Home / Beauty / Lichaam en gezicht

De 10 beste DIY recepten tegen acne voor een stralende huid!

by Marlies de Pape ,
De 10 beste DIY recepten tegen acne voor een stralende huid!© weheartit

Ben je op zoek naar een zachte, doeltreffende behandeling voor je acne, maar heb je niet veel tijd of wil je er niet veel aan uitgeven? Kijk dan gewoon eens rond in je keuken. Daar staan vaak al heel wat dingen, zoals citroen of honing, met antibacteriële eigenschappen, waar je maskers mee kan maken om je puistjes te verdrijven. Veel van deze producten zitten trouwens al in huidproducten. Ontdek onze DIY recepten voor een stralende en gladde huid.

Summary
  1. · Honing
  2. · Appelazijn
  3. · Verse papaya
  4. · Tea tree olie
  5. · Citroensap
  6. · Aardbeien en yoghurt
  7. · Sinaasappelschil
  8. · Kokosnootolie
  9. · Eiwit
  10. · Melk

1. Honing

Sorry dames, maar we hebben nog altijd niet genoeg van deze gouden brei. Met een beetje honing kom je al een heel eind. Rauwe, actieve honing heeft antibacteriële, anti-schimmel en ontstekingsremmende eigenschappen die bacteriën doden, peelen en je beschadigde huid genezen - de ideale behandeling tegen acne! Biologische honing is zeker niet slecht, maar als je op zoek bent naar een echte boost, dan raden we manukahoning aan.

Een experte in huidverzorging, Sharon Hilditch, vertelt: "Waterstofperoxide is een bestanddeel van honing en geeft er de antibacteriële eigenschappen aan. Manukahoning heeft echter andere eigenschappen waardoor het bacteriën afweert zoals methylglyoxaal. Dat zit ook in andere honing, maar in mindere mate, en hoe meer methylglyoxaal, hoe sterker het antibacteriële effect."

Als je manukahoning koopt, let dan op de UMF (de factor van geneeskracht) en koop minstens +15. Zo ben je zeker dat de honing krachtig genoeg is om vervelende puistjes de kop in te drukken.
Breng een goede dosis aan op je gezicht en nek en laat 15 tot 20 minuten inwerken. Masseer dan zachtjes in met ronde bewegingen en spoel af met warm water.

2. Appelazijn

Appelazijn is een echt wondermiddeltje. Met een veeg pak je de pukkels aan, verminder je rode vlekken en kun je zelfs puisten behandelen nog voor ze uitkomen. Het appel- en melkzuur in de appels (waarvan ciderazijn gemaakt is), trekt onzuiverheden uit je huid en peelt ze. "Ciderazijn bevat ook bètacaroteen, een goede antioxidant die schadelijke vrije radicalen bestrijdt.", zegt dr. Terry Long, een huidspecialiste.

​Appelazijn helpt je huid ook haar ideale pH-niveau te bereiken (4,5 - 5,5), lichtjes aan de zure kant. Als je huid te alkalisch is, wordt ze droog en kwetsbaar (en vatbaar voor puistjes en rimpels). Nee bedankt!

Om zeker te zijn dat je huid de juiste zuurtegraad heeft, breng 's nachts wat verdunde appelazijn 's aan en laat de magie zijn gang gaan terwijl je slaapt. Als je het geen hele nacht ziet zitten, kan je het er ook gewoon 10 tot 20 minuten oplaten en dan spoelen met lauw water. Maak je geen zorgen als je een lichte tinteling voelt, dat is een goed teken. Als het brandt daarentegen, dan moet je onmiddellijk afspoelen en iets anders proberen.

3. Verse papaya

Papaya is iets dat iedereen met acne in huis moet hebben. De reden daarvoor is dat verse papaya een bestanddeel genaamd papaïne bevat. Het is een eiwit-splitsend enzym dat als een peeling werkt op de huid en de dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe cellen bevordert.

Papaya is ook rijk aan vitamine A, B en C die rode plekken verzachten. Vooral de krachtige vitamine A heeft veel goede eigenschappen. Vitamine A wordt vaak toegevoegd aan producten om ontstoken en gezwollen plekken te verzachten. Maar daar stopt het nog niet bij want papaya houdt je huid ook gehydrateerd en vermindert tekenen van veroudering.

