Home / Mama / Conceptie

Hoe bereken je je ovulatie?

by Valérie Van Kerckvoorde ,
Hoe bereken je je ovulatie?

Als je je ovulatiedatum kent, dan verhoog je je kansen om zwanger te worden. Hoe ga je te werk?

Uitleg:

De menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus verloopt steeds in drie fasen. We rekenen daarbij steeds vanaf de eerste dag van de menstruatie:

- De folliculaire fase duurt ongeveer twee weken. Tijdens deze twee weken zullen er zich follikels ontwikkelen, waarbij een van die follikels een rijpe eicel zal vormen. Je hebt je menstruatie steeds aan het begin van de folliculaire fase.
- De eisprong gebeurt in 24 uur. Doordat het FSH hormoon, het follikelstimulerend hormoon, zich volledig ontwikkelt, wordt het LH hormoon, het luteïniserend hormoon, afgescheiden. Het stimuleert de eirijping en de eisprong. Een rijpe eicel zal vrijkomen en vervolgens opgenomen worden in de eileiders. Als ze niet bevrucht wordt, wordt ze afgestoten en krijg je je menstruatie.
- De luteale fase duurt twee weken, waarin de eicel het gele lichaam, het corpus luteum en het progesteron afscheidt. Dat laatste hormoon zorgt voor het aanmaken van baarmoederslijmvlies voor de innesteling van de bevruchte eicel.
Omdat deze fasen elkaar overlappen, lijkt het alleen maar langer dan 28 dagen te duren!

Om je ovulatiedatum te berekenen, moet je weten dat, zelfs als de menstruatiecyclus van vrouw tot vrouw verschilt, de luteale fase altijd 14 tot 15 dagen duurt. Je moet dus deze 14 dagen van je volledige gemiddelde cyclus aftrekken. Een voorbeeld: duurt je menstruatiecyclus 24 dagen, dan zal de eisprong plaatsvinden op de tiende dag.

De vruchtbaarheidsperiode
De vruchtbare periode begint enkele dagen voor de eisprong en blijft duren tot enkele dagen erna. De eicel heeft namelijk een levensduur van 24 uur en spermatozoïden overleven tot 4 dagen, waardoor je dus ongeveer 6 dagen vruchtbaar bent.

Hoe weet ik dat de eisprong heeft plaatsgevonden?
Je lichaamstemperatuur stijgt met 0,3 tot 0,5 graden (gemeten bij het wakker worden, voordat je uit bed stapt).
De structuur in het vaginaal vocht verandert: het wordt lichter en vloeibaarder en bovendien maak je er meer van aan.
Je kunt pijn hebben in je onderbuik aan je ovarium bij de eisprong.

Ovulatietesten
Deze testen worden bij de apotheker verkocht. Het zijn kleine strookjes die na contact met urine kunnen bevestigen of je aan het ovuleren bent of niet. De test gaat na of het hormoon LH aanwezig is in je water. Als je een kinderwens hebt, kun je dankzij deze test met 90% zekerheid weten of je in je vruchtbaarheidsperiode bent of niet.


Ontdek ook:
>
Bereken je ovulatiedatum
>
Verhoog je kansen om zwanger te worden
>
Conceptie, ovulatie, zwanger worden: Test je kennis!

Valérie Van Kerckvoorde
you might also like