Home / Mama / Zwangerschap

Alles over curettage

by the editorial team ,
Alles over curettage

Soms kan een zwangerschap op een onverwachte manier aflopen: miskraam, zwangerschapsonderbreking, (spontane) abortus,... In deze gevallen stoot de baarmoeder de embryo normaal gezien op een natuurlijke en spontane manier af. Het kan echter gebeuren dat de baarmoeder er om verschillende redenen niet in slaagt om alles uit de placenta af te drijven. Een eenvoudige medische ingrijp is dan aan de orde: de curettage.

Een curettage wordt ook uitgevoerd als een persoon een ernstige bloeding heeft aan de geslachtswegen. Op deze manier kan de pathologie begrepen, uitgelegd en genezen worden.

Een curettage wordt vaak gezien als een traumatiserende behandeling, maar in werkelijkheid is het veel minder pijnlijk dan in het verleden: de ingreep wordt uitgevoerd door een gynaecoloog onder lokale of volledige narcose en duurt gemiddeld 30 minuten. Natuurlijk is het vanuit psychologisch en lichamelijk standpunt helemaal niet aangenaam, maar er bestaat geen enkele reden om ongerust te zijn. Bovendien is het risico op postoperatieve complicaties zeer klein.

Hoe verloopt een curettage?

Vroeger werd een curettage uitgevoerd met behulp van een soort lepel met lange steel (de curette) en een scherp uiteinde in de vorm van een dopje. Hiermee kon de gynaecoloog de baarmoeder bereiken en de baarmoederwanden afschrapen. Nu wordt een curettage voornamelijk via aspiratie uitgevoerd, met behulp van een buisje. De curette wordt tegenwoordig enkel aan het einde van de operatie gebruikt om lichtjes over de baarmoederwanden te gaan. Zo is de gynaecoloog er zeker van dat de baarmoeder volledig leeg is.

In tegenstelling tot de curette, veroorzaakt aspiratie geen wondjes of laesies in het baarmoederslijmvlies. Dit soort behandeling is echter net iets ingewikkelder omdat een lokale of volledige verdoving noodzakelijk is. Je rekent dus best op een daghospitalisatie. De ingreep zelf is van korte duur: het zou niet meer dan 30 minuten in beslag nemen.

Of de gynaecoloog nu een curette of een buisje gebruikt, soms zal hij de baarmoederhals moeten verwijden als deze te gesloten is.
Je zult na de operatie een week moeten rusten en ziekteverlof moeten nemen om terug op krachten te komen.

Waarom een curettage laten doen?

Er bestaan meerdere gevallen waarin een curettage wordt uitgevoerd. Je zwangerschap is om een bepaalde reden onderbroken en de volledige inhoud van je baarmoeder werd niet afgestoten op een natuurlijke manier: een curettage wordt dan systematisch uitgevoerd. Dat is ook het geval na een (spontane) abortus, een miskraam, een windei (een zwangerschap zonder embryo),...

Een curettage kan ook uitgevoerd worden als er een probleem is met je baarmoeder of als deze een misvorming vertoont. Met een curettage kan de aard van het probleem beter begrepen worden, wat de genezing vergemakkelijkt.

Doet het pijn?

Tijdens een curettage is de grootste pijn die je ervaart van psychologische aard: een zwangerschap die vroegtijdig onderbroken wordt, is heel moeilijk. Een miskraam of een spontane abortus is iets dat voor een vrouw (en haar partner) heel moeilijk te verwerken is.

De curettage veroorzaakt inderdaad lichamelijke pijn, maar dankzij anesthesie (lokale of volledige narcose) en aspiratietechnieken is de pijn draaglijker geworden dan vroeger.

Het is dus nutteloos om je zorgen te maken bij het horen van verhalen of ervaringen van tantes of vriendinnen. Dezelfde pijn wordt door verschillende vrouwen op heel uiteenlopende manieren ervaren.

Na een curettage

In tegenstelling tot andere operaties, is het risico op postoperatieve complicaties zeer zwak. Het is natuurlijk wel niet uitgesloten dat je een beetje pijn zult hebben na de ingreep of last kunt hebben van bloedingen. De pijn die je voelt in de uren na de ingreep kun je vergelijken met menstruatiepijnen.
Als de bloedingen langdurig en overvloedig zijn, of als de pijn hevig wordt, twijfel je er niet aan om je gynaecoloog te raadplegen.

Na twee cycli (dat is de tijd die de baarmoeder nodig heeft om te herstellen), kun je natuurlijk weer proberen om zwanger te worden.

you might also like