"Papaya is fantastisch als algemene verzorging voor een huid met puistjes of een rijpe huid.", zegt Sharon. "Mix een verse papaya en laat het ongeveer 25 minuten op je huid liggen. Je zal verbaasd zijn hoe zacht en stralend je huid eruit zal zien."
​Breng daarna je dagelijkse hydraterende crème aan.

4. Tea tree olie

Als je het nog niet hebt, dan is het nu dringend tijd om tea tree olie in huis te halen! Volgens wetenschappers bevat deze etherische olie, afkomstig van dezelfde boom waar ook Manukahoning uit gewonnen wordt, een honderdtal geneeskrachtige eigenschappen.

"Waarschijnlijk is de organische samenstelling terpinen-4-ol (de meest voorkomende terpenoïde) de hoofdreden voor de antimicrobiële eigenschappen van tea tree olie.", aldus Sharon. En net daarom is het zo'n goede kandidaat om vervelende puistjes uit de weg te ruimen! Maar daarbovenop neemt het de natuurlijk oliën van je huid niet weg. De olie pakt de bacteriën dus aan, maar verzacht ook rode, geïrriteerde huid (veel beter dan brandende benzoylperoxide).

MAAR (let heel goed op!) breng nooit onverdunde tea tree olie aan op je puistjes. De krachtige oplossing kan je huid uitdrogen, irriteren en jeuk veroorzaken, wat wel het laatste is wat je wilt wanneer je last hebt van acne.
Mix 5 ml tea tree olie met 95 ml water en breng dit aan op je acne. Probeer zeker ook eens de olie te mengen met aloë vera gel of honing - de manieren om dit mirakelproduct te gebruiken zijn eindeloos.

Wij zijn fan!

5. Citroensap

We weten wat je denkt... Alsof je citroensap op je puistjes ging spuiten! Maar als je ze op de juiste manier gebruikt, kunnen citroenen een oplossing zijn voor je pukkels (en littekens van acne).

Citroensap bevat een actief ingrediënt genaamd L-ascorbinezuur, een krachtige antioxidant die acne behandelt en de huid sneller helpt genezen. Het is een natuurlijke peeling en je mag het op je hele gezicht aanbrengen direct op de puistjes. Verdun het sap wel in water!

De beste manier om te verdunnen is de helft citroen, de helft water. Je kan de verhouding aanpassen naargelang de reactie van je huid. Drenk een stukje watte in de oplossing en breng aan - laat zelfs heel de nacht intrekken indien nodig. Door de zuren kan je een lichte prikkeling voelen, maar geen paniek, dat betekent dat het werkt. Wees zeker niet gierig als je het aanbrengt zodat je echt volop profiteert van de geneeskrachtige eigenschappen. Wie had gedacht dat citroenen zo krachtig waren!

"Citroensap neemt ook goed olie op en licht je huid op", zegt dr Loong. Hij waarschuwt wel dat "de effecten versterkt worden door UV stralen. Let dus op wanneer je het aanbrengt, vooral als je en donkere huid hebt, zodat je niet verbrandt of verkleurde plekken krijgt."

6. Aardbeien en yoghurt

Heb je al eens gehoord van salicylzuur en hydroxycarbonzuur? Het zijn twee ingrediënten die vaak in acne-producten zitten en weet je wat het beste is? Ze zitten beide in aardbeien en yoghurt! Sharon vertelt ons dat "aardbeien alfa hydroxycarbonzuren zijn die bomvol vitamine C zitten en salicylzuren, een ingrediënt dat erom gekend staat acne te behandelen."

De zuren dringen diep door in de poriën, peelen dode huidcellen weg, verwijderen het teveel aan talg en verdoezelen littekens. Als dat nog niet genoeg reden is om het uit te proberen, dan weten we het ook niet meer!

Als je verse aardbeien en een potje natuuryoghurt in je frigo hebt staan, dan moet je dit snelle en gemakkelijke recept zeker proberen: snijd en verpletter 3 aardbeien. Mix met 3 eetlepels yoghurt (de yoghurt vormt een goede basis om de aarbeien aan te brengen, probeer er gewoon niet van te eten!).

Als je wilt dat de remedie nog meer impact heeft, druppel er wat tea tree olie in of 2 eetlepels honing. Laat het masker 15 tot 20 minuten intrekken en wrijf weg met een warm washandje.

