De wewomen nieuwsbrief
>
>
>
Alles over borstvoeding

Alles over borstvoeding


Borstvoeding in cijfers

De cijfers van borstvoeding verschillen sterk in Europa. Zo geven bijvoorbeeld 64% van de vrouwen in België de borst, terwijl dat dit cijfer in Nederland 77% bereikt. De cijfers hangen ook sterk af van hoeveel maanden de baby is. Een voorbeeld: na drie maanden geven nog maar 25% van de Belgische vrouwen de borst, en na zes maanden daalt dit cijfers naar 16%, voor Nederland is dit respectievelijk 21% en 12%. Het percentage van vrouwen dat de borst geeft verschilt ook van streek tot streek: In Limburg doet 67% het, in West-Vlaanderen 55%, in Vlaams-Brabant 66%, in Antwerpen 64% en in Oost-Vlaanderen 62%.

Waarom zou je de borst geven?

Je vraagt je al van het begin van je zwangerschap af of je borstvoeding zou geven of niet... Je moet weten dat de borst geven een grote impact heeft op je baby, al vanaf de eerste maand van zijn/haar leven. Het is per definitie de voeding die het meest aangepast is aan je baby. Borstvoeding is helemaal niet verplicht, maar het is onweerlegbaar dat het goed is voor het kind én de mama. We zetten je hieronder enkele voordelen op een rijtje (deze lijst is natuurlijk niet volledig).

Voordelen voor de baby

- De melk is gemakkelijk verteerbaar.
- Moedermelk bevat onmisbare voedingsstoffen voor de baby op het juiste moment: de samenstelling van de melk verandert dagelijks in functie van wat de baby nodig heeft.
- Kalmerend effect op de baby.
- Moedermelk biedt een ideale bescherming tegen aandoeningen: diarree, oorontstekingen, neus- en keelholteontstekingen, kinderziekten, bronchiolitis en infecties aan de luchtwegen. 
- Stimulering van het immuunsysteem.
- Langdurige bescherming tegen voedselallergieën en andere allergieën.
- Bescherming tegen diabetes en preventie tegen obesitas.
- Juiste plaatsing van de kaken van de baby.
- De borst geven zorgt voor een hechte band tussen moeder en kind.

Voordelen voor de mama
- De borst geven beperkt je vermoeidheid. Je moet 's nachts niet opstaan om een papfles te maken en je baby gewoon dichtbij je laten slapen.
- Het helpt om terug af te vallen tot je startgewicht.
- Het beschermt je tegen de baby blues: er wordt meer endorfine aangemaakt (een hormoon dat je een goed gevoel geeft), wat er voor zorgt dat je niet depressief wordt.

Opgelet: Ondanks wat velen denken, kun je toch ovuleren zelfs wanneer je de borst geeft. Wil je dus niet meteen opnieuw zwanger worden, dan mag je zeker geen anticonceptiemiddel vergeten.

Met borstvoeding starten

Je hebt een beslissing genomen: je wilt borstvoeding geven. Twijfel er zeker niet aan om raad te vragen aan de verplegers, de vroedvrouwen en de artsen van de kraamkliniek.

De lactatie
Na de bevalling maakt een moeder voortdurend moedermelk aan, waarbij de hoeveelheid zich aanpast aan wat de baby eet en nodig heeft. Twee hormonen spelen een rol in de melkproductie: prolactine start het aanmaken van melk op en oxytocyne zorgt ervoor dat de moedermelk uit de tepel stroomt van zodra je je baby aan je borst legt.
Weetje: Alle vrouwen kunnen de borst geven en hun lichaam past zich aan aan datgene wat de baby nodig heeft. Kleine borsten, grote, peervormige,... alle borsten kunnen een baby voeden.

De melkproductie gebeurt tussen de tweede en de vierde dag na de bevalling. Dit wil echter niet zeggen dat je je baby op dieet moet zetten de eerste dagen. Je geeft je baby best al meteen na de bevalling borstvoeding. Wanneer de melkproductie op gang is gezet, zijn je borsten zwaar, hard en gevoelig.

Als je je baby vroegtijdig aan de borst zet, dan help je hem om een zuigingreflex te ontwikkelen en krijgt hij ook colostrum binnen. Deze eerste vloeistof brengt je pasgeborene alle voedingsmiddelen die hij nodig heeft en zorgt er ook voor dat hij zijn eerste ontlasting, ofwel meconuim, uitwerpt.
Zet je baby zo snel mogelijk aan de borst. Deze eerste voedingen zijn heel belangrijk voor het verdere verloop van een geslaagde borstvoeding.

Borstvoeding in de praktijk

Aanleggen: welke houding?

Het lichaam van je baby moet helemaal naar jouw lichaam gedraaid zijn, en je moet hem laten rusten in je elleboogholte. In een goede houding mag je geen pijn hebben. Je baby neemt een groot deel van je tepelhof in de mond en je ziet de oortjes bewegen aan het ritme dat hij de moedermelk doorslikt.

