Home / Beauty / Lichaam en gezicht

Intieme hygiëne : de dagelijkse ergernissen

by Isabelle Bontridder ,
Intieme hygiëne : de dagelijkse ergernissen© iStock

Zoals ieder ander gedeelte van ons lichaam, heeft onze intieme zone nood aan zorg en bescherming. De verzorging vraagt enkele voorzorgsmaatregelen omdat dit een gevoeligere zone is en dus sneller vatbaar voor irritaties. De vaginale flora bestaat uit beschermende bacteriën. Dit gevoelige ecosysteem moet gerespecteerd worden. Toch is te veel of een ongeschikte hygiëne vaak de oorzaak van infecties, vaginale droogte of blaasontstekingen…

Summary
  1. · Opgelet voor schimmels !
  2. · Geen te strakke broeken
  3. · Menstruatiecyclus
  4. · Vermijd synthetisch ondergoed
  5. · Seksueel contact

Om de juiste balans van de intieme flora te behouden, is hygiëne de eerste stap. Zelfs al heeft de vagina zelf aan de binnenkant geen wasbeurt nodig (wat anders zelfs schadelijk kan zijn), toch hebben de vulva en de buitenkant een wasbeurt nodig, met een milde wasgel.

Wat zijn de regels voor een intieme hygiëne om zich een hele dag fris te voelen? Wewomen.be geeft advies voor de beste intieme hygiëne.

Array

Opgelet voor schimmels !

Een echte lijdensweg zijn de vaginale schimmels, die bij ongeveer 75% van de vrouwen voorkomt. Lichte infecties zoals in de meeste gevallen, zijn ze wel ongemakkelijk tijdens het dagelijkse leven. Ze brengen jeuk, brandend gevoel, witte afscheiding met zich mee en seksueel contact kan pijnlijk zijn. De belangrijkste oorzaak van dit is de vaginale droogte. Een risico die groter wordt bij zwangere vrouwen, bij inname van medicatie of door een premenstruele periode. Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat schimmels opduiken zijn bijvoorbeeld chloor (zwembaden) of bijtende zepen.

Advies

Om zo veel mogelijk het risico op vaginale schimmels te vermijden, moet je enkele hygiëneregels volgen. Eerst en vooral gebruik je geen handdoek van je partner of kinderen, en was ze op 60°. Vermijd ook het gebruik van een washandje om je te wassen. De wasbeurt van de intieme zone is beperkt tot de vulva en tussen de billen. Op openbare toiletten is het uit den boze om de bril aan te raken en je moet zacht en proper toiletpapier gebruiken. Let ook op wat je eet, te gesuikerde voeding kan ook schimmels met zich meebrengen.

Geen te strakke broeken

Wrijvingen, vochtigheid en maceratie zijn de grootste vijand van je intieme zone. Ze creëren een omgeving waar bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen en zo vaginale infecties veroorzaken. Synthetisch ondergoed en te strakke broeken kunnen irritatie en jeuk veroorzaken, en vergroten het risico op schimmels en blaasontstekingen. Een te nauw contact tussen het textiel en je huid zorgt ervoor dat de huid niet meer kan ademen, dit veroorzaakt maceratie en daardoor worden bacteriën verspreid.

Advies

We vermijden lederen broeken, te strakke jeans of leggings als onze intieme zone niet is beschermd door katoen. We vermijden eveneens te kleine onderbroeken en we wisselen onze slim jeans voor een lossere jeans en lossere stoffen. Je slaapt liefst zonder ondergoed om deze zone te laten “verluchten”.

Menstruatiecyclus

Wanneer je je regels hebt is de daling van de hormonen en de herhaaldelijke douches nefast voor de vaginale flora. Irritaties, brandend gevoel en zelfs schimmels, veel vrouwen hebben last van infecties tijdens deze periode. Om onze natuurlijke weerstand op te bouwen is het belangrijk om een aangepaste hygiëne te hebben.

Advies

In tegenstelling tot wat men zegt, is te vaak douchen niet zo goed en kan dit zelfs irritaties meebrengen aan de vaginale flora. Vergeet vaginale douches en vervang je maandverband of tampon ongeveer iedere 4 uur. Als je het langer draagt wordt het een broeihaard voor bacteriën. In verband met de verzorging is het belangrijk dat je je een of tweemaal per dag wast met een milde gel om de gevoelige zones te zuiveren. Je vermijd beter ieder seksueel contact want de vagina is gevoeliger voor infecties tijdens deze periode.

Vermijd synthetisch ondergoed

Ondanks dat synthetisch ondergoed vaak sexyer en goedkoper is, zijn ze vaak de oorzaak van de ongemakken in de intieme zone. Synthetisch materiaal zorgt voor meer vochtigheid en maceratie, wat ideale omstandigheden zijn voor de ontwikkeling van bacteriën. Hetzelfde geldt voor strings, ze zijn verantwoordelijk voor heel wat vaginale infecties. Niet soepel, spannend, snijdend, ze kunnen de huid tussen de benen beschadigen. Het is dus beter om ruimer ondergoed te dragen, en van natuurlijke stoffen zoals katoen of zijde.

Advies

Voor een onberispelijke intieme hygiëne, is het noodzakelijk om minstens een keer per dag van ondergoed de veranderen. Om te vermijden dat ze een broeihaard voor bacteriën worden moeten ze worden gewassen op 60° en liefst apart van de andere kleren zonder agressieve producten. Een laatste tip is dat je nooit ondergoed of een maandverband van iemand anders leent en vermijd om te lang in vochtige kleren te zitten (badpakken en bikini’s)

Seksueel contact

Seksueel contact is vaak de belangrijkste oorzaak van genitale infecties. Schimmels, blaasontsteking… veel ongemakken die kunnen worden vermeden door een simpele dagelijkse hygiëne.

Advies

Om iedere infectie van onze intieme zone te vermijden is het belangrijk om te gaan plassen na iedere gemeenschap. Drink veel water om het risico op ontstoken urinewegen en blaasontstekingen te vermijden. Een slechte smering tijdens seksueel contact kan leiden tot irritatie van de slijmvliezen. Het is dus aangeraden om een gel te gebruiken om het risico op ontstekingen te vermijden. Tenslotte, vergeet je handen niet te wassen voor ieder contact om de overdracht van microben te vermijden.

Isabelle Bontridder
you might also like