7. Sinaasappelschil

Waarom zou je fruit niet ten volle benutten? Sinaasappels zijn niet alleen overheerlijk, maar de schillen die vaak in de vuilbak belanden, kunnen wonderen verrichten op onze huid.

"Zowel de zeste als het sap kunnen huidproblemen verbeteren, maar de schil bevat meer vitamine C dan het vruchtvlees. Sinaasappel is ook een alfa hydrodycarbonzuur zodat de huid een peeling krijgt terwijl de zeste je huid reinigt door vuil diep uit de poriën te trekken.", aldus Sharon.

Bovendien zijn sinaasappelschillen veilig om zoveel te gebruiken als je wilt. Verwijder de zeste (was goed af zodat er geen vuil overblijft) en wrijf zachtjes over je puistjes. Als je de hele sinaasappel wilt gebruiken, pers dan het sap uit en breng met een wattenstaafje aan op elke pukkel.

Je kan de zeste ook verwerken in een gezichtsmasker. Leg de schil twee dagen in de zon zodat die kan drogen. Verpulver de zeste dan in een blender tot je een fijn poeder hebt en klaar! Je hebt nu een zelfgemaakte acnebehandeling die je kan toevoegen aan elk DIY masker.

8. Kokosnootolie

Volgens dr. Loong bevat kokosnootolie twee belangrijke ingrediënten: decaanzuur en laurinezuur. "Beide bevatten krachtige antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Deze twee zuren zitten ook in moedermelk en beschermen pasgeboren baby's tegen infecties." Oneffenheden worden dus aangepakt, terwijl vitamine E en de ontstekingsremmende eigenschappen het evenwicht in de talgklieren behouden en de geïrriteerde huid verzachten. Ideaal voor een doeltreffende acnebehandeling.

Als je de olie op je huid gaat gebruiken, zorg dan dat je de juiste hebt, namelijk extra vierge kokosnootolie. Breng een koffielepel pure kokosnootolie aan op je hele gezicht en laat een nacht intrekken. Zo heeft de olie de tijd om bacteriën weg te eten terwijl je slaapt (en wordt je huid gehydrateerd).

Belangrijk! Bij sommige mensen wordt het aanvankelijk erger, maar geen paniek. Dit komt door de ontgiftende eigenschappen waardoor gifstoffen naar de oppervlakte getrokken worden. Geef het een paar weken de tijd om de koppige acne aan te pakken - het resultaat kan je nog verbazen!

9. Eiwit

Eieren zijn niet alleen lekker bij het ontbijt, op de huid kunnen ze ook acne genezen.

"Eiwit verstevigt, vervaagt grote poriën en vermindert een teveel aan olie. Het bevat ook lysozym, een enzym dat de wand van bacteriën die acne veroorzaken, aanvalt en doodt.", zegt dr. Loong.

Volgens sommige studies kunnen eiwitten werken als een mild bloedstollend middel, waardoor de poriën tijdelijk gaan samentrekken en de huid verstevigen. Als je eieren hebt staan, dan is het nu het moment om deze behandeling uit te proberen!

Klop een eiwit op en breng egaal aan op je gezicht. Laat het masker volledig opdrogen en spoel af met lauw water. Spoel daarna je gezicht nog eens met koud water om de poriën te dichten. Voor je het weet, zullen je pukkels weg zijn!

10. Melk

Last van rode vlekken? Neem er de melk bij.

Het melkzuur in de melk zorgt voor een hydraterende verzorging waardoor droge plekken verdwijnen (een van de belangrijkste oorzaken van acne) en maakt dode huidcellen los.

"Cleopatra, de Egyptische koningin, stond erom bekend baden te nemen in melk voor een zachte huid. Melkbaden verzachten niet alleen de huid en zorgen voor een volledige peeling, maar het beschermt je huid en verzacht eventuele ontstekingen.", aldus Sharon.

Terwijl de melk zijn best doet om je puistjes weg te werken, kun je er ook nog wat honing aan toevoegen en je behandeling zo nog krachtiger maken; Zo val je die vervelende bacteriën pas echt lastig!

Meng een eetlepel honing en een eetlepel melk voor een masker. Kies voor biologische producten - hoe gezonder de producten, hoe beter voor je huid. Laat het 10 tot 15 minuten inwerken en maak dan een doekje nat en wrijf het masker weg in cirkelvormige bewegingen (waardoor je ook dode huidcellen verwijdert).

Marlies de Pape
you might also like