Hoeveel keer geef je borstvoeding?
Borstvoeding geef je wanneer je baby ernaar vraagt. In geval van honger zal hij je vragen om te eten en hij neemt steeds de hoeveelheid die nodig is... Je melkhoeveelheid past zich perfect aan aan datgene wat je baby nodig heeft. Totdat zijn verteringssysteem volgroeid is, zal hij vaak naar borstvoeding vragen en in kleine hoeveelheden eten. Moedermelk verteert heel snel waardoor het dus goed mogelijk is dat je kleine spruit heel vaak borstvoeding nodig heeft. De duur van de voeding is helemaal niet belangrijk. Je baby kan snel zijn of daarentegen net zijn tijd nodig hebben en genieten van dit innig moment met zijn mama.

Moet ik mijn baby wegen?
Als je baby rustig slaapt en regelmatig bijkomt, dan eet hij voldoende. Gaat alles goed, dan volstaat het om hem wekelijks te wegen. Alles is in orde als hij 5 tot 6 luiers per dag natmaakt en regelmatig naar het grote toilet gaat.

En wat eet ik?
Het is nutteloos om een speciaal dieet te volgen: je moet van alles eten in redelijke hoeveelheid. Eet waar je zin hebt, drink voldoende (je zult zonder enige twijfel dorst hebben wanneer je de borst geeft). Je moet ongeveer 2700 kcal per dag opnemen; dus 500 meer dan voor een normale volwassene (doe het alleen als je honger hebt, dwing jezelf niet!). De smaak van datgene wat je eet, gaat ook over in je moedermelk. Je baby went dus geleidelijk aan alle verschillende smaken. Het is een gastronomische rijkdom voor je baby die hij de rest van zijn leven zal meedragen.

Opgelet: Als je baby weent nadat je borstvoeding hebt gegeven, moet je letten op wat je gegeten hebt. Zo kun je een eventuele voedselintolerantie opsporen.

Andere gevallen
De situatie kan lichtjes anders zijn als je een prematuurtje hebt of als je kind met keizersnede is bevallen.

Probleempjes bij borstvoeding

Een goed begin garandeert vaak een geslaagd verloop van de borstvoeding.

"Mijn baby weent vaak": De melkproductie heeft misschien nog niet plaatsgevonden... Je moet dus nog even geduld hebben!

"Ik heb niet voldoende melk": Je lichaam past zich aan aan de vraag van je baby. Let erop dat je baby goed ligt terwijl dat je de borst geeft en vermijd stuwing. Geef je pasgeborene de borst, dit zal ervoor zorgen dat er meer melk wordt geproduceerd!

"Ik heb kloofjes": zorg ervoor dat je baby je tepel goed in de mond neemt. Indien nodig, zul je misschien van houding moeten veranderen (waarom niet plat op je zij?). Als je te veel pijn hebt, kun je een tepelzalf gebruiken.

"Ik heb last van stuwingen": Mijn baby heeft weinig moedermelk gegeten en meerdere melkkanalen zijn verstopt. Je hebt pijn aan je borsten, ze zijn hard en warm. Als je minder pijn wilt hebben, kun je een vochtig en warm washandje op je borst leggen om het kanaal leeg te maken of kun je warm water over je borst laten lopen... het resultaat kan indrukwekkend zijn!

Er bestaan meerdere verenigingen waar je hulp en steun kunt vinden. Ga na welke nuttige informatie je op volgende internetsites kunt vinden.
België: Borstvoeding.com OF La Leche League
Nederland: Borstvoeding.nl

Gemengde voeding

De papa zal zijn plaats beter kunnen vinden als de borstvoeding wordt afgewisseld met het geven van de fles. Industriële melk kan een goede aanvulling zijn voor moedermelk, op voorwaarde dat het een bewuste keuze is. Deze gemengde voeding zorgt ervoor dat je baby zachtjes kan overgaan van borstvoeding op afgekolfde melk.
 

Afkolven

Het is aangewezen om je baby minstens 6 maanden borstvoeding te geven. De werkelijkheid is echter anders: wanneer je opnieuw gaat werken, stop je met de borst te geven en begin je met af te kolven. Of je dit nu beleeft als een bevrijding of als een breuk, het is vaak een moeilijke periode. Onze tips voor een geslaagde afkolving:

- Begin minstens één maand voor de situatieverandering (gaan werken) met het afkolven. Op die wijze verloopt alles geleidelijk.
- Begin met één voeding te vervangen door 1 papfles. Verhoog stilletjes aan het aantal papflessen per dag. Je melkproductie zal daardoor ook afnemen.
- Geef je baby nog één voeding 's avonds. Zo zijn jullie toch nog even hecht samen geweest en dat doet beiden deugd.
- Maak het je baby gewoon om door iemand anders gevoed te worden: ook papa kan de fles geven.
- Wees geduldig!

Sommige baby's weigeren het om in het begin de fles te krijgen van hun mama of in aanwezigheid van haar.
Laatst op wewomen… 05/01/2018
Tips & tricks
De navelstreng
Twee maanden zwanger
Een maand zwanger
Kan jij de eerste tekenen van een zwangerschap herkennen?
Alle praktische tips Mama
 
Artikel Orakel
Je artikel van de dag
 

Volg ons...

... in je mailbox
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op wewomen.
  OK
... op sociale netwerken