De wewomen nieuwsbrief
Top 5 artikelen met score
Quiz: Wie zong deze grappige songteksten?
Hoe kun je hem opwinden?
Slaap jezelf mooi: 10 tips!
Test: Welke sport past bij jou?
Test: Hoe ver ga jij in bed?
Gastenlijst:

Gastenlijst huwelijk samenstellen: wie nodig je uit naar je huwelijk?

Wie nodig je uit voor je huwelijk? - Gastenlijst huwelijk samenstellen: wie nodig je uit naar je huwelijk?
Wie nodig je uit voor je huwelijk?
Akkoord, je bent zo gelukkig dat je van de daken wilt schreeuwen dat je gaat trouwen. Perfect normaal, uiteraard. Maar let op dat je in je enthousiasme niet de halve wereld uitnodigt op je huwelijk, want dan komt je huwelijksbudget misschien al sneller in het gedrang dan verwacht. Wie nodig je dan wel uit? Mogen die verre nonkels en die neven en nichten die je amper ziet, komen? En je collega's? Of hou je het toch liever wat kleinschaliger? Onze tips voor het samenstellen van je gastenlijst.

Zie het eerst groot

Laat budget even buiten beschouwing en maak een heel uitgebreide gastenlijst waarop je alle potentiële noteert. Daarna kun je beginnen schrappen.
1. Maak meerdere lijsten: een voor je liefste, voor zijn ouders, een voor jou en een voor jouw ouders.
2. Vergelijk je lijst met die van je verloofde en schrap al meteen de dubbele genodigden van één lijst.
3. Wie financiert? En dan is het tijd voor de moeilijke vraag: wie betaalt wat? Betaalt elke familie ‘zijn genodigden’, dan heb je uiteraard niets te zeggen over de gastenlijst van je schoonouders. Financieren jullie het huwelijk echter helemaal zelf, dan heb je uiteraard wel wat in de pap te brokken. Jij betaalt, dus jij beslist. Zo simpel is het.

De gastenlijst voor je huwelijk samenstellen
De gastenlijst voor je huwelijk samenstellen
Deze gasten moeten aanwezig zijn:
Onthou ook dat huwelijken vaak het moment zijn waarop families weer samenkomen, nadat ze elkaar al een lange tijd niet meer hebben gezien. Om sommige genodigden kun je dan ook simpelweg niet heen.
1. Overlopen & nog eens overlopen. Soms vergeet je de meest vanzelfsprekende genodigden het gemakkelijkst. Overloop je gastenlijst dus heel aandachtig. Leg hem daarna een paar dagen weg, en overloop dan weer. Wedden dat er je nog iemand te binnenspringt? Tip: je gastenlijst moet helemaal op punt staan voor je contact opneemt met de traiteur.
2. Werk met gastenkringen. Om niemand te vergeten, werk je met ‘kringen’. Begin met de eerste familiale kring: je ouders, broers en zussen, hun partners en kinderen en je grootouders.
3. Kring nummer twee. Daarna breng je de tweede kring in kaart: ooms en tantes, neefjes en nichtjes (+ hun partners en kinderen).
4. Vrienden. Tijd voor de vrienden: lijst je naaste vrienden op en noteer ook hun partners en kinderen
5. Voor wat hoort wat. Nog een regel waar je niet om heen kunt: nodig iedereen uit die jou ooit uitnodigde op zijn/haar huwelijk.
6. Laat je niet chanteren: “Ik kom niet als zij komt”. Jij nodigt uit wie je wilt, en daar moeten je gasten maar vrede mee nemen.

Begin te elimineren
De gasten op je huwelijk
De gasten op je huwelijk

Pas dan hou je rekening met je budget, en kun je in je gastenlijst beginnen snoeien.
1. Weet hoeveel een gast kost. Van zodra je een globaal zicht hebt op je huwelijk, weet je ook hoeveel één gast kost. Hou dat bedrag in het achterhoofd, dat maakt het gemakkelijker om bepaalde mensen van je lijst te schrappen.
2. Kinderen of geen kinderen? Beslis samen met je partner of kinderen welkom zijn op je huwelijk. Liever een kinderloos feest, dan schrijf je ‘Mevrouw en Mijnheer Derycke’ op je uitnodiging. Zijn kids welkom, dan schrijf je ‘Familie Derycke’.
3. En wat met partners? Sommige koppels (denk: Tony Parker en Eva Longoria) nodigen partners pas uit als ze minstens zes maanden samen zijn, bij andere zijn vriendjes en vriendinnetjes meteen welkom.
4. En je collega’s? Als je het huwelijk liefst kleinschalig wil houden, begrijpen je collega’s best dat je hen niet (allemaal) kunt uitnodigen. Om de kerk in het midden te houden, kun je ze wel voor de receptie vragen. Hetzelfde kun je trouwens doen met de vrienden van je ouders, je belangrijke klanten of verre kennissen.
5. Maak je broers en zussen blij. Misschien is het leuk om voor het dansfeest enkele vrienden van je jongere broers of zussen uit te nodigen, zodat ook zij zich beter amuseren op je huwelijksfeest.
  

Geef deze pagina een score: 

Overzicht van het artikel Wie nodig je uit naar je huwelijk?

Laatst op wewomen… 05/01/2018
Tips & tricks
Doorbreek de sleur: 8 relatietips
Wie nodig je uit naar je huwelijk?
Aan tafel tijdens het huwelijksdiner: wie zit waar?
Plan je huwelijk: wat doe je wanneer?
Alle praktische tips Relatie
 
Artikel Orakel
Je artikel van de dag
 

Volg ons...

... in je mailbox
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op wewomen.
  OK
... op sociale netwerken