Home / Lifestyle / Maatschappij / 10 lekkere zomercocktails

© Bombay Sapphire
Lifestyle

10 lekkere zomercocktails

by Marlies de Pape Published on 22 juli 2014

Een overdaad aan heerlijke brouwsels om in de zon aan te sippen...

Wanneer de zon tevoorschijn piept, kriebelt het om een aperitief met vrienden te organiseren. En om eens af te wisselen met de traditionele drankjes, wat denk je ervan je in de mixology te duiken? Hier heb je dus 10 recepten, voor elk wat wils, om je in te wijden in dit plezier.

G&T door Didier Vervaeren © Bombay Sapphire

« BLK5U-DV » door Didier Vervaeren

Didier Vervaeren, creatief directeur, stelt ons zijn chic en choc cocktail voor op basis van Gin Bombay Sapphire, in een glas dat even mooi is als de inhoud: "Het idee is heel erg conceptueel. Het gaat vooral over niks laten zien; een beetje in de stijl van Martin Margiela, om op die manier een spanning op te bouwen. BLK5U-DV staat voor mysterie. De verrassing schuilt in de mystic sprays (het parfum) die volledig zwart en ondoorzichtig zijn. De zwarte bril voegde ik toe als mijn eigen signatuur. De cocktail laat zich drinken als een parfum...”

Ingrediënten
- 5 cl Bombay Sapphire
- 125 ml Fever-Tree Indian Tonic
- Ijsblokjes
- Crème de violette
- Maraschinolikeur
- Citroen

Bereiding
- Vul het glas met ijsblokjes en verstuif hierover een wolkje citroen (door een stukje citroenschil uit te knijpen)
- Voeg Bombay Sapphire en Fever-Tree tonic toe
- Garneer met een zwarte zonnebril
- Vul een verstuiver met maraschinolikeur en eentje met crème de violette en serveer bij de Gin-Tonic

Belvedere Pommy Garden

Granaatappel voegt een frisse en knapperige toets toe aan deze cocktail, dankzij noten van een krokante appel en opbeurende zuren.

Ingrediënten
- 50 ml Belvedere wodka
- 20 ml granaatappelsap
- 20 ml vers citroensap
- 10 ml siroop
- Een handvol verse munt

Bereiding
Plet de muntblaadjes en de siroop voorzichtig in een shaker. Voeg de overige ingrediënten toe en schud goed met ijs. Zeef door een fijne strainer en dien op in een cocktailglas. Garneer met een stukje citroenschil.

Hendrick's Experience

Het Verenigd Koninkrijk in een landelijk glas dat de frisheid van citroen en basilicum combineert met zoete vlierbloesem. Dit moet je natuurlijk wel drinken vanaf 5 o'clock.

Ingrediënten
- 50 ml Hendrick's gin
- 20 ml Belvoir vlierbloesemsiroop
- 20 ml vers citroensap
- 2 basilicumblaadjes
- 1/4 koffielepel gehakt citroengras

Bereiding
- Doe alle ingrediënten in een shaker met veel ijs. Shaken, zeven en opdienen in een martini glas.

The Ginger Grouse

"Whisky voor beginners", zou wel eens de ondertitel voor deze cocktail kunnen zijn. Want de krachtige smaak kan er wel meer dan één van de wijs brengen, maar om te beginnen, slaagt deze cocktail erin om, gecombineerd met de zurige en pikante smaken van Ginger Ale, zowel decadent als verfrissend te zijn.

Bereiding
- Pers een limoen uit in een hoog glas
- Voeg een maat The Famous Grouse toe
- Voeg dan ijsblokjes toe
- Vul het geheel op met een vrijgevige scheut ginger ale
- Roer en geniet

Vita-lime

Een mocktail alias een cocktail zonder alcohol, voor zij die het liever sober houden. Het kokoswater is enorm dorstlessend en gecombineerd met de limoen, krijg je een exotisch brouwsel.

Ingrediënten
- 100 ml Vita-Coco natuur
- 50 ml citroenlimonade (die van Belvoir, met een onbetwistbare Britse charme, zijn heerlijk)
- 30 ml limoensiroop
- 1 limoen
- 4 à 6 blaadjes munt

Bereiding
- Stamp de muntblaadjes grof fijn met een vijzel, in een glas. Voeg de Vita-Coco toe, de limonade, de siroop en meng. Garneer met een kwartje of een schijfje limoen.

El Presidente

Het beste van Cuba in een cocktail met rum, met een licht bittere en kruidige toets dankzij de angostura. Pittig, om langzaam van te genieten zodat je alle smaken proeft.

