampoo
Not your mother’s - Beach Babe - Texturising Hair Cream
L’Oréal Professionnel - Wild Stylers - Scruff Me

Meer op wewomen:
Test: zonnen zonder gevaar
Hoe onthaar ik mijn bikinilijn?
Huidveroudering: onze antiverouderingsquiz

Marlies de Pape
you might also like