Ingrediënten
- Bacardí Gold Rum
- Martini Rosso vermout
- Angostura bitters
- Sinaasappelzeste

Bereiding
- Vul een shaker met ijsblokjes
- Voeg een scheut Angostura toe
- Voeg 50 ml Bacardí Gold rum en 25 ml Martini Rosso vermout toe
- Schud krachtig, zeef en giet alles in een afgekoeld glas. Garneer met een klein stukje sinaasappelzeste.

"Gym tonic" door Laurence Soetens

De pop versie van gin van Laurence Soetens, culinair artieste: "Voor mij is de Gin-Tonic onlosmakelijk verbonden met de jaren ’80, toen op zondagochtend op televisie het programma Gym Tonic liep met Véronique en Davina. De moeder van mijn buurmeisje danste zich steevast in het zweet in haar fuchsia legging, gele beenwarmers, groene short en felblauw t-shirt. Het was dan ook de tijd van de excessieve kleuren en ongecomplexeerde vrouwen. Mijn Gym Tonic bevat een gemberfrisco en wordt geflankeerd door een citroen die wordt verlicht met een fluo armbandje. Het is een ludieke cocktail, verfrissend, ontgiftend, stimulerend en die uitnodigt om te dansen en te feesten.

Ingrediënten
- 5 cl Bombay Sapphire
- 125 ml Fever-Tree Indian Tonic
- Ijslolly met gember en limoen

Bereiding
Voor de ijslolly:
- Dompel enkele limoenzestes 5 minuten onder in ijskoud water en laat uitlekken
- Schil de gember en snijd in stukjes
- Pers de limoenen, doe er de stukjes gember bij, de limoenzestes, water en rietsuikersiroop naar eigen smaak (hoeveelheden afhankelijk van de mallen en je eigen smaak)
- Laat dit mengsel een nacht in de koelkast staan en verdeel in mallen. Zet de ijslolly’s in de vriezer en plant er een stokje in vanaf het geheel begint te stollen

Voor de ijsblokjes:
- Om grote, grillig gevormde ijsblokken te maken, vries je gewoon een plastiek doos gevuld met water in.
- Ga vervolgens de klomp ijs te lijf met een ijspriem of een hamer of een deegrol of...

De cocktail:
- Doe een grote blok ijs in een glas, voeg de Bombay Sapphire en de Fever-Tree tonic toe en garneer met limoen, gember en de ijslolly
- Werk eventueel verder af met een glitterparasol en een fluo roerstaafje

Carte Blanche

Hendrick's gin is, onder andere, gemaakt op basis van komkommer, en dit is een leuke manier om het ingrediënt terug te brengen. De sprankelende droge wijn is een slim idee om eens te veranderen en variatie te brengen.

Ingrediënten
- 40 ml Hendrick's gin
- 2 reepjes komkommer (met de dunschiller)
- 15 ml limoensap
- 7 ml suikersiroop
- 2 vrijgevige scheuten Regan's orange bitters
- Sprankelende droge wijn

Bereiding
Doe alle ingrediënten (behalve de sprankelende droge wijn) in een shaker. Mix en zeef en dien op in een cocktailglas. Voeg de wijn toe tot het glas vol is en garneer met de komkommerreepjes.

Belvedere Zephyr

Wodka past overal bij want het is een van de meest veelzijdige drankjes. Deze cocktail combineert wodka met de frisse bitterheid van pompelmoes en de zoetheid van amandelsiroop die doet denken aan macarons. Lekker!

Ingrediënten
- 45 ml Belvedere wodka
- 25 ml sap van roze pompelmoes
- 15 ml vers citroensap
- 15 ml amandelsiroop
- Fever-Tree Tonic

Bereiding
Giet alle ingrediënten behalve de tonic in een shaker en schud met ijs. Zeef en giet in een tumbler op ijs. Voeg dan de tonic toe. Garneer met een schijfje roze appelmoes.

Klassieke caipirinha

Een tijdloze klassieker om bij te dromen over bruinen op het strand van Copacabana, met bossanova op de achtergrond...

Ingrediënten
- 5 cl Sagatiba cachaça
- 1⁄2 limoen
- 2 koffielepels kristalsuiker

Bereiding
- Snij de limoen in kwartjes en leg ze in een glas. Strooi er twee koffielepels kristalsuiker over
- Stamp de limoenen dan fijn om het sap eruit te krijgen. Vul het glas volledig met ijsblokjes of geschraapt ijs en voeg de Sagatiba toe
- Roer een beetje en garneer met een schijfje limoen. Dien onmiddellijk op

by Marlies de Pape

you might also like